Eğer render, edit, Photoshop ile uğraşmayıp sadece oyun odaklı toplayacaksan ve mümkün olduğunca elindeki parayı son kuruşuna kadar mantıklı bir şekilde harcayıp F/P toplamak istiyorsan dediklerimi iyi dinle kral ben de bu şekilde kendi kasamı topladım. Kafam çok rahat şu an. Arkadaşlar da eminim katılacaktır bana.
Anakart: Gökdelen dikmen için temelini sağlam yapman lazım. Öncelikle sağlam bir anakart almanı öneririm çünkü yeni bir RAM veya CPU almak istediğinde anakart desteklemezse bir daha para vermek durumunda kalacaksın vermek istediğinde de bu fiyatlarda bulamayacaksın. Öncelikle anakartını ATX alabilirsen iyi olur çünkü kasa içindeki parçalar birbirlerine ne kadar uzak olursa o kadar ferah olur. Bellek hızı olabilirse 4100 MHz'e kadar ya da 3600'e kadar destekleyen bir anakart olsun. Maksimum bellek 32 GB'dan aşağı olmamasına dikkat et. Soğutucu bloklu olan anakartlar var onlardan alabilirsen gerek kullanım açısından gerek de soğutma performansından dolayı daha faydalı olur. İleride overclock yapsan da yapmasan da bayağı lazım olacak sana bu bloklar...
RAM: Yaşını bilmiyorum ama eğer kendi paranı kazanan biriysen ve rekabetçi Online oyunlar oynuyorsan (ki öyle dedin) 8 GB RAM al. Evet şaka yapmıyorum. 8 GB RAM al. Çünkü rekabetçi oyunlar genellikle 8 GB RAM kullanır. Cs/ Valorant (PUBG'den emin değilim ama eminim o da öyledir) sen zaten 2-3 ay boyunca o Online oyunlarla takılırken bir yandan da bir RAM parası biriktir. Eline para geçince ve ihtiyacın olduğunu hissettiğinde de bir tane daha alırsın. O seni götürür bayağı. Fakat önemli bir husus var ki hızı 3000 MHz'den yüksek olsun. Hatta gerekirse 3200 olsun. 500-600 lira daha verip bir RAM daha alacağına o parayı işlemciye verirsin daha iyi performans alırsın.
İşlemci: Bu kısımda seçimini Intel'den yana kullan (fanboy değilim AMD kullanıyorum mutluyum da). Intel, AMD'ye nazaran biraz da F/P oyun işlemcisi üretiyor genel olarak. AMD almak istiyorsan al yine alma demiyorum ama fiyat olarak Intel'in işlemcileri daha ucuz. Evet yanında verdikleri o saçma dandik soğutucunun AMD'nin ki kadar hoş değil ama onu sonradan kendin de soğutucu vs. alarak halledebilirsin.
Benim tavsiye ettiklerim:
i3 12100.
i3 12100F.
i3 13100F.
i5 12400.
i5 12400F
Ekran kartı: Geldik dananın kuyruğunun koptuğu yere. Sana tavsiyem ikinci el bir kart al. Ama öyle önüne gelen birinden de alma. Gidip oyun - ısı - benchmark gibi FurMark/GPU-Z testlerini yaptırmana müsaade eden birinden al. (çoluk çocuktan almanı kesinlikle önermem ailesiyle sonradan uğraşırsın falan hiç gerek yok). Ben senin yerinde olsam çok iddialı bir kart almam ama e-spor kartı da almam.
AMD= RX 570, 580, 590
NVIDIA= 1650, 1650S, 1660 bu civardaki kartlardan birini alsan yeter ama diyorsan ki bana daha güçlü bir şey ver. RTX 2060 Super veya AMD 6600XT al. Dediğim gibi sıfır önermiyorum.
Kasa, PSU basit şeyler onları kendin alabilirsin sadece kasa mesh, güç kaynağı da 80+ sertifikalı olsun. Bir tane 500 GB SSD al. Yetmezse de 1 tane SATA 500 GB alırsın.
Söyleyeceklerim şimdilik bu kadar...