Rehber Ses Mühendislerinden Razer BlackShark V2 EQ & Mic ayarları

Razer Barracuda modelini kullanıyorum, THX yüklemeden synapse üzerinden ayar yapılabiliyor ancak dB noktasında sizde üst sınır 12 dB iken benim kulaklığımda +5 dB olarak gözüküyor. Kendimce şöyle bir ayar yaptım ama karşılaştırma yaparken nasıl bir oranlama yapmalıyım acaba?

1698907814823.png
 
@Asyneum Hocam selamlar Razer Synapse yeni güncelleme geldi THX yazılım olarak sisteme kuruyor. Bütün ayarlar alt üst oldu. Tekrardan bir konuya güncelleme yaparsanız çok sevinirim.

Arkaaşlar bu yeni updateden sonra THX yazılımı kuruyor. Fakat THX silsem bile bu sefer ekolayzırlar işlevsiz bunu nasıl çözücez eski konu sahibinin paylaştığı ayarlar ile çok iyidi ses. Bu razer bozuyor işi ya.
 
Son düzenleme:
@Asyneum hocam selam Razer Synapse yeni güncelleme geldi THX yazılım olarak sisteme kuruyor. Bütün ayarlar alt üst oldu. Tekrardan bir konuya güncelleme yaparsanız çok sevinirim.

Arkaaşlar bu yeni Update'den sonra THX yazılımı kuruyor. Fakat THX silsem bile bu sefer ekolayzırlar işlevsiz bunu nasıl çözeceğiz eski konu sahibinin paylaştığı ayarlar ile çok iyiydi ses. Bu Razer bozuyor işi ya.

Ben sorunu THX alıp stereoya alarak çözdüm. Direkt stereo alınca THX'den çıkıyor anladığım kadarıyla. Sorma benim de tüm ayarlarım bugün PC'yi bir açtım alt üst...

@Asyneum vallahi reis eline düştük yardım et bize :D tüm ayarlar darmadağın oldu...

Merhaba, bir ses mühendisi olarak, hem irili ufaklı konserlerde(ünlü ünsüz) hem de Studio ortamında kendimce tecrübem var diyelim. Biraz da eğitimim var diyelim.

Şimdi Mic EQ ve kulaklık EQ sağlıklı bir EQ ayarı değil. Çok dengesiz ve kirli sayılabilecek frekanslar ön planda.

Kulaklığın nasıl cevap verdiğini bilmiyorum, sizde bilmiyorsunuz. Bu EQ ayarlarını bir ses mühendisinin ayarladığını düşünmüyorum, kullanıcının bireysel zevklerine göre yapılmış. Kulak zarı bir kas ve yorulabilen bir yapıdadır. Yani bu kulaklığı saatlerce taktığınızda belirli bir süre sonra sağırlaşmaya başlarsınız. Tabii ki bu geçicidir.

Şimdi size bir tarama tekniğinden bahsedeceğim ve bazı frekansları özellikle dinlemenizi ve kulaklığınızı bu şekilde düzenlemenizi öneririm. Bu marka için değil, tüm EQ'lar için geçerlidir.

Öncelikle tüm frekansları -5 DB'ye çekmeniz gerekir. Zaten -5dB çok büyük farklar yaratacak bir hassasiyet değil, hepsini düşürdüğünüzde kulaklığın sesi -5dB düşecektir.
Sonrasında sevdiğiniz ve sürekli dinlediğiniz birkaç müzik/oyun sesinde frekansları soldan başlayarak. Teker teker +5 DB'ye kaldırıp, nasıl bir tepki verdiğinize bakmanız gerek. Bazı frekensların sizi rahatsız ettiğini fark edeceksiniz. Bu frekansları not edin.
not: Bu -+ DB'ler +12-12 dB olarak da deneyebilirsiniz.

