Şifre değil parola!

Çok önemli olduğunu düşünmüyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Peki sence şifre olduğunu idda ettiğin yerlerde hash sistemi kullanılmıyor mu? Kullanılıyor. Hatta bu yüzden şifreni unuttuğunda sana şifreni söylemezler. Çünkü adamın elinde hash var. Şifre yok. Sana yenilemeni söyler. Yenilediğinden gelen hash'i de saklar. Sonrasında şifre girdiğinde oluşan hash ile aynı olup olmadığına bakar.
Bir sistem şifrenizi unuttuğunuzda söylüyorsa hiç güvenilir değildir.

Hepsini geçelim. Türk Dil Kurumu ne derse odur. Kendin istediğini kullan. Beni ilgilendirmez. Ve benim idrak ettiğim şekilde Türk Dil Kurumu'na göre benim kullandığım şey parola değil şifre.

Dili kullanan kişilerin tembelleşmesi sonucu böyle olmuş tahminimce. İki ayrı kelime yerine, birbirine yakın anlamlı olanlardan birisi daha çok kullanılır olmuş. Aşağıdaki videodan da göreceğiniz üzere eskiden parola kullanılır haldeymiş. Sonradan ne olduysa parola kullanılmaz olmuş.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bir kelimenin birden fazla anlamı olabilir. Banka kasasını da mı parolayla açıyorsunuz? Kesin o parola da “Açıl susam.” falandır.

Unutmadan:

Evet bütün parolalarımız şifrelenmiş şekilde tutuluyor. Ama biz o şifreyi girerek oturum açmıyoruz. Parolamızı girerek oturumumuzu açıyoruz.
"Dile en kolay gelen kelime tercih edilir." gibisinden bir sözü vardı bir hocamın. Bu örnek de ona benziyor. "Bundan sonra parola denecek!" diye kanun çıksa bile yine her şeye şifre denir. Özçekim muhabbeti gibi, dile oturmuş şeyler değişmez.

Benim için şifredir. Hatta neredeyse herkes için öyle.
Bunu bildiğim için düzeltmeye çalışıyorum. Keşke burada cevap yazan herkes biraz araştırsa. Yabancı forumları gezse. Ne demek istediğimi daha iyi anlayacaklardır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…