Rehber Ses Mühendislerinden Razer BlackShark V2 EQ & Mic ayarları

aygıt yöneticisinde en başta görünüyor bende.
aygıt.jpg


Bende yok maalesef. THX yükledim ama lisans yapmıyor ücretli istiyor deneme sürümünde şuan.
 
yapamayanlar için temiz kurulumda uygulama olarak sadece Synapse yi kurun. THX i kurmayın, yani aygıt yöneticinizde sadece "razer usb sound card" olsun. böyle kurduğunuzda Synapse üzerinden THX i açabilirsiniz. ayrıca sistem yerel ayarlarını değiştir diyip dili ingilizce yapıp utf alanını işaretleyin

Screenshot_5.png
 
biraz sallamısın bas ile ayak sesi kasanı ilk kez gördüm ayak sesi 500 ile 2000hz yani tiz seslerde kasılır bilmiyorsun konu açma

Merhaba,

Yaklaşık 8 yıldır Razer ekipmanları kullanıcısıyım. Razer'in birçok ekipmanını kullandım. Son olarak Razer BlackShark serisini kullanmaya başladım. Şu anda kullanmakta olduğum cihaz Razer BlackShark v2.

Gelelim konumuza, ben oyun ve müzik tarafında seslere takıntılı biriyim. Bir cihaza günümüz şartlarında 1.000 TL'leri aşkın bir ücret ödüyorsak bunu en iyi şekilde nasıl kullanabileceğimizi öğrenmek isteyen biriyim. Gerek ulaştığım ses mühendislerine gerekse yabancı forumlarda açtığım konulara gelen cevaplara gerekse kendi araştırmalarım sonucunda Razer BlackShark V2 serilerinden nasıl en iyi deneyimi alabileceğim konusunda bilgi sahibi oldum.

Öncelikle belirtmek istiyorum ki özellikle oyunlarda en iyi deneyimi alabilmek için kulaklığınızın sol tarafında bulunan ses ayar kısmından ses seviyesini ortada bırakmalısınız. Onun yanı sıra Razer Synapse'de yapacağımız ayarlara geçeceğiz.

Not: Oyun oynarken en iyi deneyime sahip olabilmek için bilgisayarınızın "kayıttan yürüt" ayarlarında "THX spatial Audio"'yu tamamen devre dışı bırakmalısınız. Ve kulaklığınızı Laptop'larda harici çoklayıcıya bağlamak yerine doğrudan kendi USB 3.0 veya üstü portlara takmalısınız. Masaüstü bir bilgisayara sahip iseniz kablosu çok kısa ama inanın farkını ve faydasını uzun vadede göreceksiniz doğrudan anakarta yani kasanın arkasından USB 3.0 veya üstü bir porta bağlayın. En önemlisi de yanında gelen ses kartını kesinlikle kullanın.

Gelelim Razer Synapse ayarlarına;

Not: Bu ayarları test ederken kendi ayarlarınızı yedeklemeyi unutmayın.

Sound: Volume %100'de tutun.

Eki Görüntüle 1409067

Mixer: THX spatial Audio'yu aktif hale getirip Auto moduna alın.

Eki Görüntüle 1409071

Spatial Audio modes kısmını müzik dinleyecek dahi olsanız "Game mode" de tutun.

Eki Görüntüle 1409072

Enhancement: Özellikle FPS oyunlarında bass ve doygunluk çok önemli. Bu tür kulaklıklarda spatial Audio mode ile birleştirilen bileşenler tok bir ses almanızı sağlamakla beraber oyuncuların ayak seslerini yanınızda hissetmenizi sağlar. Bass'ı özellikle FPS tarzı oyunlar oynuyorsanız aktif tutmanızda fayda var. Müzik seviyorsanız da zaten bu deneyim muazzam ötesi oluyor.

Eki Görüntüle 1409075

Bass Boost: Aktif - müzik dinlerken %50, oyun oynarken %60.

Sound normalization: Bu ayar seslerin uzak mesafede kulağınıza daha yakından gelmesini ve tonlamayı kulağınızın dibine kadar getirebilmeyi sağlayan ince ayar. Direkt Windows'unda bu şekilde içinde ayar mevcuttur fakat biz bunu Synapse üzerinden aktif tutacağız.

Aktif, %100'de kalmalı.

Voice clarity: Tizz ve podcast seviyor ve sürekli dinliyor iseniz açıp %55'te kullanabilirsiniz. Ama basslı müzikler seviyor, oyunlarda maximum performans elde etmek istiyorsanız bu ayarı kapatmanızı öneriyorum. Seslerde ki kalitesizleştiren çevre sinyallerini ortadan kaldırıp sadece iletşimdeki seslere yöneliyor.

Gelelim konumuzun en önemli kısmına. Bu ayarı yaklaşık 2 yıl sonunda anca buldum. Birçok ses mühendisi ile görüştüm, mesleği gerçekten "ses" üzerine ola Türk ya da yabancı birçok kişilerden geri dönüşler aldım ve en iyi ayarın bu olduğuna inanıyorum. Bu konuda bana güvenebilirsiniz, sadece test edin.

Audio equalizer: Custom yaptıktan sonra ayarları bu şekilde tamamlayın.

Eki Görüntüle 1409077

Mic: Harici bir mikrofon kullanmıyorsanız Razer'in şu ana kadar geliştirdiği en iyi mikrofon performansı bu kulaklık serilerinde. En iyi ayarları bulabilmek adına deneme yanılma ve yabancı/türk kaynaklardan incelemelerim sonucunda harici bir ayar yapmak yerine yazılımın kendi ayarlarını kullanmayı tercih etmekteyim.

Eki Görüntüle 1409102

Microphone: Volume %90. kesinlikle kulak üstü veya kulak içi mikrofonlarda mikrofon sesini %100'de kullanmayın. Kısıtlı teknoloji geliştirebildiklerinden dolayı pop filter ayarı kesinlikle yapılamıyor. Veya içine çok iyi bir şekilde eklenti yapılmıyor. %90'da kullanıp ses patlamalarının önüne geçebilir ve daha stabil bir ses sunabilirsiniz karşı tarafa.

Eki Görüntüle 1409107

Mic Boost kapalı olmalı. Sesinizi yazılım üzerinden arttırarak kalitesiz bir deneyim sunmaktadır.

Voice gate: Sesinizi kullanmış olduğunuz ses kartından da faydalanarak elektronik ortamda sinyalleri yönlendirir. Karşıya giden ses sinyallerinin yapılarıyla oynayıp onlara oluşabilecek çevresel dip sesleri, ses kirliği, sesinizin tonunu kendi kendine ayarlamaya çalışması gibi nedenlerden bu ayarı kullanan kimseyi görmedim. Kendi sesinizi doğrudan iletmek istiyorsanız (üzerinde bir oynama veya işlem yapılmamış halde) bu ayarı kapalı tutun. Daha geniş bir anlatımı var fakat bizim işimize gelecek kısmı bu şekilde.

Enhancements.

Eki Görüntüle 1409108

Volume normalization: Ses normalizasyonu, genliği hedef seviyeye getirmek için bir ses iletişiminde sabit miktarda kazanç uygulamaktadır. Sesinizi kendi sesiniz gibi göstermek için kullanılan bir yazılım düzeltmesidir. Asla kullanmanızı tavsiye etmiyorum, sesiniz olduğundan ince veya olduğundan kalın gidebiliyor karşı tarafa.

Vocal clarity: Konuşma ve ses iletme niteliğinde ki dalgalanmaları ortadan kaldırmayı dener. Sesinizi temiz bir şekilde karşı tarafa iletmeye çalıştığından sesinizi engelleyecek bir sesi temizlemeye yarar. Bunu ister açabilirsiniz ister kapalı tutabilirsiniz. "Mic Preview" kısmından kendinizi dinleyerek karar verebilirsiniz.

Ambient noise reduction: Ortam seslerini azaltmak için kullanılır. Synapse birçok konuda sizi özgür kılsa da birçok yazılım hatalarını günümüzde henüz çözebilmiş değil. Arka plan seslerini en iyi şekilde engellemek istiyorsanız Discord'un "noise reduction" ayarlarını kullanmanızı tavsiye ederim. Kendisi bu konuda kusursuzdur. Synapse üzerinden bu ayarları kapalı tutmanızı öneriyorum. Zaman zaman sizin sesinizin karşıya ulaşmasında bile engel olabiliyor arka plan sesi olarak tanımlayıp. 3 cümlenizden ikisini karşı tarafa kesik kesik ilettiği oluyor.

Mic monitoring (sidetone): Gerçek zamanlı kendinizi dinlemenizi yarayan özellik. Ayarları yaptıktan sonra kendinizi gerçek zamanlı dinleyebilirsiniz.

Eki Görüntüle 1409112

Biraz salla mısın bas ile ayak sesi kasanı ilk kez gördüm ayak sesi 500 ile 2000Hz yani tiz seslerde kasılır bilmiyorsun konu açma.
 
biraz sallamısın bas ile ayak sesi kasanı ilk kez gördüm ayak sesi 500 ile 2000hz yani tiz seslerde kasılır bilmiyorsun konu açma
2kHz sonrası tiz (Treble) seslerdir.
4_963a2dca-7476-47b9-b9c8-68036ab7ccbf.jpeg
Her oyunun ses dizaynı ve implementasyonu aynı değildir. Motora göre değişir, sahneye göre değişir, scripte göre değişir vesaire. Bir çok değişken vardır. Örneğin sahnelenen zemin ne ise ona göre değişiklik gösterir. Adım sesi, Metal zemin üzerinde adım atan bir robot ile taş, toprak zemin üzerinde adım atan bir insanın aynı değildir. Örnek doğrultusunda metal zemin dinleyiciye daha upper mid-lower treble aralığında ses deneyimi sunacakken, toprak zeminde adım atan insanın ayak sesi daha mid bass-low mid sunuma sahip olacaktır. Daha uzaklık faktörüne bağlı desibel seviyesine ve yayılımına vb. diğer faktörlere girmiyorum bile.

Anladığım kadarıyla Custom EQ ayarına baktığımda kulaklığın stok karakteri önce bi' flat hale getirilmeye çalışılmış. Diğer opsiyonel bass boost vb. ayarlar ile de biraz daha harmanımsı bir havası olsun renk katalım denilmiş.

Ekran görüntüsü 2024-01-17 030841.png

Bu ayar en iyisi şu ayar en kötüsü diye bir şey yok aslında. Çünkü ses deneyimi sübjektiftir, beğenisi kişiden kişiye değişecektir. Fakat bu ayarların sevilmesi oldukça normal çünkü dediğim gibi harman target benzeri bir havaya büründürülmeye çalışılmış. Genel kitle için en oluru, en çok bireye hitap edebilecek türden bir karakteri olduğu için.
 
Merhabalar,

Yaklaşık 8 yıldır Razer ekipmanları kullanıcısıyım. Razer'in bir çok ekipmanını kullandım. Son olarak Razer BlackShark serisini kullanmaya başladım. Şuanda kullanmakta olduğum cihaz Razer BlackShark V2.

Gelelim konumuza, ben oyun ve müzik tarafında seslere takıntılı biriyim. Bir cihaza günümüz şartlarında 1.000 TL'leri aşkın bir ücret ödüyorsak bunu en iyi şekilde nasıl kullanabileceğimizi öğrenmek isteyen biriyim. Gerek ulaştığım ses mühendislerine gerekse yabancı forumlarda açtığım konulara gelen cevaplara gerekse kendi araştırmalarım sonucunda Razer BlackShark V2 serilerinden nasıl en iyi deneyimi alabileceğim konusunda bilgi sahibi oldum.

