Sisteme takılan Ryzen 5 3600 işlemciden sonra başlangıçta olan seçenek sorunu

faruk55

Kilopat
Daha fazla  
Selam arkadaşlar,

Sistemim yaklaşık iki yıl önce toplandı ve o zamandan bu zamana kadar hatasız çalışıyordu. Ben 5-6 ay kadar önce 1.40 olan BIOS sürümünü 4.20'ye yükselttim. Anakartın sitesinde yazdığına göre bunu yapmamın tavsiye edilmediği yazıyormuş ama bunu sonradan fark ettim. Güncelledikten sonra fark ettiğim sorun ise sistem başlamadan önce gelen ekran yani Boot menüsene vs. girmek istediğimiz ekranda 4 seçenek olması gerekmesiydi (resim ekleyeceğim). Fakat ben güncelledikten sonra bunlar 2'ye düştü. Benim anakartımda artık sadece F11 ve F2 tuşlarına bas seçeneği var. Bugün sistemimde olan Ryzen 5 2600 işlemcimi Ryzen 5 3600 ile değiştirdim ancak sistem başlarken egzoz fanı ve kasanın önünde olan diğer 2 fandan 1 tanesini dönmüyordu ve ekran kartı fanları son hızda dönüyordu. İşlemci fanı da dönüyor. Hemen bir problem olduğunu anladım çünkü eskiden böyle bir şey yoktu. Ben sorunun BIOS ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Sizce sorun nerede olabilir? Ekran kartım bozuk değil, RAM'ler test edildi yani sistemde bozuk olan hiçbir bileşen yok. Zaten sistem açılıyor ve normal kullanılabiliyor, hatta Prime95 ve Cinebench R23 gibi programların testlerinden geçiyor. Sıcaklık değerleri normal.

Sistem bileşenlerim:
Ryzen 5 3600
ASRock B450 PRO4.
Crucial Ballistix 16 GB 3000MHz.

Eğer anlaşılmayan bir yer varsa lütfen yazın. Şimdiden herkese teşekkürler.
InstantFlash-6.jpg

Son düzenleme:
Güncellediğiniz yeni sürümde bu özellikler duruyor muymuş herkeste? Sonradan kaldırılmış da olabilir. Boot sonrası bu ekranın da gelmemesi gerek sanki sistem sürekli UEFI bir OS tarafından startup menüsüne atılıyormuş gibi. BIOS sıfırlamayı denediniz mi güncelleme sonrası?

Güncellediğiniz yeni sürümde bu özellikler duruyor muymuş herkeste? Sonradan kaldırılmış da olabilir. Boot sonrası bu ekranın da gelmemesi gerek sanki sistem sürekli UEFI bir OS tarafından startup menüsüne atılıyormuş gibi. BIOS sıfırlamayı denediniz mi güncelleme sonrası?
Hocam sistem gayet normal açılıyor, burası her anakartta olduğu gibi BIOS'a girmek istediğimizde veya BOOT seçeneklerini değiştirmek istediğimizde gelen ekran. Evet o seçenekler gördüğüm başka videolarda duruyorlardı. Benim burda olan sorunum sistem açılırken ekran kartı fanlarının son hız dönmesi ve 3 tane sistem fanından 2 tanesinin ekran kartı fanları normal hızına dönene kadar dönmemesi. Bu yaklaşık olarak 10 saniye sürüyor. Bu hatayı farkettikten sonra eski işlemcimi tekrar taktım, bir şeyi yanlış mı yaptım acaba diyerek ama eskisini takınca bu problem olmuyor.
BIOS'u eskiye döndürmeye çalış bence.

Mümükünse tabii.
Maalesef mümkün değil ama BIOS'u sıfırladım herhangi birşey değişimedi.
Ben sorunu tam olarak anlamadım. Menüdeki 2 seçeneğin kaybolması mı sorun?
Benim merak ettiğim şey, güncelleme sırasında bir hata olup olmadığı. Herhangi bir elektrik kesintisi olmamıştı ve güncelleme başarıyla tamamlanmıştı.

Hocam sistem gayet normal açılıyor, burası her anakartta olduğu gibi BIOS'a girmek istediğimizde veya BOOT seçeneklerini değiştirmek istediğimizde gelen ekran. Evet o seçenekler gördüğüm başka videolarda duruyorlardı. Benim burda olan sorunum sistem açılırken ekran kartı fanlarının son hız dönmesi ve 3 tane sistem fanından 2 tanesinin ekran kartı fanları normal hızına dönene kadar dönmemesi. Bu yaklaşık olarak 10 saniye sürüyor. Bu hatayı farkettikten sonra eski işlemcimi tekrar taktım, bir şeyi yanlış mı yaptım acaba diyerek ama eskisini takınca bu problem olmuyor.

Çok ilginç bir sorun. Ekran kartı bios güncellemesi, işlemci chipset driver güncellemesi yapıp tekrar dener misiniz?

Çok ilginç bir sorun. Ekran kartı bios güncellemesi, işlemci chipset driver güncellemesi yapıp tekrar dener misiniz?
Ekran kartı BIOS güncellemesi derken demek istediğinizi tam anlayamadım ama sürücüsü güncel. Chipset sürücüsünü sorundan sonra AMD'nin sitesinden bugün indirdim ama sonuç aynı.

Hocam sistem gayet normal açılıyor, burası her anakartta olduğu gibi BIOS'a girmek istediğimizde veya Boot seçeneklerini değiştirmek istediğimizde gelen ekran. Evet o seçenekler gördüğüm başka videolarda duruyorlardı. Benim burada olan sorunum sistem açılırken ekran kartı fanlarının son hız dönmesi ve 3 tane sistem fanından 2 tanesinin ekran kartı fanları normal hızına dönene kadar dönmemesi. Bu yaklaşık olarak 10 saniye sürüyor. Bu hatayı fark ettikten sonra eski işlemcimi tekrar taktım, bir şeyi yanlış mı yaptım acaba diyerek ama eskisini takınca bu problem olmuyor.

Maalesef mümkün değil ama BIOS'u sıfırladım herhangi bir şey değişimedi.

Benim merak ettiğim şey, güncelleme sırasında bir hata olup olmadığı. Herhangi bir elektrik kesintisi olmamıştı ve güncelleme başarıyla tamamlanmıştı.

Hata olsa sistem açılmazdı o menüdeki eksilen seçenekleri muhtemelen BIOS'un içindeki menüye taşımışlardır. 1.4 sürümünden 4.2ye geçmişsiniz arada baya sürüm farkı var.
Ekran kartı BIOS güncellemesi derken demek istediğinizi tam anlayamadım ama sürücüsü güncel. Chipset sürücüsünü sorundan sonra AMD'nin sitesinden bugün indirdim ama sonuç aynı.
Ekran kartı tam modelini alabilir miyim

Biraz internette dolandım ve sorunun genel bir hata olduğunu farkettim. B450 Aorus kullananlar da benzer sorunu yaşıyor, ASRock B450 kullananlar da. Sanırım B450 çipsetlerinin aldığı genel bir BIOS güncellemesini üreticiler sadece logo ve arayüzlerini basarak yayınlamış, bu sebeple de fan sorunu ortaya çıkmış. Sorun sisteminizden kaynaklı değil, güncellemenin dahilinde yer alan genel bir sorun.
Beta hariç stable kanallardaki BIOS güncellemelerini takip edin, çıkan yeni bir sürüm olursa kurulumunu gerçekleştirin. Muhtemelen sonraki BIOS güncellemelerinde çözülecektir.

Ekleme: Yalnız farkettiğim kadarıyla 2019'un kasım ayında kullanıcılar bu sorunu yaşamaya başlamış, hala devam ediyorsa pek ilgilenilmiyor sanırım. Donanımsal bir hasar veya zarar vermez sisteme ancak sadece ses açısından başlangıçta sorun yaratır.

Bu arada Windows üzerinde hızlı başlatma ayarı açık mı?

Biraz internette dolandım ve sorunun genel bir hata olduğunu fark ettim. B450 Aorus kullananlar da benzer sorunu yaşıyor, ASRock B450 kullananlar da. Sanırım B450 çipsetlerinin aldığı genel bir BIOS güncellemesini üreticiler sadece logo ve arayüzlerini basarak yayınlamış, bu sebeple de fan sorunu ortaya çıkmış. Sorun sisteminizden kaynaklı değil, güncellemenin dahilinde yer alan genel bir sorun.
Beta hariç stable kanallardaki BIOS güncellemelerini takip edin, çıkan yeni bir sürüm olursa kurulumunu gerçekleştirin. Muhtemelen sonraki BIOS güncellemelerinde çözülecektir.

Ekleme: Yalnız fark ettiğim kadarıyla 2019'un kasım ayında kullanıcılar bu sorunu yaşamaya başlamış, hala devam ediyorsa pek ilgilenilmiyor sanırım. Donanımsal bir hasar veya zarar vermez sisteme ancak sadece ses açısından başlangıçta sorun yaratır.

Bu arada Windows üzerinde hızlı başlatma ayarı açık mı?

O zaman zor çözülür bu sorun B450'lere pek destek vermiyorlar. Benim arkadaşta da var B450 anakart bu ekran kartının birden uçak motoru gibi ses çıkarması olayı onda da oluyordu ama çok nadir her açılışta olmuyordu.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı
09:05:00