Simüle edilmiş güç dalgaları bilgisayara zarar verir mi?

ks120

Hectopat
Makaleler
1
Selam. Yakın zamanda kendime 2 adet güç kaynağı edindim. Biri 1000VA biri de 2000VA. Multimetre ile çıkışları kontrol ettim ve şebekede güç varken, aynı şebekedekini yokken ise 150-170v arası güç verdiğini fark ettim. Daha sonra takıntılı kişiliğim yüzünden araştırma üzerine araştırma yaptım.

True-rms multimetre olmadan düzgün ölçemeyeceğim kanısına vardım ve Amazon'dan kendime true rms siparişi verdim şu anda yolda. Biraz test yürüttüm bilgisayar güç altındayken şebekeyi kestim kapanma olmadı fakat bilgisayarın PSU'sundan cızırtı geldiğini fark ettim. Bunu da araştırmaya başladım ve "Pure'sine wave" değil de "simüle edilmişsine dalgası yani zannediyorum ki bunun İngilizce karşılığı modified sine wave" olduğu için bunu yaptığını gördüm. Bu ses 1000VA olan güç kaynağında yaşanmıyor. Onun da araştırmaları sonucunda PSU'da aktif PFC olduğu için bunu yaptığını öğrendim fakat sakıncalı mıdır değil midir net bir bilgi bulamadım. Kimi insan zarar verir benim eşyalarım zarar gördü derken kimi insan da yıllarca kullandım bir şey olmadı diyor. PSU'nun görevinin gelen gücün dalga tipi ne olursa olsun onu farklı birime çevirip bilgisayarı beslediğini yani fark etmeyeceğini söyleyen de gördüm.

Benim kafam allak bullak olmuş durumda. Hazır ikisi için de iade hakkım varken iade mi edeyim diye düşünüyorum sizin fikirlerinizi de merak ediyorum.

@Dutchman siz bu konuda tecrübelisiniz açtığınız başlığı inceledim
@Yener K. siz de bu konuda bilgilisiniz bildiğim kadarıyla

Son düzenleme:
UPS'ler akü sağlam olduğu ve yeterli güçte seçildiği sürece zarar vermez.

UPS'ler akü sağlam olduğu ve yeterli güçte seçildiği sürece zarar vermez.
Akü yaklaşık 10 dakika full güçte çalıştı ve %50'lere düştü daha sonra ben sesten tedirgin olup geri güce taktım.

Simüle edilmiş sinüs dalgası ya da saf sinüs dalgası ile PC kullanma arasında herhangi bir fark olmayacaktır. PSU her halükarda, APFC devresindeki hold up kapasitörünü şarj edebilir ve sistemi besleyebilir. PSU'daki cızırtı başka bir sebepten dolayı olmalı.
PSU'daki cızırtı yalnızca UPS aküden güç verirken çıkıyor. Yani UPS prizden güç çekerken o ses yok.

Line İnteraktif modellerde normalde şebekeden besler. Kesinti halinde ise akuden dönüştürüp besler. Aslında bunların amacı zaten kısa süre açık tutup bizim kapatmızı sağlamak. Çok takılmaya gerek yok.

Başlığa açmayı unuttum bir de UPS prizden güç çekerken ısınıyor. Aküsünden güç verirken de serin çalışıyor fan aktif olduğu için.

Line interaktif modellerde normalde şebekeden besler. Kesinti halinde ise akuden dönüştürüp besler. Aslında bunların amacı zaten kısa süre açık tutup bizim kapatmızı sağlamak. Çok takılmaya gerek yok.

Evet doğru, UPS amacı kapatmak aslında fakat ben bazen Online eğitim verdiğim için o zamanlarda kapanırsa düşük güçte kullanmaya devam etmek istiyorum. Bazen hemen kapatamayacağımı düşük güçte kullanım yapacağımı varsayarak iade edip Online modellere bakmam daha mı sağlıklı olacaktır?

Son düzenleyen: Moderatör:
@ks120 bir ihtimal PSU'nuz simüle edilmiş sinüs dalgası ile uyumlu olmayabilir. Bu durumda voltaj dalgalanması kademeli olması sebebiyle cızırtı olması muhtemel. Diğer taraftan online modeller, regülasyon açısından da line interaktif modellere nazaran şebekeyi iki kere çevirerek sisteme vermesi sebebiyle daha başarılı, imkan ve bütçeniz elveriyorsa tercih edilebilir.

Sizin için Online daha iyi seçenek gözüküyor. 1000VA bir Online UPS 800-900W arasında güç verebilir.

Cevaplar için teşekkürler.

Akım korumalı prizime takılı
2 adet led ışık adaptörü (Max 40w + 20w)
1 adet yaklaşık belki 10 senelik Logitech Hoparlor ne kadar güç çektiğini bilmiyorum fakat 550mA yazıyor, o kadar çektiğini hiç zannetmiyorum günlük kullanımda, eğitim sırasında zaten kulaklık taktığım için standbyda duruyor, aktif kullanımda da ses göstergesi %50'de duruyor her zaman sabit.
1 adet yalnızca özel durumlarda ısı/performans ölçümü için kullandığım çok eski philips monitör - %90 windowsta tek ekran seçili yalnızca standbyda duruyor.
1 adet 2k 165hz kullandığım monitörüm. 26 kWh - 46 kWh arası güç tüketimi.
Bir de kullandığım kasa. Kasanın PSU'su 600w.

1000va LI bilgisayar düşük güçte yeterli, tam yükte yetersiz kalmıştı, 2000va LI ise tam güçte 10 15 dakikada %50 kapasiteye düşürmüştü.

1000VA Online UPS yeterli olur mu bu düzene? En kötü prizi söküp ikili priz monte edip kasa ve ana monitörleri direkt UPS'e, geri kalanı ise akım korumalı prize bağlayabilirim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı