Rehber Sistem toplarken NVIDIA mı AMD mi?

Herkese merhaba, yıllardır süre gelen NVIDIA mı AMD mi? Sorusunu kendimce anlatmaya çalışacağım. Şunu unutmamak gerekiyor fanboyluğa hiç gerek yok. Hiçbir şirket kullanıcı dostu değildir. Her şirket kendi kârını, kazandığı parayı düşünür.

NVIDIA mı? AMD mi? Sorusunun net bir cevabı yok, hiçbir zamanda olmayacak. Kullanıcı beklentisine göre bu cevap her zaman değişiklik gösterecek.

4K highend sistemde hangisi tercih edilmeli?
4K highend segmentte NVIDIA'dan başka seçenek yok. Çünkü highend sistem toplayan birisinin o kadar para harcadıktan sonra her oyunu son grafik ayarlarında, Ray Tracing fullenmiş bir şekilde oynamak isteyeceğini düşünüyorum. O kadar para harcadıktan sonra ayarları düşürmek, Ray Tracing açamamak kullanıcıyı rahatsız edecektir. Çünkü o ayarları tamamen açmak için o kadar para harcanıyor. Bu sebepten dolayı NVIDIA'nın 80,90 serisi kartlarına muhtacız. Full RT'nin yani path Tracing'in ekran kartlarına nasıl bir yük bindirdiği malum. Örnek olarak Cyberpunk 2077 path tracing native görüntüde 5090 25-30 FPS alıyor. Bu durumda yapay zeka teknolojilerine ihtayacımız doğuyor. NVIDIA'nın DLSS teknolojisinin ne kadar iyi olduğu malum. Özellikle DLSS 4.0 ile geçilen transformer modeli, 4K'da performans modunda dahi inanılmaz bir görüntü sunuyor. DLSS 4.0'ın performans modu DLSS 3.0'ın kalite modu denilebilir. DLSS 4.0'ın kalite modunun native görüntüden farkı yok denilebilir. 40 serisiyle beraber hayatımıza giren fg yani Frame Generation teknolojisinin de nasıl bir can simidi olduğu malum. Özellikle 50 serisiyle beraber gelen MFG yani multi Frame Generation'ın FPS'i yok artık denilebilecek boyutlara getirdiği malumunuz. Tabii bir konuya da değinmek gerekiyor, birçoğumuzun takıldığı latency. Fg ve MFG teknolojilerinin Latency'e etkisi olumsuz arkadaşlar. Latency artış gösteriyor. Fakat bu artış oyunu oynatmayacak hale getirmiyor. Tabii arada bu teknolojiye iyi adepte olmamış oyunlar çıkabiliyor bazen. Örneğin benim aklıma gelen Dying Light 2'de fg açıldığı zaman latency 80'lere fırlıyordu. Single Player oyunlarda yani hikayeli oyunlarda latency 50-60'a kadar çok anlayamıyorsunuz. Çok fazla dikkatli olmanız lazım. Zaten NVIDIA Reflex ile bu latency düşüyor. AMD kendi açıklaması highend segmentten çekildiklerini, pazarın %90'ına sahip olan orta segment kartı üreteceklerini duyurdular. Yeni çıkan ve çok iyi olan 9070XT kartı highend bir kart değil, ortasegment bir karttır. 5080 rakibi değil, 5070 Ti rakibidir.

