Sizce korku nedir?

Peki ya annenizin bir öleceğini düşündüğünüz an, korku duygusu değil midir? Sonuçta size fiziki olarak hiçbir zarar gelmeyecek ama çok sevdiğiniz birinin başına gelecek bir şeyin bırakın gerçekleşmesini, gerçekleşebileceğini düşünmek dahi sizi korkutmaz mı? O halde korku, istemediğimiz şeylerin gerçekleşmesinden duyduğumuz kuşku olmaz mı? Ha buralarda da başka bir duygu mu var? Bilmiyorum, ben böyle durumlarda korktuğumu düşünürüm.

Evet, dogru. Aile ferdini kaybetme konusunu hic dusunmedim acikcasi. Belki de benim yaptigim korku tanimi fazla dar perspektiften yapilmis. Boyle bir ihtimali dusunmek bile kalp atislarini hizlandiriyor.

Güzel bir soru. Bunun üzerine hiç düşünmemiştim. Temel olarak @bitwise haklı. Korku, insanın hayatta kalmak için geliştirdiği temel reflekslerden biridir. Lakin bana göre iş burada bitmez. Annemden sakladığım bir şeyi öğrenmesinden korkuyorsam, bu öleceğimi düşündüğümden midir? Elbette hayır. Atıyorum bir kız seviyorumdur ama annem onu hiç istemiyordur. Öğrenince bizi ayırır, beni öldürmez ya da fiziki bir zarar vermez. Yani hayatta kalma refleksimi tetikleyici bir şey yok aslında. O zaman niye korkuyorum? Sanıyorum korku, gerçekleşmesini istemediğimiz şeylerin gerçekleşme düşüncesidir. Bir adam elinde bıçakla üstüme yürürken benim istemediğim ölme eylemim gerçekleşir diye korkarım, belki de iş yerinde söylediğim bir yalan çıkar da rezil olurum diye; yani gene istemediğim bir şey gerçekleşir diye korkarım. Sevdiğim birisine bir şey olacak diye korkarım. Evet, galiba korku istemediğimiz şeylerin gerçekleşmesinden duyduğumuz kuşkudur. Bunu düşünmek dahi insanı ürkütür. Tabii ne kadar ürküteceği dozajına ve kişinin kanıksama oranına göre değişiklik gösterecektir.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. İyi Sosyaller.

Şöyle de diyebiliriz aslında korku bizim istemediğimiz şeylerdir, ölmek istememek gibi. Ölmekten bu yüzden korkarız diyebilir miyiz?
Ya da ölüm korkusu olsaydı neden içimizde bir korku olmuyor herzamn?
Ölüm korkusu olsaydı içimiz de sürekli içimizde korku olmalı mıydı?
Ölüm korkusu demek yerine aslında yaşama arzusu daha doğru değil midir?
O zaman sadece istemediğimiz şeyler değil, arzularımıza zarar veren ihtimalerde diyebiliriz aslında.

Evet, dogru. Aile ferdini kaybetme konusunu hiç dusunmedim açıkçası. Belki de benim yaptığım korku tanimi fazla dar perspektiften yapilmis. Boyle bir ihtimali dusunmek bile kalp atislarini hizlandiriyor.

Aile ferdini kaybetmek önlenemez bir gerçektir. Yani büyük ihtimalle hepimiz başımıza bir iş gelmediği sürece aile ferdini kaybedeceğimizi şahitlik edeceğiz. Ama herhangi bir beladan korumak içinde önlem alınabilir ölüm kaçınılmaz bir sondur.
Bu aslında büyük bir üzüntü yaşanacağında korku olarak düşünmüyorum.

Son düzenleme:
Bu aslında büyük bir üzüntü yaşanacağında korku olarak düşünmüyorum.

Belki de korktugumuz sey aile ferdini kaybetmek degil de kaybedince yasayacagimiz uzuntunun korkusudur. Kulaga biraz bencilce gelse de senin icin cok degerli bir seyi kaybetmekten korkmak diye tanimi genisletebiliriz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı