Seslendirme ve vokal başvurusu nasıl yapılır?

Makaleler
24
Yer
Kars
Merhaba. Ben ticari olarak seslendirme veya vokal işlerini mixleyebilmek için bilgisayarıma Pro Tools kurdum ve o yazılımı kullanıyorum. Acaba "aaf" veya "omf" uzantılı dosyaları talep etmem için ne yapabilirim? Aaf veya omf dosyalarının ne işe yaradığını kısaca anlatmam gerekirse, ticari stüdyolara veya belki ev stüdyolarına anlaşma yaptığın şirket tarafından verilen, paylaşılması yasak olan, bir Pro Tools proje dosyasıdır. İçeriğinde genelde film veya içerik ne ise onun proxy video dosyası ve daha önceden mixlenmiş, kaydedilmiş orijinal sesler ve müzik altyapısı ve sahneye göre ses efektleri bulunuyor. Bu tür dosyalar birkaç GB yer kaplamakla birlikte, aynı zamanda 40-50 veya daha fazla ses kanalına sahip olabiliyorlar çünkü o içeriği oluşturan her şey o dosyanın içerisinde oluyor. Tek yapılması gereken o dosyayı Pro Tools veya Cubase ile açıp, orijinal seslerin olduğu (İngilizce) kanalı dinlemek ve onu taklit ederek Türkçe olarak söylemek veya seslendirmek. Bazen vokal (şarkı söyleme) bazen diyalog sesleri (seslendirme) olabilir.

İşte bende bunları talep nasıl edebilirim, küçük çaplı bir şirkete bile razıyım ancak güvenlerini nasıl kazanabilirim veya nasıl iletişime geçebilirim? Evimde küçük çaplı bir stüdyo mevcut. Dinamik mikrofon, ses kartı ve stüdyo monitör kulaklığı kullanıyorum.
Mesela ben Epic Games'e bu konuda başvuruda bulunabilir miyim? Örneğin Fortnite'ın kısa animasyonlu sahnelerini Türkçe seslendirmek istiyorum. Bunun için bana projeyi verebilirler mi? Proje tamamlandığında, onlara geri gönderebilirim.
AAF/OMF dosyalarının nasıl açılacağını anlatan bir adamın videosu (ne demek istediğimi bilmeyenler için örnek bir video bulundurmak istedim):

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleyen: Moderatör:
1- Mix i siz yapmayacağınız için proje boyutunda dosyaları göndermezler.
2- Bu firmalar size iş göndermez. Şirketler, ajaslar ile çalışırlar.
3- Seslendirme firmaları ilan ile ya da sizin yeteneğinizi görerek sizinle çalışmazlar. Bu işte çevre önemlidir. Herkes bildiği tanıdığı "Eğitimli" insanlar ile çalışıyor. Bunların içinde tiyatrocular, oyuncular, ses sanatçıları var. Üstelik seslendirme yapın diye size dosyaları verip -"al bunu evinde kaydet" demezler. Onların stüdyosu vardır oraya gider seslendirme yaparsınız (kayıt yapmazsınız, o sizin işiniz değil, Boşuna protools cubase vb karıştırmayın.)
5- Profesyonel seslendirme ile ilgili firmalara katılmanız da eğitiminiz ile alakalı... Ne diksiyon, ne müzik eğitiminiz. Ne tiyatro eğitiminiz, ne şan, ne solfej hiç biri yok. Geçenlerde prozodi konusunda bir muhabbetimiz oldu o konuyu dahi bilmiyorsunuz. Firmalar neden sizinle çalışsın?

Son düzenleme:
1- Mix i siz yapmayacağınız için proje boyutunda dosyaları göndermezler.
2- Bu firmalar size iş göndermez. Şirketler, ajaslar ile çalışırlar.
3- Seslendirme firmaları ilan ile ya da sizin yeteneğinizi görerek sizinle çalışmazlar. Bu işte çevre önemlidir. Herkes bildiği tanıdığı "Eğitimli" insanlar ile çalışıyor. Bunların içinde tiyatrocular, oyuncular, ses sanatçıları var. Üstelik seslendirme yapın diye size dosyaları verip -"al bunu evinde kaydet" demezler. Onların stüdyosu vardır oraya gider seslendirme yaparsınız (kayıt yapmazsınız, o sizin işiniz değil, Boşuna protools cubase vb karıştırmayın.)
5- Profesyonel seslendirme ile ilgili firmalara katılmanız da eğitiminiz ile alakalı... Ne diksiyon, ne müzik eğitiminiz. Ne tiyatro eğitiminiz, ne şan, ne solfej hiç biri yok. Geçenlerde prozodi konusunda bir muhabbetimiz oldu o konuyu dahi bilmiyorsunuz. Firmalar neden sizinle çalışsın?
Prozodi konusu başka. Zaten çizgifilm şarkılarında pek fazla vokal tekniğine önem vermiyorlar. Süngerbobu seslendiren adam şarkı söylerken bile full detone gidiyor ama yinede parasını kazanıyordu. Mix işi ülkemizde düşündüğünüz kadar iyi değil. Türkiyeye göre profesyonel ama yurtdışındaki profesyonel mixçi arkadaşlara attığımda, genelde bazı şarkıcıların vokallerini sevmiyorlar. Yani bu işi yapmak için en iyi vokal tekniğine sahip olunması gerektiği konusunda size katılmıyorum çünkü burası Türkiye. Mesela şu vokalde bile detone duyabilirsiniz:

Türkçe resmi versiyon:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Orjinal versiyon:

Hangisi daha iyi söylemiş sizce? Orjinali tabii ki. Orjinal olanda detone yok gibi birşey. Birde Türkçe olanına bakın. Tonla detone duyabilirsiniz. Çünkü Türkçe versiyonda notaların dışına çıktığı birçok yer var. Ayrıca videonun 26. saniyesinde arkada okunan birden fazla vokal var fakat Türkçe versiyonda solo vokal var sadece. Yani tek vokal okunmuş. Oysa şarkının ikinci kısmında birden fazla kişi şarkıyı söylemeliydi. Armoni diye birşey var.

Bu arada başkalarının seslerini alıp mixlemek istediğim için AAF verilebilir mi bana diye sordum. Belki küçük şirketlerle anlaşabilirim diye düşündüm. Çünkü gerçekten evinde çalışan insanlar var. Ben evime küçük bir stüdyo kurdum. Audient iD14 MKII ses kartı, sE Electronics V7 dinamik mikrofon kullanıyorum. Odamda çok eşya olduğu için yankı sorunu yok gibi birşey. Bu yüzden temiz kayıtlar da alabiliyorum. İşin eğitim boyutu bambaşka. Yani konumuz burada ses eğitimi değil. Benim burada kastettiğim şey tamamen miksaj işi ile ilgili.
Ses kalitesi net bir kayıt bulamadım ama Süngerbob'u seslendiren kişi, şarkıyı söyleyememiş mesela. Tamamen detone.

Eğer opera söylemiyorsanız ve gerçekten doğru notalarda şarkıyı her ne kadar ses eğitiminiz olmasa bile, bir şekilde söyleyebiliyorsanız ve stüdyo programınızda ufak tefek detoneleri düzeltebiliyorsanız, bence gayet kabul edilebilir. Efektleri abartmadığınız sürece, hiç kimse anlamaz efektleri. Çizgifilm şarkıları için hiçkimse "Git opera sanatçısı ol, profesyonel şarkıcı ol öyle gel" demez bence. Çizgifilm şarkısı abi bu. Televizyon kanalında çizgifilm izleyen dinleyen çocuklar nerden bilsin kim profesyonel şarkıcı, kim amatör şarkıcı. Doğru notaları veriyorsan sorun yok bence. Türkiye'de zaten çizgifilm şarkılarına çok önem verilmiyor ki. Opera sanatı yapmıyoruz sonuçta veya Bohemian Rhapsody dublajlamıyoruz.
Pro Tools ile yaptığım ilk mix denemesi. Bu bir deneme kayıttır. Mükemmel olmasını beklemeyin. Pro Tools'a yeni başladım ve arayüzüne alışmam için zamana ihtiyacım var. İnsanların güvenini kıracak yıkıcı eleştiriler yapmak yerine, insanları heveslendikleri ve yapmak istedikleri işlere odaklanmaları konusunda yardımcı olmalısınız.

Gelecekte maddi durumumuz uygun olursa hertürlü eğitimi alırım zaten merak etmeyin. Eğer bir film müziği söylemem gerekiyorsa eğitim zaten şart. Ancak bazen istisnai durumlar olabilir. Zaten günümüzde seslendirme ve vokal sektöründe liyakat sistemi denilen şeyin yok olmaya başladığını duymuştum. Liyakat demek, yani bu işe profesyonel olarak sahip olabilmek ve haketmek için hertürlü eğitimi almış, hayatını adamış insan demektir. Ancak günümüzde liyakat sisteminin azalması söz konusu galiba. Artık birçok Z kuşağı gençleri, işe alma ihtimalleri olabiliyormuş sanırım. Yada çok azıcık bir diksiyon eğitimi alarak, bu işe sahip olma şansları olan insanlar tanıyorum. Tanıdığım bir arkadaş vardı, abisi sanırım stüdyolarla tanıdığı olduğu için işe alınmıştı. Bizimde tanıdığımız biri var. Benim halam Tülin Sertöz, 2005'li yıllarda TRT'de seslendirme ve belgeselcilik yapmış, aşırı zeki bir insan.

Liyakat sisteminin zaman ilerledikçe azalması, elbette günümüzde yapılan seslendirme ve şarkıların kalitesini düşürme ihtimaline sahip olabilir ancak daha fazla insanın işe alınma ihtimalini arttırdığına inanıyorum. Sonuçta o işten para kazanabiliyorsun.

Bu sebeple bu işi yapmak isteyen insanlar, gerçekten bu işi yapmak ister ve temel eğitimler alırsa, 1-2 yıl içinde bu işe alınabilecek hale gelebileceklerine inanıyorum. Zaten seslendirme sektöründe bulunan insanların çoğu artık günümüzde yaşlandı ve bu sebeple yeni insanlara ileride ihtiyaç duyulacağını düşünüyorum. Bu sebeple, soğuk bir şekilde yıkıcı eleştiriler yapmak yerine, lütfen olaya optimist yaklaşmanızı rica ediyorum. Bu iş benim için kritik derecede önemli. :)

Son düzenleme:
Mix işi ülkemizde düşündüğünüz kadar iyi değil. Türkiyeye göre profesyonel ama yurtdışındaki profesyonel mixçi arkadaşlara attığımda, genelde bazı şarkıcıların vokallerini sevmiyorlar. Yani bu işi yapmak için en iyi vokal tekniğine sahip olunması gerektiği konusunda size katılmıyorum çünkü burası Türkiye. Mesela şu vokalde bile detone duyabilirsiniz:
Mükemmel olmasını beklemeyin. Pro Tools'a yeni başladım ve arayüzüne alışmam için zamana ihtiyacım var. İnsanların güvenini kıracak yıkıcı eleştiriler yapmak yerine, insanları heveslendikleri ve yapmak istedikleri işlere odaklanmaları konusunda yardımcı olmalısınız.
Çizgifilm şarkıları için hiçkimse "Git opera sanatçısı ol, profesyonel şarkıcı ol öyle gel" demez bence.

Ben stüdyo sahibiyim. Çocukluk arkadaşım aynı zamanda akrabam olan kişi şu anda Türkiye nin en büyük seslendirme stüdyosunun sahibi, ayrıca kendisini bir çok ses projelerinde tv programlarında duyacağınız eski bir radyocu. Yani sana söylediklerim sektörün bizzat kendisi.

Kimsenin grurunu hevesini kırmak için yazmıyorum. Yardımcı olmak için eğitim al dedik, dinlemedin, usul bu değil dedik; dinlemedin. "Bence diyerek " ve sadece yüksek öz güven ile olduğunu / olacağını düşündüğün şekilde işlemiyor su sistem.

Vaktini sadece gereksiz detaylara girerek çöpe atıyorsun. Ekipmanın yeterli değil ve hatalı en başta kondanser mikrofon kullanmalısın. Ses kartı yeterli değil preamp olmalı. Neticede kayıt senin işin değil, 20 yıldır kayıt ile uğraşıyorum ben bile profesyonel firmalara son aşamada kayıt gönderemiyorum.

Son düzenleme:
Siz 43 yaşında olduğunuz için sizin görüşünüze saygım sonsuzdur efendim... Ancak artık 2021 yılındayız ve ses sanatı eskisi gibi değil. Eskiden seslere ne efekt basılırdı, nede başka birşey. 1970'li yıllarda tam profesyonel çalışan, emektar ses sanatçıları vardı. O zamanlar programlar pek gelişmemiş olduğu için, bant kayıt cihazları ile tulumba kayıt alınırdı. Yani herkes birlikte mikrofonun karşısına geçer, şarkı söylerdi. Ancak günümüzde teknoloji o kadar gelişti ki, en kötü şarkı söyleyenide alsan, Pro Tools kullanarak Waves Tune eklentisi sayesinde, şarkıcının kusurlarını düzeltmek mümkün. Evet, belki hala prozodi hatalarına sahip olacak fakat genelde çizgifilm şarkıları olduğu sürece, hiçbir izleyici bu durumu umursamıyor ve sorun etmiyor. Televizyon karşısında, o çizgifilm şarkısını dinleyip; "Abi şarkıcı yeterince iyi söylemiyor gibi" demez. Adamın derdi o bölümü izlemek, bitirmektir çünkü... Günümüz böyle maalesef. Kabul etmesi zor ama, öyle...

Siz 43 yaşında olduğunuz için sizin görüşünüze saygım sonsuzdur efendim... Ancak artık 2021 yılındayız ve ses sanatı eskisi gibi değil. Eskiden seslere ne efekt basılırdı, nede başka birşey. 1970'li yıllarda tam profesyonel çalışan, emektar ses sanatçıları vardı. O zamanlar programlar pek gelişmemiş olduğu için, bant kayıt cihazları ile tulumba kayıt alınırdı. Yani herkes birlikte mikrofonun karşısına geçer, şarkı söylerdi. Ancak günümüzde teknoloji o kadar gelişti ki, en kötü şarkı söyleyenide alsan, Pro Tools kullanarak Waves Tune eklentisi sayesinde, şarkıcının kusurlarını düzeltmek mümkün. Evet, belki hala prozodi hatalarına sahip olacak fakat genelde çizgifilm şarkıları olduğu sürece, hiçbir izleyici bu durumu umursamıyor ve sorun etmiyor. Televizyon karşısında, o çizgifilm şarkısını dinleyip; "Abi şarkıcı yeterince iyi söylemiyor gibi" demez. Adamın derdi o bölümü izlemek, bitirmektir çünkü... Günümüz böyle maalesef. Kabul etmesi zor ama, öyle...
Ben stüdyo sahibiyim. Çocukluk arkadaşım aynı zamanda akrabam olan kişi şu andi Türkiye nin en büyük seslendirme stüdyosunun sahibi, ayrıca kendisini bir çok ses projelerinde tv programlarında duyacağınız eski bir radyocu. Yani sana söylediklerim sektörün bizzat kendisi.

Hayla bana kendi işimi öğretiyorsun ya. Özgüven nelere kadir...

Ben stüdyo sahibiyim. Çocukluk arkadaşım aynı zamanda akrabam olan kişi şu andi Türkiye nin en büyük seslendirme stüdyosunun sahibi, ayrıca kendisini bir çok ses projelerinde tv programlarında duyacağınız eski bir radyocu. Yani sana söylediklerim sektörün bizzat kendisi.

Kimsenin grurunu hevesini kırmak için yazmıyorum. Yardımcı olmak için eğitim al dedik, dinlemedin, usul bu değil dedik; dinlemedin. "Bence diyerek " ve sadece yüksek öz güven ile olduğunu / olacağını düşündüğün şekilde işlemiyor su sistem.

Vaktini sadece gereksiz detaylara girerek çöpe atıyorsun. Ekipmanın yeterli değil ve hatalı en başta kondanser mikrofon kullanmalısın. Ses kartı yeterli değil preamp olmalı. Neticede kayıt senin işin değil, 20 yıldır kayıt ile uğraşıyorum ben bile profesyonel firmalara son aşamada kayıt gönderemiyorum.
Şöyle bir durum var, ben zengin bir iş adamı değilim efendim. Ses kartım zaten ev şartları için bence gayet iyi. Evet biliyorum kondenser mikrofon almalıydım ancak bilerek kondenser almadım. Çünkü odamda akustik yalıtım yok. Bütün duvarlarımı akustikle yalıtmak için binlerce lira maaliyete girmem gerekirdi. Bizim maddi sınırlarımız olduğu için, en fazla bu kadarını yapabildik. Ekipmanlarım tam profesyonel değil, evet. Ses kartımda dünyanın en iyi preamfisine sahip değil fakat emin olun çoğu kişinin evine aldığı Focusrite Scarlett 2i2 Gen 3 kartından daha iyi preamfiye sahip. Mikrofon olarak dinamik tercih etmemin sebebi ise, dinamik mikrofonlar arkaplan gürültülerini daha az alıyor. Bu sebeple dinamik tercih ettim. Açık konuşmam gerekirse, dinamik mikrofonun ses kalitesinden pek memnun kalmadım çünkü kondenser mikrofonlar geniş diyaframa sahiptir ve 48V phantom gücü ile çalışırlar. Bu sebeple kondenserler, dinamik mikrofonlara göre daha açık, daha net ve taze ses alırlar. Dinamik mikrofonlar sahneler için tasarlandıkları için, benim gibi yankılı odalarda daha sessiz çalışabilirler. Yani mecburiyetten dolayı dinamik aldım abi...
Abi ben duyduğumu yazıyorum. Bir ses sanatçısı vardı, liyakat sisteminin çöküşünden bahsediyordu.
Kavga etmeyelim lütfen. Beni yanlış anlama. Bu arada bende DEHB olduğu için benle daha iyi empati kurabileceğini düşünüyorum. Discord varsa oradan daha efektif bir şekilde bunları konuşabiliriz.
Ben özünde oldukça nezaketli, iyi olmaya çalışan, Erdem'li olmaya çalışan biriyim efendim. Beni yanlış anlamayın. Ancak sevdiğim konularda oldukça hassas bir insanım. Umarım anlarsınız beni. Zaten aramızda büyük bir nesil farkı var. Siz 40'lı yaşlardayken, ben 22 yaşındayım. Farklı yıllarda doğduk ve bu yüzden alışkanlıklarımız, düşünce şeklimiz farklı olabilir. Anlarsınız beni umarım.
Eğitim zaten şart, ancak bu işlerin eski yıllarla kıyasla daha kolaylaştığına inanıyorum çünkü teknoloji gelişti ve artık günümüzde insanların sesleriyle stüdyo ortamlarında oynandığını da biliyoruz.
Eğitim alma konusunda sonuna kadar haklısınız. Ben buna karşı çıkmıyorum ki zaten...
Eğitim almak, bir insanı o konuda daha iyi ve kontrollü yapar.

Son düzenleme:
Beni yanlış anlamayın. Ancak sevdiğim konularda oldukça hassas bir insanım. Umarım anlarsınız beni. Zaten aramızda büyük bir nesil farkı var. Siz 40'lı yaşlardayken, ben 22 yaşındayım. Farklı yıllarda doğduk ve bu yüzden alışkanlıklarımız, düşünce şeklimiz farklı olabilir. Anlarsınız beni umarım.
Eğitim zaten şart, ancak bu işlerin eski yıllarla kıyasla daha kolaylaştığına inanıyorum çünkü teknoloji gelişti ve artık günümüzde insanların sesleriyle stüdyo ortamlarında oynandığını da biliyoruz.
Eğitim alma konusunda sonuna kadar haklısınız. Ben buna karşı çıkmıyorum ki zaten...
Eğitim almak, bir insanı o konuda daha iyi ve kontrollü yapar.

Benim mesleğim bu. Bu sektör içindeyim. Sen ise bana her seferinde; -"şöyle duydum, böyle inanıyorum, aslında senin işin şöyle" diyerek yaşın kadar yıldır yaptığım işimi bilgi değil; varsayımlar ile öğretmeye çabalıyorsun. Bildiklerinin büyük bölümü hatalı, yanlış, eksik ve temelsiz.

Eğitim işin temeli. Profesyonel insanlar ile çalışmak istiyorsan; onların seninle anlaşabileceği, isteyeceği temel niteliklere sahip olmalısın. İnternetten duyup öğrendiğin bilgiler ile onların arasına katılamazsın. Teknisyene -"Detone oldum, sesimi düzelt" diyemezsin. Kimsin ki sen? Tarkan mısın, ki senin kusurlarına katlansınlar? Kusursuz olmak zorundasın. Değilsen; kusursuz iş yapacak insanları bulur ve çalışırlar.

Kendi başına bir şeyler yapmakta özgürsün elbette ancak bir bilen olarak sana bazı konularda vaktini boşa harcamaman gerektiğini öğütlüyorum. Seslendirme hedefindeysen önce şan, solfej, diksiyon ve drama eğitimi almalısın.

Cubase- pro tools, ekipman vb..... engin bir okyanus, bu alanlar senin işin değiller. Bu yetkinlikler işinde hiç bir avantaj sağlamaz, yapacağın işin çıktısı profesyonel kişilerce kullanılmaz. Çünkü yetkin olduğunu sandığın konuda esasında yetkin ve eğitimli değilsin. Sadece bir şeyler yapıyorsun ancak bunlar endüstri satandardı şeyler değiller.

Seslendirmeci isen; stüdyoda kulaklığına altyapıyı verirler, performansını kaydederler, ses mühendisleri kaydı işler sonraki aşamalar için ilgili yerlere gönderirler. One man show yapacağın bir ortam değil, Bu şekilde çalışmıyor bu sistem.
Genco Erkal, istemi Betil oturup evde cubase ile ses kaydedip mi gönderiyor? Hadi geçtim akıllı telefon kullanabiliyorlar mı?

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı