Sistemde virüs şüphesi

bilgisayardaki virüs nasıl tespit edilir?
1-başlat ❱ arama bölümüne “MSConfig” yazın ve entere basın. Karşınıza gelen alanda “başlatma” sekmesine gelin. Burada tek tek açılışta otomatik olarak başlatılan programlara göz gezdirin. Tanımadığınız veya ismi olmayan uygulamalar varsa kaldırın ve bilgisayarınıza reset atın.
2-her virüsü her antivirüs bulamaz. O yüzden bilgisayarınızı kullanırken, bazı şeyler ters gidiyorsa ve bilgisayarınız karar vermekte zorlanıyorsa “bu işte bir iş var” diyerek virüs olduğunu düşünmeniz gerekir.
3-durup dururken her zaman kullandığınız uygulamaları açmaya kalktığınızda hatalar alıyorsanız en büyük belirtisi virüstür.
4-eğer bilgisayarınızın performansı son zamanlarda yarı yarıya düştü ve kasmalar başladıysa yine en büyük ihtimal olan virüs tehlikesini aklınıza getirmeniz gerekir.
5-her zaman kullandığınız dosyalarınızın boyutları birdenbire değiştiyse bu bir virüs işaretidir. Örneğin dosyanın normal boyutu 10 MB ancak 800 MB olarak göründüğü gibi, içerisine girdiğinizde, bu kadar büyük bir boyut çıkaracak herhangi bir dosyanın olmadığını görüyorsanız virüsten şüphelenmelisiniz.
bilgisayarımda virüs olduğuna eminim, ne yapmalıyım ?
1-antivirüs kurun, varsa “tam tarama” yaptırarak bilgisayarınızın tüm disklerini taramasını sağlayın. Antivirüs önerisi olarak Kaspersky,Bitdefender,ESET,Norton önerimizdir.
2-disklerinizi ve belgelerinizi tamamladıktan sonra “virüs” uyarısı verildiyse komple seçip temizleyin ardından bilgisayarınıza reset atın.
3-virüs uyarısı bulunmasına rağmen hala virüsler devam ediyorsa yukarıda bahsetmiş olduğum “MSConfig” sekmesine gelerek başlangıç uygulamalarını inceleyin. Uzantısı veya ismi bilinmeyen uygulamalar, başlangıçta bilgisayarınızı esir alıyor olabilir. Bu uygulamaların yoluna bakarak kaldırabilirsiniz.
Umarım yardımcı olabilimişimdir.

@olyshoweR niye güldünüz?
 
Hocam ilk adımda yanlışlık var gibi. MSConfig ile kesin zararlı tespiti olmaz aynı görev yöneticisi ile olmadığı gibi. Anlamanın en kolay yolu Anti-Virüs yazılımıyla tam tarama yapmak. Alıntı yazı gibi.

Evet alıntı. Bir sitede görmüştüm. O zamandan beri bilgisayarımda yazıları duruyor. Birisi sorduğunda bunlarla yanıt veriyorum. MSConfig kısmına gelirsek evet haklısınız kesin olmaz ama yine de bir ihtimal var değil mi?
 
Hocam önceden yazı yazmıştım buraya tekrar yazıyorum. Fanı tozlanmış olabilir, ısınmış olabilir, virüs bulaşmış, diskiniz çok doludur, arka plan işlemleri çok olabilir.
1-fanı tozlanmış olabilir.
Fanın tozlanması, fanın yavaşlamasına, hava akımının kötü etkilendiği için bilgisayar ısısının artmasına sebep olur. Bilgisayar ısısının artması durumunda parçalar çok ısındığı için işlemlerini düzgün yapamamalarına sebep olur. Bu sebeple fan temizliği yapılmalıdır.
2-ısınmış olabilir.
Bunun fanla alakası var fakat 1 sebebi daha vardır. Termal macun kuruduğu anda bilgisayarın beyni dediğimiz işlemci aşırı ısınır ve bilgisayara kötü etki olmamak için daha yavaş çalışır. Bu yüzden termal macun yenilenmelidir.
3-virüs bulaşmış olabilir.
Virüsler bilgisayarda çeşitli işlemler yaparak bilgisayarı yorarlar. Bu yüzden virüsleri engellemek gerekir. Virüsler bilgisayarı yorduğu için yavaş çalışmasına sebep olur. Bu yüzden virüsleri temizlemek önemlidir. Tavsiye ettiğimiz programlar şunlardır: Kaspersky, ESET, Bitdefender.
4-disk çok dolu olabilir.
Disk çok dolu olduğundan dolayı bilgisayar işlem yapacak alan bulamaz ve yavaş çalışır. Disk çok dolu olduğunda bilgisayar yavaşlar. Diski boşaltma yöntemlerimiz şunlardır: 1'incisi Windows+r tuşuna basmak, ardından oraya %temp% yazarak buradaki dosyaları boşaltıyoruz. Silinemeyen dosya varsa atla diyoruz. Ardından prefecth ve %'siz şekilde temp yazıyoruz. Bunları da boşaltınca bilgisayarınızdaki alan açılacaktır. 2'nci yöntemimiz şudur. Boşaltmak istediğimiz diske sağ tıklayarak özellikler diyoruz. Ardından diski temizle diyoruz. Gerisi size kalmış. İstediğinizi yapın.
5-arka plan işlemleri çok olabilir.
Arka planda çalışan uygulamalar çok kaynak kullanıp bilgisayarı yavaşlatıyor olabilir. Bu yüzden arka planda fazla kaynak tüketen uygulamaları kapatıyoruz. Fakat Windows işlemlerini kapatmayınız. Bunu yapmak için CTRL+alt+delete kombinasyonunu kullanarak görev yöneticisini açıyoruz. Burada çok kaynak tüketen uygulamaları kapatıyoruz.
 

Geri
Yukarı