Tahminimce bu EQ, çoğu ses masasındaki geq tarzı çalışıyordur. Yani 500Hz frekansını aşağı çektiğinizde orta noktası 500 olmak üzere 250 ile 750 arasını indirecektir. Eğer şekli olsaydı u ^ şeklinde inecektir. Yani ı harfi gibi sadece 500 Hz inmiyordur veya yukarı çıkmıyordur. Umarım aklınızda canlandırabilmişsinizdir.

Bu şekilde çalışarak ve dinleyerek size daha yakın ve temiz bir ses elde edebilirsiniz.
Size şu anda bazı frekanslardan bahsedeceğim.

31 Hz komple kapatabilirsiniz, kulağınızın duyabileceği bir frekans değil, ayrıyeten dinlemesi çok lezzetli bir frekansta değil. Ugultudan ibaret. Fakat kapatırken 60herze kadar olan kısmada müdahalede buluyorsunuz, bazı şarkılarda 50Hz ile 70 herz arasında kullanılır bu ses.

60Hz arabalarda bass dediğiniz içinizi titreten frekanstır. Buna müdahale yaptığınızda Bass'ın titreşimini elde edersiniz veya kısarsınız. Çok açarsanız, kulaklığınızın plastik sesi gelir.

125Hz, aslında 80-110 arası kullanıyorum ama 125'e müdahale ederek, 80 herz ile 250 herz arasına müdahale edeceksiniz. Bu frekans bass seslerin klik sesi dediğimiz. Güp güp vurduğunda güp sesidir. 60Hz titreşimini, 125Hz güp sesiyle tamamlarsınız.

250-500 herz dediğimiz kısım aslında biraz midli geliyor sanki dediğimiz frekanslardır. 250-500'ün harmoniğidir, genelde birbirleriyle bağlantılıdır. Yani 250'yi kıstığınızda Low mid kısarsınız. 500 kıstığınızda mid kısarsınız. 750-1K arasıda high mid dediğimiz bölümdür. Ama genelde 250-500 frekanslar sorunlu seslerdir özellikle hoparlörlerin inçleri büyüdükçe. Ugultulu bir sestir, ihtiyaç vardır ama bu 2 frekansı biraz kıstıkça -5DB'de kısabilirsiniz, seslerin temizleştiğini fakat çok kıstığınızda cılızlaştığını fark edeceksiniz.
Genelde sorun bu 2 frekansta çıkar, mid tarafında, biraz üstüne yoğunlaşıp. Önce tüm sesleri kısıp 2 iki sesi duyup sese ne fark yarattığına bakmak gerek. Körü körüne ayarlama yapmayın.

1KHz ile 3 KHz genelde konuşma seslerimizdir, aslında bir şarkıcının sesini ayarlarken 1-2KHz arasını açtığımızda kelimeleri daha belirginleşir. 3 KHz'yı açtığımızda ise ses burundan geliyormuş gibi olur. Ama bu herkes için geçerli değildir, bazen 1 KHz çalışırken ses burundan geliyormuş gibi olur, bu bölüm kısılır, 2-3 KHz arası çalışılır, kelimeleriniz daha anlaşılır olur, hem bu frekansta mikrofon ayarının nasıl olması gerektiğini biraz daha anlamış oldunuz. Konudaki mikrofon ayarında ise; 1-3 arasına dokunulmamış :) ilginç. Ayrıca 250-500 Hz bölümü arttırılmış, eğer karşı taraf hoparlör gibi daha büyük membran kullanıyorsa ugultulu gidecektir sesiniz.

4-16KHz arası tiz sesler dediğimiz bölüme geliyor, bunların hepsinin kendi içinde isimleri var.
4-6KHz arası Low high.
6-8-10 high.
10-20Hz higher high.
Tabii ki bunlar görece kavramlar, tamamiyle duyumunuz ile akalıdır. 16 KHz kaldırdığınızda tek başına fark etmeyecektir fakat 16 KHz kaldırırken 20KHz tarafıda kalkıyor, 8 KHz'ye olan kısımda yukarı kalktığından ses tizleşir, fazla tiz baş ağrısı yaratır. Doğru kullanıldığında ise çok güzel lezzet verir. Kendi sesiniz parlaksa ve hoparlör veya kulaklığınızın karakteri parlaksa, açmanız yerine kısmanız daha doğru olacaktır.

Denge çok önemli bir unsurdur. Örnek vermek gerekirse tiz konusunda çalışırken daha dengeli olmanız gerek.

Örnek verelim.
16 KHz açtığınızda mesela 6dB açtınız, 8KHz 2 dB, 4 KHz 1 dB kadar açmanız daha dengeli bir ses oluşturacaktır. Çünkü ses harmoniktir, tek başına kötü gelir, konuşurken bile neredeyse 200 ile 15KHz arası frekans yaratırız. Kadınların daha da yükselir, erkeklerin daha da düşer. Kesin bir kavram yok fakat kulaklarınıza güvenin, size lezzetli geliyorsa sorun yok, aşağıdaki EQ ayarı arkadaşa lezzetli geliyormuş ki sizle paylaşmış.

Örnek 2 KHz 5 dB kısıldıysa, 1 ve 4 üde 1-2 dB kısmak size dengeli bir ses yaratır.

Ben sizin yerinizde olsam, 250-500'ü dengeli bir şekilde kısarım örnek 6 dB.
2 KHz biraz kısar örnek 3 dB, 1-4 KHz'i 1 dB kısarım. Tiz ihtiyacımı renklendirmek için 16KHz 3 dB açıp 8 KHz 1 dB açarım. Bass ihtiyacımı 125 Hz'yi 5-6 dB açıp, 3 dB kadar da 60 Hz açarım.

Kafadan attığım bu kombinasyon, oyunlarda temiz ses oluşturma konusunda büyük fayda sağlayacağına inanıyorum. Bunu direk bu ayarlarda değil, bunlar +- 10 dB kadar oynayabilir. Size iyi gelen ayarları burada paylaşırsınız, hemen hemen benzer hassasiyetlerde olduğunuzdan güzel EQ örnekleri görürüz bu konuda.

Oyun içi örneklemek gerekirse.

60-125 Hz, CS:GO'da bir ayak sesinin titreşimleridir, ne kadar açarsanız, o kadar beyninizin içinde güm güm ayak duyarsınız.
1-4Hz arası, tık tık sesi gibidir, tıkır tıkır ayak sesi duyarsınız bu frekansı açtığınızda.
250-500 ugultulu bir sestir fakat açıp kısarak, ayak sesini netleştirebilirsiniz. Düzgün bir ayarda ayak sesini net bir şekilde duyarsınız.

Diğer bir örnek, arabamda 16KHz -12DB'de hoparlörlerim ve Twitter'ler çok tiz karakterli olduğu için, komple kıstım, hala fazla bile geliyor bazı şarkılarda. Bu 16KHz'yi -12 kıstıysam 8khzyide -7-8 belki -10 dB kısmam gerekir ki denge olsun, şu an tam rakamı hatırlamıyorum ama oda kısık. Bu sayede beni tatmin eden bir müzik dinleyebiliyorum. Daha temiz geliyor bana, çünkü neden hoparlörlerim çok parlak ve tiz karakterli, büyük ihtimal ise; midlerinde ve high mid- Low tiz diye tahmin ettiğim bölümü arızalı, değiştirmek yerine böyle sert müdahalelerde bulundum. Çünkü ses dengeli gelmiyordu kulağıma.

Umarım EQ konusunda meraklı olan birilerine yardımcı olabilmişimdir.

Eki Görüntüle 1889546

Eki Görüntüle 1889548

Verilen bilgilere göre ve kulak zevkime göre müzik ve film ayarlarımı yaptım. Tek sorun DC gibi yerlerde yayın açarken veya biri yayından çıkarken falan bu baslı dıp dıp sesini çok veriyor ve o da rahatsız ediyor. Onu da önemsemedim şimdilik ama çok rahatsız ederse bas seviyesini +3 ile +2 veya +3 ile +1 seviyelerine düşürür yine o sesi azaltmış olurum (63hz ile 125hz). Kendime göre film/ müzik için ortak bir ayar buldum o da bası biraz sevdiğim için şu şekilde,

31Hz = -2 (-2 / +4 aralığında değiştirebilirsiniz.)
63Hz = +6 (size göre +4/0 olabilir.)
125Hz = +4 (size göre +2/-1 olabilir.)
250Hz = -5
500Hz = -4
1KHz = +1
2KHz = +2
4KHz = -1
8KHz = +2
16KHz = +5

Oyun içinde de (Valorant için) Game mode alıyorum ve stereo da kullanıyorum. (son güncellemeyle) yapılan ayarlardan daha çok memnun kaldım ben bu şekilde ayarladığımda. Çünkü oyun içerisinde htrf etkin olsa da olmasa da Game mode alınca ses ayarını hemen hemen benzer ayarlar yapınca direkt olarak adamın nerede olduğunu anlayabiliyorum kendi konumuma göre ki FPS oyunlarında zaten en önemli şey bu.
 
Son düzenleme:
Sabredin lütfen, tüm rehberi yenilemek için elimden geleni yapıyorum. En ince detayına kadar yeni bir rehber hazırlıyorum tüm herkesin yorumunu okuyor ve bunu alıyorum. Sadece sabredin lütfen...
Hocam bende Blackshark v2 var pro vesaire değil. Bu 2023 ile blackshark v2 arasında ses kalitesi var mı herkes mikrofon kalitesini öner çıkarmış. Fakat benim için mikrofon kalitesinin önemi yok ses kasma olarak bir fark var ise upgrade edeceğim.

Bu arada ben yine sizin tüm ayarlarınızı kullanıyorum müsait olduğumda, THX yazılımını silip kuracağım. Apo EQ kullanıyorum sebebi şu çok ufak yaşlarda kulaklığı ters takarak alıştım ve onun içinde swap channel yapıyorum. çıkış olarakda "SFXEFX and SFXMFX - Windows 10 and 11" bu şekilde yapıyorum. Fakat Bu sefer razer EQ çalışmıyor garip bir çakışma var.

USB 3.0 Da hiç kullanamadım
Mouse 3.2 Gen2 (Kırmızı USB)
Klavye 3.2 Gen1 (Mavi USB)
Fakat Kulaklığı 3.2 Gen1 taktığımda mikrofon gidiyor ses var ama usb bellek denetleyicisi hatası alıyorum voltaj aşıldı gibisinden. o yüzden Siyah USB 3.0 yada 2.0 da kullanıyorum. Bunla ilgilide bir çözüm varsa, lütfen yardımcı olurmusunuz, foruma konu açtım hiç bir cevap yada yorum bulamadım.
 
Sabredin lütfen, tüm rehberi yenilemek için elimden geleni yapıyorum. En ince detayına kadar yeni bir rehber hazırlıyorum tüm herkesin yorumunu okuyor ve bunu alıyorum. Sadece sabredin lütfen...

Ben şimdilik bendeki ayarlardan memnunum. Oyun içinde (özellikle FPS oyunları için) farklı farklı ayarlar paylaşabilir misiniz? En azından deneyip uygulamak isterim.

Hocam bende BlackShark V2 var Pro vesaire değil. Bu 2023 ile BlackShark V2 arasında ses kalitesi var mı herkes mikrofon kalitesini öner çıkarmış. Fakat benim için mikrofon kalitesinin önemi yok ses kasma olarak bir fark var ise upgrade edeceğim.

Bu arada ben yine sizin tüm ayarlarınızı kullanıyorum müsait olduğumda, THX yazılımını silip kuracağım. Apo EQ kullanıyorum sebebi şu çok ufak yaşlarda kulaklığı ters takarak alıştım ve onun içinde swap channel yapıyorum. Çıkış olarak da "sfxefx and sfxmfx - Windows 10 and 11" bu şekilde yapıyorum. Fakat bu sefer Razer EQ çalışmıyor garip bir çakışma var.

