CM fanlarının hızının 500 - 600 RPM ye düştüğünü biliyorum çünkü Air Balance Kitini alıp denemiştim. CM fanlarında hızla alakası olmayan, hızdan kaynaklanmayan bir uğultu var. Bu fan kitine sahip insanlar beni doğrulayacaktır.
Dostum ben kimya mühendisiyim. Termodinamik yasalar 0. , 1. , 2. ve 3. de dahil hepsi de enerjinin korunumu ve entropi ile alakalıdır. Senin kastettiğin aslında ısı aktarımıdır o da sadece iki kıytırık fanla olmuyor. Konveksiyonla aktarım var, kondüksiyonla aktarım var. Kasa yapısı, radyatör yapısı vs her şey içine giriyor. (CM sıvı soğutucunun radyatör kalitesi NZXT Kraken serisinin yakınından geçmez bu da kondüksiyonla ısı aktarımını negatif etkiler. Custom yapanlar bu yüzden bakır radyatör kullanıyorlar. )
Boşta çalışırken zaten radyatör sıvısının sıcaklığında devasa artış olmaz. Düşük devirli fanlar sizi kurtarır.
Amaç radyatör sıcaklığını en az gürültü ile makul seviyede tutmaktır. Sen ne yaparsan yap belli seviyeden sonra radyatör suyunun sıcaklığını düşüremezsin. Bu esnada son devir çalıştırdığın fanlar da sana gürültü ve enerji tüketiminden başka bir şey sunmaz.
Daha önce de yazdım yine yazacağım NZXT Kraken serisinde sırf radyatör sıcaklığını baz alan program var. Eğer ayarlarsan sıcaklık belli değerlere ulaşınca fanlar optimum çalışıyor.
Eki Görüntüle 452365
Ryzen 7 1700 işlemciyi %25 OC ile 3.75 Ghz de kullanıyorum. Yukarıda gördüğün gibi fan hızım 450-500 RPM aralığında, Likit Sıcaklığı dediği radyatör suyu sıcaklığı da 35C. Bu sıcaklık oyunda vs de 40C leri geçmiyor.
Daha nasıl anlatabilirim bilmiyorum. CM sıvı soğutucuları önermiyorum, hele hele fanlarını asla.