Sosyalde kendinizi geliştirebileceğinizi düşünmüyorum.
Programlama aslında bence 2 kısımdan oluşur.
1. Web zekasının oluşması.
2. Programlamayı öğrenmek.
Web zekası tecrübe ile oluşur. Acısıyla tatlısıyla her konuda tecrübeniz olması gerekli. Bu uzun bir süreç bir anda öğreneceğim diyerek de öğrenilmiyor. Bu süreçte ben çok uzun süre kodlarla iç içeydim sadece düzenliyordum ama her gün karşıma yüzlercesi çıkıyordu. Yabancı ve yerli kaynaklardan gördüğüm düzenlemeleri kullanarak site yapmaya çalışıyordum. Tıpkı bilgisayar toplarmış gibi. Bu süre içerisinde hacker olma gibi bir isteğim de vardı bu konuda tatsız pek çok tecrübe elde ettim ama yine de iyi oldu diyebilirim. Hacker psikolojisini; nasıl davranacaklarını, nasıl kandırmaya çalışacaklarını (sosyal mühendislik) vs. her şeyi öğrenmiş oldum. Bu sürecin sonlarına doğru programlamayı öğreniyorsunuz.
Programlamayı öğrenmek hakkında anlatabileceğim pek bir şey yok. Öncelikle alanınızı belirlemelisiniz. Anladığım kadarıyla Web'e yönelmek istiyorsunuz. Bu durumda HTML, CSS ve PHP ile başlamanız gerekli. Benim gibi HTML'i tam öğrenmeden ben biliyorum bunu diyerek PHP'ye geçmeyin. Kafadan biliyorum diyerek olmuyor. Tecrübeniz olması gerekli. Şablonlar vs. yaparak kendinizi geliştirin. Her yeni projede mutlaka birkaç bilinmeyen şey öğrenilir. Ancak bu şablonları hazır programlar kullanarak değilde sadece Notepad++ ve Photoshop kullanarak yapmaya çalışın. Nasıl öğrenebileceğiniz konusuna gelince ise internette sayısız video anlatımlar var bunlara başvurabilirsiniz ancak sadece izlemekle kalmayın deneyin, not alın. Ayrıca alarak da kendinizi geliştirebilirsiniz ancak ben hiç bir zaman video olayını da kitap olayını da tam yapamadım. Birkaç video ile temel bir öğrenim gerçekleştirdikten sonra kendime hedefler belirledim. Bu hedefler bir haber, forum vs. scripti yazmak değil de güvenlik eklentisi, var olan scriptlere modifikasyonlar veya kendi sitemde işime yarayacak düzenlemeler oldu. PHP çok büyük bir kodlama dili ve tüm özelliklerini bilmek neredeyse imkansız gerektiğinde php.net üzerinden kendinize gerekli fonksiyonu buluyor, kullanımını öğreniyor ve kullanıyorsunuz. Yaptığım her küçük projede yeni şeyler öğrendim ve bana katkısı oldu diyebilirim.
Bence yazarlık için henüz çok erken. Daha iyi yazarlık yapabilmeniz için saçma gelecek ancak 1. ve 2. adımı tamamlamanızda fayda var. Böylece sitenizi daha iyi geliştirirsiniz ve SEO (Search Engine Optimization, Arama Motoru Optimizasyonu) öğrenerek de arama motorlarının gözünde daha değerli yazılar yazabilir, siteniz için optimizasyonlar yapabilrisiniz.
Nasıl bir site açsak konusuna gelince hiçbir zaman kişisel site açmayı düşünmedim. Genelde çoğu ilgi bakımından da başarısız olmuştur. Ancak bu başarısızlık kendilerini geliştirmelerini sağladığından başarısızlık denilmesi pek doğru değil. Kişisel sitelerin amacı zaten bir şeyi öğrendikten sonra insanlara anlatıp bu şeyi daha iyi öğrenmemizi sağlamaktır "Karşınızdakine anlatabildiğiniz kadar biliyorsunuzdur.". Yani eğer kişisel site açacakanız büyüyecek reklamlardan para kazanacağım vs. gibi bir hedefiniz olmamalı. Bundan keyif aldığınız için yapıyor olmalısınız. Tahminen 2. olarak bir haber sitesi veya forum açmayı düşüneceksiniz. Buna kalkarsanız yine başarısız olmanız muhtemel. Piyasada çok büyük onlarca kişilik tam mesai yapan ekipler varken sizin onları geçebilmeniz gerçekten zor. Ancak burada bir istisna var. Türünüzün en iyisi olursanız her türlü siteyi geçebilirsiniz. Kimse her konuda en iyisi olamaz ama bir konuda en iyisi olmak imkansız değil. Sitenizi genel değil de bir konuya adarsanız başarılı olabilir ve sitenizi oldukça büyütebilirsiniz. Bu konu örneğin Windows Phone, bilgisayar toplama gibi bir şey olabilir ancak daha önce çok sık yapılmamış ve hakkında yüzlerce site olmayan bir konu olmasında fayda var. Siteyi açmadan önce de kendinizi bu konuda geliştirip tecrübelerinizi sitenizde paylaşmanız gerekli. Bu konuya başlamış bir kişinin (örneğin bilgisayar toplayacak) sorabileceği soruları düşünün ve hepsinin yanıtını sitenize ekleyin. Böylece aramalarla soruyu sordukları zaman sitenizi bulabilirler. Bu konuyu sürekli araştırıyorlarsa ve birden fazla kere karşınıza siteniz çıkarsa bu site iyi diye düşünüp sitenizi takibe alabilirler. Bir site için gerekli en önemli şey zaten aramalarla gelen ziyaretçi değil de sitenizi sürekli takip eden kalıcı ziyaretçilerdir.