USB 3.0 da hiç kullanamadım.
Mouse 3.2 gen2 (kırmızı USB)
Klavye 3.2 gen1 (mavi USB)
Fakat kulaklığı 3.2 gen1 taktığımda mikrofon gidiyor ses var ama USB bellek denetleyicisi hatası alıyorum voltaj aşıldı gibisinden. O yüzden siyah USB 3.0 ya da 2.0 da kullanıyorum. Bununla ilgilide bir çözüm varsa, lütfen yardımcı olur musunuz, foruma konu açtım hiçbir cevap ya da yorum bulamadım.

Ses soldan geliyor deyip sağa gittiğin oluyor mu hiç günlük yaşantında falan? :D. Çok merak ediyorum, aynı şekilde alışan bir arkadaşım söylediğim şeyleri yapıyordu. :D. Kulaklığı kırmızı USB hiç takmadım hep mavide kullanıyorum ve hiçbir problem yaşamadım. Senin ürünlerden birinde problem olma ihtimali var bence.

Loudness EQ kullanıyorum. Eskisi gibi amaç THX spatialı kapamak, stereo olarak kullanmak eski ayarlar çok iyiydi şimdi garip bir şeyler yapmışlar. Birşeştirmişler stereo da var THX de var ama seçtiğinde fark yok.

Ben ikisini de seçtiğimde çok büyük fark gördüm. Geçiş süresi 2 saniye sürüyor. 7+1 destekleyen bir film açıp arasındaki farkı daha detaylı görebilirsiniz. Valorant ve CS2 oynuyorsanız HRTF açarak deneyebilirsiniz. Müzikler hep Spotify, YouTube gibi yerlerde stereo olarak veriliyor pek fark yokmuş gibi geliyor. Yankılanmanın kapandığını büyük oranda anlamanız gerekiyor aslında.
 
Son düzenleme:
Hocam bende Blackshark v2 var pro vesaire değil. Bu 2023 ile blackshark v2 arasında ses kalitesi var mı herkes mikrofon kalitesini öner çıkarmış. Fakat benim için mikrofon kalitesinin önemi yok ses kasma olarak bir fark var ise upgrade edeceğim.

Bu arada ben yine sizin tüm ayarlarınızı kullanıyorum müsait olduğumda, THX yazılımını silip kuracağım. Apo EQ kullanıyorum sebebi şu çok ufak yaşlarda kulaklığı ters takarak alıştım ve onun içinde swap channel yapıyorum. çıkış olarakda "SFXEFX and SFXMFX - Windows 10 and 11" bu şekilde yapıyorum. Fakat Bu sefer razer EQ çalışmıyor garip bir çakışma var.

USB 3.0 Da hiç kullanamadım
Mouse 3.2 Gen2 (Kırmızı USB)
Klavye 3.2 Gen1 (Mavi USB)
Fakat Kulaklığı 3.2 Gen1 taktığımda mikrofon gidiyor ses var ama usb bellek denetleyicisi hatası alıyorum voltaj aşıldı gibisinden. o yüzden Siyah USB 3.0 yada 2.0 da kullanıyorum. Bunla ilgilide bir çözüm varsa, lütfen yardımcı olurmusunuz, foruma konu açtım hiç bir cevap yada yorum bulamadım.

Bende 2023 versiyonuna geçtim. Aradaki fiyat farkını bilmiyorum ama 1K ve altı ise net geçilir. Ama 1K+ ise değmez. Mikrofonu çok iyileştirilmiş ve Synapse (driveri) güncellenmiş sadece. Esports modları var ses kasmak için bi hayli işe yarıyor hazır ayar olarak.
 
Ses soldan geliyor deyip sağa gittiğin oluyor mu hiç günlük yaşantında falan? :D. Çok merak ediyorum, aynı şekilde alışan bir arkadaşım söylediğim şeyleri yapıyordu. :D. Kulaklığı kırmızı USB hiç takmadım hep mavide kullanıyorum ve hiçbir problem yaşamadım. Senin ürünlerden birinde problem olma ihtimali var bence.
Dostum dalgamı geçiyorsun :D gerçek hayatta sağdan yada soldan farklı duyma şansın yok. Yaşın kaç bilmiyorum ama, 22-23 sene önce Siyah 360 derece dönen ekseninde mikrofon düz siyah kulaklıklar vardı. Çocukluk döneminde mikrofon sağ tarafa gelir vaziyette taktık. Bilgisayar ile yeni tanıştığımız zamanlar left right ayrımını bilmediğimiz. Sonra fark etttim düz taktığımda ses kasamıyorum swap channel yapıyorum. Bu olayı e-spor camiasında duymadın mı adamlar yazılım götürüyor böyle alışan bir kaç arkadaş daha vardı bizim dönemlerimizde. Sonra denedim alışmayı ama zor ters geliyor.

Yeni updateden sonra 3.2 Gen1 çalışıyor mikrofon da. Aynı kulaklığı arkadaşıma aldırdım eski yazılımda oda 3.0 2.0da kullanıyordu. Üründe bir sıkıntı yok.

Bende 2023 versiyonuna geçtim. Aradaki fiyat farkını bilmiyorum ama 1K ve altı ise net geçilir. Ama 1K+ ise değmez. Mikrofonu çok iyileştirilmiş ve Synapse (driveri) güncellenmiş sadece. Esports modları var ses kasmak için bi hayli işe yarıyor hazır ayar olarak.
6.500 TL fark var Türkiyede. O yüzden bence gerek yok gibi. Extreme bir ses kasmada fark yaratmayacaksa.

Ben ikisini de seçtiğimde çok büyük fark gördüm. Geçiş süresi 2 saniye sürüyor. 7+1 destekleyen bir film açıp arasındaki farkı daha detaylı görebilirsiniz. Valorant ve CS2 oynuyorsanız HRTF açarak deneyebilirsiniz. Müzikler hep Spotify, YouTube gibi yerlerde stereo olarak veriliyor pek fark yokmuş gibi geliyor. Yankılanmanın kapandığını büyük oranda anlamanız gerekiyor aslında.
HRTF açık PUBG oynuyorum sadece. Şuan Stereo da bıraktım eski ayarları kullanıyorum. Eski yazılıma göre değişiklik var tabii ama güzel alıştım. Belkide youtube müzik ortamında test ettim oyun içide denerim zaten Stereo da THX de seçtiğinde aynı EQ uyguluyor ama stereo ile thx spatial audio farkı oluyor herhalde. İki profildende çıkış eq takip et olarak ayarlıyor direkt neyi seçersen diğerinede aynısını seçiyor.

Ben ikisini de seçtiğimde çok büyük fark gördüm. Geçiş süresi 2 saniye sürüyor. 7+1 destekleyen bir film açıp arasındaki farkı daha detaylı görebilirsiniz. Valorant ve CS2 oynuyorsanız HRTF açarak deneyebilirsiniz. Müzikler hep Spotify, YouTube gibi yerlerde stereo olarak veriliyor pek fark yokmuş gibi geliyor. Yankılanmanın kapandığını büyük oranda anlamanız gerekiyor aslında.
Hiç bir fark yok stereo ile thx arasında bende muhtemelen çakışıyor bir şey ile. APO EQ silipte denedim Loudness EQ kapalı denedim. Diğer geliştirme seçeneklerinide kapadım. Windows 10 Custom kullanıyorum belki ondandır. Ama EQ aralarındaki geçişlerde net fark varda. Stereo ile Thx arasında bende bir değişim olmuyor 2 saniyeden fazlada bekledim aynı oyunda test ettim.
Untitled.jpg
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı