Sigara sağlığımı etkiledi, ne yapmalıyım?

296105

Hectopat
Hiç sigara içmedim ama içmediğim hâlde sigaradan çok etkilendim. Kilom ortalamanın bir tık üstündeyken kilo veremememin sebebini yeterli spor yapmadığım ve çok yediğimden olduğunu düşünmüştüm. Sonrasında kendimi kontrol edip kilomu ortalamıştım, sonra 3 ay içerisinde 8 kilo aldığımı fark ettim.
Son zamanlarda halı Saha'ya gitmeye başlamıştım, en büyük etkisini ve kesinlikle sigaradan olduğunu orada anladım. 10 metre koştuğumda nefes nefese kaldığımı fark ettim ama normal hızda koşuyordum, sahanın yarısını turlayınca ölücekmişçesine nefes nefese kaldım ama hiç alışkın olduğum bir şey değildi.

Evde genelde babam balkonda sigara içiyor ve odamın balkona penceresi var, istemesem de duman odama giriyor galiba ondan etkilendim.
Hiçbir şey yapmamama rağmen öncekine kıyasla çok kısıtlandım ve özgürlüğüm elimden alınmış gibi. Eskiden sahayı en az 2 kere turlayacak halim vardı şimdi yarısını turlayamıyorum.
Bu noktadan sonra ne yapmam gerekiyor?

Hiç sigara içmedim ama içmediğim hâlde sigaradan çok etkilendim. Kilom ortalamanın bir tık üstündeyken kilo veremememin sebebini yeterli spor yapmadığım ve çok yediğimden olduğunu düşünmüştüm. Sonrasında kendimi kontrol edip kilomu ortalamıştım, sonra 3 ay içerisinde 8 kilo aldığımı fark ettim.
Son zamanlarda halı Saha'ya gitmeye başlamıştım, en büyük etkisini ve kesinlikle sigaradan olduğunu orada anladım. 10 metre koştuğumda nefes nefese kaldığımı fark ettim ama normal hızda koşuyordum, sahanın yarısını turlayınca ölücekmişçesine nefes nefese kaldım ama hiç alışkın olduğum bir şey değildi.

Evde genelde babam balkonda sigara içiyor ve odamın balkona penceresi var, istemesem de duman odama giriyor galiba ondan etkilendim.
Hiçbir şey yapmamama rağmen öncekine kıyasla çok kısıtlandım ve özgürlüğüm elimden alınmış gibi. Eskiden sahayı en az 2 kere turlayacak halim vardı şimdi yarısını turlayamıyorum.
Doktora gitmen gerekiyor.

Doktora gidersem doktorun söyleyecekleri aileme sigara içtiğimin fikrini verebilir. Onunla uğraşmak istemiyorum.

Ailenize söyleyin gidin beraber. Uğraşmak istemiyorum diyorsanız biz bir şey yapamayız, sorunlarınızla boğuşmaya devam edin doktorun söyleyeceklerinden endişe duyuyorsanız. Ailenize durumu açıklayın, doktora düzgünce anlatın.

Sigaraya çok maruz kalıyorsanız evet bunun etkisi olabilir size, ama burada kilo verip alma gibi dönemleriniz olmuş ve artı olarak pek hareket etmiyorsanız ve düzenli bir çalışma tarzı bir şey yapmıyorsanız koşmanız gibi şeyler etkilenebilir, mesela ben bi ara 10 kilo civarı kilo vermişdim ve sonra koşmaya başlasam bile eski form gibi değildi, bu da koşa koşa düzeldi. Sizde de ona benzer bir şey olabilir mi?

Doktora git, ciğerlerine baksın. Pasif içicilik kötü bir şey ama sigara içen adama bile bu kadar etki etmezken sizi bu hale getirmesi biraz abartı olmuş gibi. Kendinize mazeret bulmaya çalışıp bunu başarmış gibi duruyorsunuz.

Ailen sigara mı içiyorsun derse sayenizde dersin. Başta sağlık senin için çok önemliyken, sigara buna engelken doktora git denildiğinde gitmemek için bahane üretmen ne kadar mantıklı?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı