Siz olsaydınız hangi ara dönem uçağını alırdınız?

M00D

Picopat
Katılım
10 Eylül 2020
Mesajlar
200
Yer
TEİ TESİSLERİ
Şimdi her şeyi bir kenara bırakın ve savunma bakanı olduğunuzu düşiünün TF-X'in çıkmasına 10 sene var. (şu anlık ihtiyaç yok) diyelim ara dönem uçağı almanız lazım. Hangi uçağı neden tercih ederdiniz? Mig ve suları yazmayın. Altyapımız onlara uygun değil çünkü.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
F-35 alabilme şansım olsa kesinlikle kaçırmazdım ama F-35 olamıyorsa bu bana göre F-15 olmalıdır. Ne Gripen ne Rafale bizim kriterleri karşılamıyor, EF Typhoon ise yine Tranche 3A modeliyle birlikte istenilen seviyeye geldi o da pahalı ve idamesi zor bir uçak. F-15 bizim için biçilmiş kaftan ama o da pahalı bir uçak. Gerek mühimmat kapasitesi gerek menziliyle F-4'lerin yerini kapatabilecek yegane uçaklardan biri. F-16V ara uçak olarak düşünülebilir fakat bu modernizasyonu bizde yapabilecek kapasitedeyiz. Şöyle bir F-15 olsa üstünde de SOM ve ATMACA'nın hava versiyonu olsa çok büyük güç çarpanı olur.
 
F-15 olabilir herhalde en iyi seçim. Rus uçakları olmaz maalesef. Altyapımız müsait değil bu duruma. Alternatif olarak da Eurofighter tercih ederdim sanırım. Avrupa uçakları Rus uçaklarına nazaran daha kolay idame edilebilirdi. En azından Amerikan uçağı kullanan ülkeler zaten bunu kullandığı için altyapı ve lojistik entegrasyonumuz daha kolay olurdu bence.
 
Olması gereken ve buraya yazılacak cevapları adın gibi bildiğine eminim. Önceki konuda epey bir şey yazmıştık. :D

Neyse bari konuda değişik bir cevap olsun, ben Gripen NG alayım. Nedeni yok, F-16'lardan çok da fazlasını sunmuyor ama seviyorum. :D Ucuz, harp hazırlık oranı rakipsiz, bakımı ve saklaması kolay, yeni versiyonda radar izi düşük, yine yeni versiyonda silah istasyonu sayısı yeterli duruma geldi, menzil yeni versiyonda eh işte düzeyine çıkarıldı.

Gönül Su-35 + Su-34 + gerçek 5. nesil olunca Su-57 ile kurulmuş hava kuvvetleri istiyor. 🤣 Araya 2-3 filo da Su-30MKI alınsın, çeşitlilik olsun. Donanmaya da suyundan ekleyelim lütfen.
 
Güzel güzel, yavaştan insanlar Rus uçaklarını almanın akla zarar olduğunu anlamaya başlıyor.

Normal şartlarda kuvvetlerin seçimi F-35 ile birlikte F-4'leri emekli etmekti ve F-35'leri stealth özelliği istenmediği operasyonlarda kanat altı yükleri doldurup F-4'lerin yaptığı bombardıman görevlerini yapmaktı. Stealth özelliği istendiğinde ise gövde içi yüklerini doldurup operasyona çıkarmaktı.

F-35B siparişi ile de LHD gemilerimizden uçak kaldırıp indirebilecektik ve bu da Mavi Vatan doktrinini korumak için çok önemli bir güç çarpanı olacaktı. Ege, Akdeniz ve Karadeniz'e çok farklı bir bakış açısı getirecektik.

F-35 alamadığımız taktirde yine 2. uçak seçimi Amerikan olacaktır. Türkiye'nin özellikle havacılık altyapısı tamamen Amerikan menşeilidir. Bu saatten sonra Avrupa uçağı almak ve altyapısı oluşturmak hem ciddi zaman hem de para demektir, bizde ikisi de olmadığından avantajımıza yönelik bir durum yok.

F-15 kuvvetler adına en güzel uçak olacaktır, umarım verirler. Maliyeti yine yüksek bir uçak olsa da gücümüzü arttıracak bir uçak olacak, 100 F-35 siparişi veren bir ülke de bu dönemde maliyete katlanmak zorundadır.
 
Güzel güzel, yavaştan insanlar Rus uçaklarını almanın akla zarar olduğunu anlamaya başlıyor.
Aslında sadece aramıza bunun saçma olduğunu fark eden yeni biri katılıp konu açmış. Diğerleri arada bir damlamaya devam eder, F-35 yoksa Su-35/Su-57 var diye konuya dalarlar. :D
 
Aslında sadece aramıza bunun saçma olduğunu fark eden yeni biri katılıp konu açmış. Diğerleri arada bir damlamaya devam eder, F-35 yoksa Su-35/Su-57 var diye konuya dalarlar. :D
Ben TV izlemeyi 10 yıl önce bıraktım ama sanırım medyaya da düşmüş bir ara ''F-35 yoksa SU-35 var, hayırdır ABDDDD?'' falan haberleri. Aptal medyanın aptal haberleri, bunu sağlayan da yine bir kişinin açıklamaları tabii ki :D

Bu haber kuvvetlerde yüksek rütbelilerin önüne düşünce arka planda ''sizin yapacağınız işin...'' demişlerdir. Yoksa F-15 değil SU-35 için çabalıyor olurduk tek kişiye kalsak :D
 
Olması gereken ve buraya yazılacak cevapları adın gibi bildiğine eminim. Önceki konuda epey bir şey yazmıştık. :D.

neyse bari konuda değişik bir cevap olsun, ben gripen NG alayım. Nedeni yok, F-16'lardan çok da fazlasını sunmuyor ama seviyorum. :D ucuz, harp hazırlık oranı rakipsiz, bakımı ve saklaması kolay, yeni versiyonda radar izi düşük, yine yeni versiyonda silah istasyonu sayısı yeterli duruma geldi, menzil yeni versiyonda eh işte düzeyine çıkarıldı.

Gönül SU-35 + SU-34 + gerçek 5. nesil olunca SU-57 ile kurulmuş hava kuvvetleri istiyor. 🤣 Araya 2-3 filo da SU-30MKI alınsın, çeşitlilik olsun. Donanmaya da suyundan ekleyelim lütfen.

Açma sebebim insanlarn düşüncesi :D.Acaba SU-57 diyen çıkar mı diye :D.
 
Çok vitaminsiz kalmaz mı Gripen sence de? :)
Sana hiç önemli olan boyutu değil denmedi mi? :D Şaka maka Rus ekolü savaşçılarına karşı "filo" olarak avantajlılar, üstüne hem gözetleme hem hafif bombardıman yetenekleri de iyi. Bacak kadar boyu var, türlü türlü huyu var ekolünde. :D

Tabii bize ya stratejik avantaj sağlayacak 5. nesil bir uçak (F-35) ya da onun yerine "kaslı" bir arkadaş (F-15) gerekiyor F-4'lerin yerine. :D
 

Geri
Yukarı