Öncelikle belirtmek istiyorum ki özellikle oyunlarda en iyi deneyimi alabilmek için kulaklığınızın sol tarafında bulunan ses ayar kısmından ses seviyesini ortada bırakmalısınız. Onun yanı sıra Razer Synapse'de yapacağımız ayarlara geçeceğiz.

Not: Oyun oynarken en iyi deneyime sahip olabilmek için bilgisayarınızın "Kayıttan Yürüt" ayarlarında "THX Spatial Audio" 'yu tamamen devre dışı bırakmalısınız. Ve kulaklığınızı Laptop'larda harici çoklayıcıya bağlamak yerine doğrudan kendi USB 3.0 veya üstü portlara takmalısınız. Masaüstü bir bilgisayara sahip iseniz kablosu çok kısa ama inanın farkını ve faydasını uzun vadede göreceksiniz doğrudan anakarta yani kasanın arkasından USB 3.0 veya üstü bir porta bağlayın. En önemlisi de yanında gelen ses kartını kesinlikle kullanın.

Gelelim Razer Synapse ayarlarına;

Not: Bu ayarları test ederken kendi ayarlarınızı yedeklemeyi unutmayın.

SOUND: Volume %100'de tutun.

Eki Görüntüle 1409067

MIXER: THX Spatial Audio'yu aktif hale getirip Auto moduna alın.

Eki Görüntüle 1409071

Spatial Audio Modes kısmını müzik dinleyecek dahi olsanız "Game Mode" de tutun.

Eki Görüntüle 1409072

ENHANCEMENT: Özellikle FPS oyunlarında Bass ve doygunluk çok önemli. Bu tür kulaklıklarda Spatial Audio Mode ile birleştirilen bileşenler tok bir ses almanızı sağlamakla beraber oyuncuların ayak seslerini yanınızda hissetmenizi sağlar. Bass'ı özellikle FPS tarzı oyunlar oynuyorsanız aktif tutmanızda fayda var. Müzik seviyorsanız da zaten bu deneyim muazzam ötesi oluyor.

Eki Görüntüle 1409075

Bass Boost: Aktif - Müzik dinlerken %50, oyun oynarken %60.

Sound Normalization: Bu ayar seslerin uzak mesafede kulağınıza daha yakından gelmesini ve tonlamayı kulağınızın dibine kadar getirebilmeyi sağlayan ince ayar. Direkt Windows'unda bu şekilde içinde ayar mevcuttur fakat biz bunu Synapse üzerinden aktif tutacağız.

Aktif, %100'de kalmalı.

Voice Clarity: Tizz ve Podcast seviyor ve sürekli dinliyor iseniz açıp %55'de kullanabilirsiniz. Ama Basslı müzikler seviyor, oyunlarda maximum performans elde etmek istiyorsanız bu ayarı kapatmanızı öneriyorum. Seslerde ki kalitesizleştiren çevre sinyallerini ortadan kaldırıp sadece iletşimdeki seslere yöneliyor.

Gelelim konumuzun en önemli kısmına. Bu ayarı yaklaşık 2 yıl sonunda anca buldum. Bir çok ses mühendisi ile görüştüm, mesleği gerçekten "Ses" üzerine ola türk yada yabancı bir çok kişilerden geri dönüşler aldım ve en iyi ayarın bu olduğuna inanıyorum. Bu konuda bana güvenebilirsiniz, sadece test edin.

Audio Equalizer: Custom yaptıktan sonra ayarları bu şekilde tamamlayın.

Eki Görüntüle 1409077

MIC: Harici bir mikrofon kullanmıyorsanız Razer'in şuana kadar geliştirdiği en iyi mikrofon performansı bu kulaklık serilerinde. En iyi ayarları bulabilmek adına deneme yanılma ve yabancı/türk kaynaklardan incelemelerim sonucunda harici bir ayar yapmak yerine yazılımın kendi ayarlarını kullanmayı tercih etmekteyim.

Eki Görüntüle 1409102

Microphone: Volume %90. Kesinlikle kulak üstü veya kulak içi mikrofonlarda mikrofon sesini %100'de kullanmayın. Kısıtlı teknoloji geliştirebildiklerinden dolayı pop filter ayarı kesinlikle yapılamıyor. Veya içine çok iyi bir şekilde eklenti yapılmıyor. %90'da kullanıp ses patlamalarının önüne geçebilir ve daha stabil bir ses sunabilirsiniz karşı tarafa.

Eki Görüntüle 1409107

Mic Boost kapalı olmalı. Sesinizi yazılım üzerinden arttırarak kalitesiz bir deneyim sunmaktadır.

Voice Gate: Sesinizi kullanmış olduğunuz ses kartından da faydalanarak elektronik ortamda sinyalleri yönlendirir. Karşıya giden ses sinyallerinin yapılarıyla oynayıp onlara oluşabilecek çevresel dip sesleri, ses kirliği, sesinizin tonunu kendi kendine ayarlamaya çalışması gibi nedenlerden bu ayarı kullanan kimseyi görmedim. Kendi sesinizi doğrudan iletmek istiyorsanız (üzerinde bir oynama veya işlem yapılmamış halde) bu ayarı kapalı tutun. Daha geniş bir anlatımı var fakat bizim işimize gelecek kısmı bu şekilde.

Enhancements

Eki Görüntüle 1409108

Volume Normalization: Ses normalizasyonu, genliği hedef seviyeye getirmek için bir ses iletişiminde sabit miktarda kazanç uygulamaktadır. Sesinizi kendi sesiniz gibi göstermek için kullanılan bir yazılım düzeltmesidir. Asla kullanmanızı tavsiye etmiyorum, sesiniz olduğundan ince veya olduğundan kalın gidebiliyor karşı tarafa.

Vocal Clarity: Konuşma ve ses iletme niteliğinde ki dalgalanmaları ortadan kaldırmayı dener. Sesinizi temiz bir şekilde karşı tarafa iletmeye çalıştığından sesinizi engelleyecek bir sesi temizlemeye yarar. Bunu ister açabilirsiniz ister kapalı tutabilirsiniz. "Mic Preview" kısmından kendinizi dinleyerek karar verebilirsiniz.

Ambient Noise Reduction: Ortam seslerini azaltmak için kullanılır. Synapse bir çok konuda sizi özgür kılsa da bir çok yazılım hatalarını günümüzde henüz çözebilmiş değil. Arkaplan seslerini en iyi şekilde engellemek istiyorsanız Discord'un "Noise Reduction" ayarlarını kullanmanızı tavsiye ederim. Kendisi bu konuda kusursuzdur. Synapse üzerinden bu ayarları kapalı tutmanızı öneriyorum. Zaman zaman sizin sesinizin karşıya ulaşmasında bile engel olabiliyor arkaplan sesi olarak tanımlayıp. 3 Cümlenizden 2'sini karşı tarafa kesik kesik ilettiği oluyor.

Mic Monitoring (Sidetone): Gerçek zamanlı kendinizi dinlemenizi yarayan özellik. Ayarları yaptıktan sonra kendinizi gerçek zamanlı dinleyebilirsiniz.

Eki Görüntüle 1409112
Hocam bir kaç ayar değişmiş sanırım güncelleme şansınız var mı? Mesela bende
1708013607959.png

1708013618259.png

bu şekil gözüküyor.

1708013645857.png

bu kısım ve
1708013658456.png

bu kısım yok.

Bu arada ses çıkış aygıtını nasıl kullanmalıyım?
1708013689622.png
 

Yeni konular

Geri
Yukarı