2K çözünürlükte hangisi tercih edilmeli?
Eskiden olsa maalesef ki yine NVIDIA derdim. Fakat AMD'nin 90 serisiyle beraber ibre biraz daha ortaya gelmiş vaziyette. AMD rekabeti tamamen kaybediyorken, son şansını çok iyi kullandı gözümde. 9070XT çok başarılı bir kart. Burada kullanıcının tercihi çok önemli oluyor. Bütçe zorlanması yok ise kullanıcı şunu diyor ise; 165Hz, 240Hz monitörüm var ben bunun hakkını vermek istiyorum, yapay zeka kullanırım DLSS, FSR, fg, MFG açarım AAA oyunlarda alabildiğim kadar maksimum FPS almak istiyorum diyorsa benim önerim 2K çözünürlük için 5070 Ti olacak. Çünkü DLSS 4.0'ın FSR 4'ten daha başarılı oluşu, native görüntüye daha yakın görüntü vermesi ve 50 serisinin avantajı olarak MFG oluşu bu düşüncede ki kullanıcı için 5070 Ti'ı onun için biçilmiş kaftan oluyor. Kullanıcı şunu diyor ise ben tamamen doğal görüntü istiyorum, DLSS, FSR gibi teknolojileri sevmiyorum native oynayacağım diyorsa 9070XT mantıklı bir seçenek olacaktır. Yazının burasında ilk defa AMD önerdiğim için mutluyum. Rekabet iyidir, kullanıcıya yarar. Native görüntüde 9070XT rakibi 5070 Ti'a oldukça yaklaşıyor. Bazı oyunlarda geçiyor. AMD bunu zaten 7000 serisi kartlarında da yaptı. Fakat 9070 kartlarıyla beraber bunun yanına güzel bir FSR 4 ve iyi bir RT peformansı koyunca 9070XT fiyatıyla da çok cazip bir seçenek haline gelmekte. Özet geçmem gerekirse 2K çözünürlük hedefleyen kullanıcıların bütçe sorunu yok ise, ben yapay zeka teknolojileini sonuna kadar kullanacağım DLSS, FSR, fg bu teknolojileri kullanacağım diyorsa 5070 Ti'a yönelmeli. Kullanıcı ben native görüntü istiyorum, yapay zekayla işim yok diyorsa 5070 Ti'a oldukça yakın performans gösteren fiyatıyla daha bütçe dostu olan 9070XT onlar için pişman olmayacakları aksine onları tatmin edecek bir seçenek olacaktır. AMD alınmaz, driverları kötü, oyu kötü buyu kötü diyen arkadaşlar için söylüyorum; AMD bu sefer gerçekten başardı arkadaşlar. 9070 serisi taş gibi bir seri. Son olarak şunu söylemekte fayda var 5070 Ti'ın RT performansı 9070XT'den daha iyi arkadaşlar. Fakat fark 40 serisi ile 7000 serisi arasında ki kadar açık değil.

FHD çözünürlükte hangisi tercih edilmeli?
Bu çözünürlük gözümde tamamen AMD'nin. Çünkü 1080p çözünürlükte DLSS, FSR gibi yapay zeka teknolojileri görüntüyü bozuyor arkadaşlar. Kalite modu DLSS 4.0 ve FSR 4 ile kurtarabilir ama dengeli veya performans moduna alındığında görüntü bozuluyor. O yüzden burada iş tamamen kas gücüne kalıyor. AMD'nin daha fazla kas gücü onu daha uzun yıllar kullanılabilir hale getiriyor. Hem bütçe için hem kas gücü için bu çözünürlük tamamen AMD olmalı diye düşünüyorum. Yine işin içine RT girdiğinde 4060 daha iyi performans verecektir ama almayın. 4060 alınabilecek bir kart değil gözümde. Bu çözünürlükte RT sizin için olmazsa olmaz ise 9060 serisi kartlarını bekleyin.

kas gücü önemli mi?
Kas gücü dendiğinde kullanıcıların aklına ilk gelen şey VRAM oluyor. Halbuki bu işin daha çekirdekleri var Bit'i var. Kafa karışıklığı ve çok bilgi yüklemesi olmaması adına VRAM'den bahsedeceğim. 4K çözünürlük için kas gücünden ziyade yapay zeka önemli artık arkadaşlar. NVIDIA'nın 90 serisini ayrı tutup onun hakkında konuşmayacağım çünkü o seri biz oyuncular için üretilen bir seri değil. NVIDIA'nın 5080'e 16 GB VRAM koyması biz kullanıcılar için çıldırmalık adeta. Fakat şöyle bir durumda var 16 GB VRAM 4K çözünürlük için yetiyor arkadaşlar. NVIDIA'da benim DLSS'im Fg'ım var bir de MFG çıkarttım deyip onlara güvendiği için 16 GB yaptılar 5080'IDE. AMD tarafından da 9080 serisi gelmeyeceği için. El mahkum NVIDIA'nın 5080SUPEr'de VRAM artırışını bekleyeceğiz. Fakat biz fazladan CUDA çekirdeği attık, 3-5 Ray Tracing çekirdeği attık derse de şaşırmayın. O yüzden 4K çözünürlükte 16 GB şu an için yeterli. Yetmediği yerde NVIDIA'nın VRAM arttıracağından emin olabilirsiniz. Umarım AMD'den de highend segmentte bir atılım görürüz tekrardan. Kısaca bu çözünürlükte kas gücünden çok yapay zeka teknolojisi, RT performansı önem arz etmeye başlıyor.

2K çözünürlükte native görüntü kullanımı daha çok yaygınlaşmaya başladığı için kas gücü biraz daha önem arzediyor. Native görüntüde DLSS, FSR desteği olmadığından dolayı kart her sahneyi, monitördeki her detayı renderlamaya çalışıyor. O sebeple uzun ömürlülük açısından, native görüntüde çok daha iyi performans açısından fazla VRAM, fazla bellek arayüzü genişliği (bit), daha fazla çekirdek çok daha cazip olacaktır. Yani bu 2K segmentte native görüntü için daha kaslı olan 9070, rakibi 5070'e göre çok daha tercih edilebilir bir kart.

FHD çözünürlük kas gücünün en önemli olduğu çözünürlük. Bu segmentte yapay zeka teknolojilerinin görüntüyü bozduğundan bahsetmiştim. Kullanıcı sınırlı bütçesi olduğundan uzun yıllar kullanacağı için alabileceği en kaslı kartı almalıdır. Yeni seri kartların 60 serilerini beklemekte fayda var. Ben AMD'nin 60 serisinde daha kaslı olacağını düşünüyorum.

DLSS mi FSR mı?
Bu sorunun cevabı DLSS arkadaşlar. DLSS 4.0 FSR 4'ten çok daha iyi. Özellikle NVIDIA'nın DLSS 4.0'ı bütün seri kartlara getirmesi kullanıcılar için müthiş bir durum. AMD'nin FSR 4'ü sadece yeni seri kartlara özel olması, kullanıcılar için dezavantaj. DLSS 4.0 FSR 4'ten iyi, FSR 4 DLSS 3'ten iyi. Yani yukarıda bahsettiğim gibi FSR 4, DLSS 4.0 ile DLSS 3.0'ın arasına yerleşmiş durumda. Eski seri kart alacak kullanıcılar için yapay zeka önemliyse NVIDIA tarafında DLSS 4'e sahip olacakken, AMD tarafında FSR 4'ten mahrum kalacaklarını unutmasınlar. FSR 3 için konuşmak gerekirse açıkçası DLSS 4.0 ile kıyaslamam bile. FSR 3'ün ghosting, blurlanma durumları maalesef çok fazla.

oyunların teknoloji desteği
Kendi teknolojilerini oyunlara entegre ettirme konusunda NVIDIA çok başarılı. AMD bu konuda büyük bir atılım yapması gerekiyor. 9070 serisiyle yakaladığı başarıyı bu konuda da başarılı olarak taçlandırması gerek. En basit örnek NVIDIA 50 serisini çıkartmaya hazırlanırken 70 küsur oyun yeni teknolojiyi desteklemeye hazırdı. AMD tarafında bu durum çok daha az sayıdaydı. Hala FSR 2.1'de kalan oyunlar var. Bu konuda NVIDIA çok daha başarılı.

RT performansı
Ray Tracing performansı için hala NVIDIA önde arkadaşlar. Fakat AMD 9070 serisiyle beraber bu farkı azalttı. 40 serisi ile 7000 serisi arasında ki fark artık yok. Dediğim gibi fark azalsa da NVIDIA bu konuda daha başarılı.

edit, render için hangisi tercih edilmeli?
Kesinlikle NVIDIA. AMD bu konuda maalesef hala daha geride kalıyor. Yeni serisinde bile. İş için sistem toplayan arkadaşlar kesinlikle NVIDIA düşünmeli.

Uzun bir rehber oldu, okuyan herkese çok teşekkür ederim. Fanboyluk yapılmamasını rica ediyorum. Firmalar bizim dostumuz değil, bizde onların dostu değiliz. Kullanıcıların tercihlerine göre hangi markaya yönelmeleri gerektiğini düşündüğümü açıklamaya çalıştım. Sürçülisan ettiysem kusura bakmayın.

Bir rakip daha çıksın. Bu arada intel XeSS i hakkındaki görüşleriniz nelerdir. Pek çok video izledim fakat kimse düzgün açıklayamamış ve gösterememiş.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…