Sistemde virüs olduğu nasıl anlaşılır?

Norton, Kaspersky ve ESET. Bu üç antivirüs oldukça güçlüdür ve 30 günlük deneme şansı sunar. Bunların birini indirin ve ardından bilgisayarınızı "tam tarama" dan geçirin.
 
Ezber cevaplar vermek yerine hiç tarama yapmadan virüsü tespit etmek mümkündür.

-Başlangıçta açılan programlara bakıp bilmediğiniz program var mı kontrol edin. Başlangıçta açılmayan "virüs" daha görmedim. Tek seferlik çalışan virüslere de zaten "artık" yapabileceğiniz bir şey yok. Bilmediğiniz programa sağ tıklayıp "Dosya konumunu aç" diyin. Açılan konumda seçili programa sağ tık yapıp "Özellikler" diyin. "Dijital imzalar" kısmını kontrol edin, eğer varsa sorun yoktur. Dijital imza yoksa sorun olabilir ama virüs olduğu anlamına gelmez. Aynı pencereden "Ayrıntılar" kısmına bakın. Orada yazanları okuyun. Şüphelenirseniz virüs taraması yapın.

-Görev yöneticisi "performans" kısmından kaynakları aşırı kullanan programları kontrol edin.
 
Ezber cevaplar vermek yerine hiç tarama yapmadan virüsü tespit etmek mümkündür.

-Başlangıçta açılan programlara bakıp bilmediğiniz program var mı kontrol edin. Bilmediğiniz programa sağ tıklayıp "Dosya konumunu aç" diyin. Açılan konumda seçili programa sağ tık yapıp "Özellikler" diyin. "Dijital imzalar" kısmını kontrol edin, eğer varsa sorun yoktur. Dijital imza yoksa sorun olabilir ama virüs olduğu anlamına gelmez. Aynı pencereden "Ayrıntılar" kısmına bakın. Orada yazanları okuyun. Şüphelenirseniz virüs taraması yapın.
-Görev yöneticisi "performans" kısmından kaynakları aşırı kullanan programları kontrol edin.
Bu yöntem sağlıklı değildir. Zararlı yazılımlar kendilerini kolay bir şekilde gizleyebilirler. Gelişmiş olanları ise sahte dijital imza bile alabilir. Antivirüs durur iken sırf bu üç yöntem ile "virüs yok" denilmez.
 
Sisteminizde yüklü bir antivirüs programı varsa rutin kontrol sırasında dosya içerisinde programda kayıtlı virüsü bulup size bildirmez ise genel olarak anlayamazsınız ancak sistemde bir anormallik varsa (yavaşlama, dosyaların açılmaması veya internet bağlantınızın olması halinde erişim sağlayamayışınız ya da sizin kontrolünüz dışı benzer durumlar) o zaman şüphelenmeniz gerekir ki o zaman en son yaptıklarınızdan başlayarak genel bir antivirüs taraması yapmak faydalı olur. (Virüs yememenin en kolay yolu ise çok çerez içeren ve kaynağı belli olmayan dosyaları indirirken kontrol edip emin olmaktır)
Not: Kısaca mantığı anlatmaya çalıştım sürçü lisan olmuş olabilir.
 
HiJackThis, Farbar Recovery Scan Tool gibi yazılımlar ile rapor oluşturarak anlamak mümkündür. En basit yolu ise antivirüs ile tarama yapmaktır, lakin antivirüs bazı noktalarda yetersiz olabilmektedir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı