Sizce modifiyeli Windows sürümü kurmak mantıksız mı?

342524

Hectopat
Makaleler
3
Ablam bana öyle dedi. Sizce modifiyeli Windows sürümü kurmak aptallık mı? Güvenlik açısından sıkıntılı vs demeyin. Ognitorenks ISO'su kuracağım.

Ablam bana öyle dedi. Sizce modifiyeli Windows sürümü kurmak aptallık mı? Güvenlik açısından sıkıntılı vs demeyin. Ognitorenks ISO'su kuracağım.
Ben performans editions kurdum. Çok hızlı PC. Defalarca farklı AV'ler ile taradım. Bir virüs belirtisi görmedim. Kaynak kullanılmları böyle.
120 GB SSD'm vardı. Windows 10'da bir şey kurmasan 80 GB boş alan olurdu lakin bunda 92 GB boş alan vardı bir de hızlı başlatı kapattım oradan da 5 GB geldi. 97 GB boş alan kaldı. O kadar program kurdum C diskine 82 GB alan kaldı. Yani bir şey kurulmamış Windows 10'da 2 GB fazla boş alan.
1651866250957.png

Senin için eksi olabilir ama benim için bir şey ifade etmeyen Windows Metro uygulamaları ve Microsoft sunucuları ile ilişkili (One drive, Outlook, Windows Update falan) bir şey yoktur.

Modifiyeli Windows artıları;

+ Yeni sistemlerde çok fark etmesede eski sistemler daha hızlı çalışır. (uygulamalar daha hızlı açılır ya da HDD varsa Windows açılış süresi kısalır)
+ Eski sistemlerde işlemci tabanlı oyunlarda FPS daha stabil olur (Valorant gibi)
+ Boşta ve yük altında RAM ve CPU kullanımı daha az olur. (RAM'i tam sınırda kullanan oyunlar biraz daha iyi çalışır.)
+ Arka plandaki gereksiz çalışan uygulama ve hizmetler olmaz.
+ Gereksiz Windows uygulamaları olmaz. (Android Custom ROM gibi)

Modifiyeli Windows eksileri;

- ISO'ya bağlı sorunlar olabilir.
- ISO desteklemiyorsa Microsoft Store ve Xbox uygulaması sorun çıkarabilir.
- Güvenlik sorunu olabilir.
- Stabil olmayabilir.
- Kullandığınız bir uygulamanın çalışmama ihtimalide olabilir.

Kullanıp kullanmamak tamamen size kalmış bir şey. Ognitorenks ISO sunda güvenlikle alakalı bir şey olacağını sanmıyorum. Zaten NTLite ile neler yaptığını tamamen göstermiş. Hatta XML dosyası bile paylaşmıştı. Kendiniz onu uygularsanız kendi ISO nuzu yapmış olursunuz.

Modifiyeli Windows artıları;

+ Yeni sistemlerde çok fark etmesede eski sistemler daha hızlı çalışır. (uygulamalar daha hızlı açılır ya da HDD varsa Windows açılış süresi kısalır)
+ Eski sistemlerde işlemci tabanlı oyunlarda FPS daha stabil olur (Valorant gibi)
+ Boşta ve yük altında RAM ve CPU kullanımı daha az olur. (RAM'i tam sınırda kullanan oyunlar biraz daha iyi çalışır.)
+ Arka plandaki gereksiz çalışan uygulama ve hizmetler olmaz.
+ Gereksiz Windows uygulamaları olmaz. (Android Custom ROM gibi)

Modifiyeli Windows eksileri;

- ISO'ya bağlı sorunlar olabilir.
- ISO desteklemiyorsa Microsoft Store ve Xbox uygulaması sorun çıkarabilir.
- Güvenlik sorunu olabilir.
- Stabil olmayabilir.
- Kullandığınız bir uygulamanın çalışmama ihtimalide olabilir.

Kullanıp kullanmamak tamamen size kalmış bir şey. Ognitorenks ISO sunda güvenlikle alakalı bir şey olacağını sanmıyorum. Zaten NTLite ile neler yaptığını tamamen göstermiş. Hatta XML dosyası bile paylaşmıştı. Kendiniz onu uygularsanız kendi ISO nuzu yapmış olursunuz.
OgnitorenKs ISO'Sunu bazı oyunlarım için kurmak istiyorum. Ram tamamen kullanılıyor ve PC kasıyor.
@350070 Hocam memnun musunuz?

Aptallıktır değildir yorum yapılamaz, kişinin kendi tercihi. Kuruyorsa güvenlik sorununu da göze alır. AV ile tarama yapmak da boşa kürek çekmek zira kurulan ISO, sistem bileşenlerinin takibini engelleyecek şekilde yapılandırılmış ise AV müdahale edemez. Bu sebeple kurduğunuz ISO'nun güvenilirliğinden emin olduğunuz sürece düşük sistemlerde kullanılabilir. Sisteminiz yetmesine rağmen bu tarz müdahale edilmiş sürümlerin kullanılması önerilmez.

Kimlik veya kredi kartı bilgisi gibi bilgileri de mümkünse resmi Windows dağıtımlarında kullanın, ISO ne kadar güvenli olursa olsun kullanmayın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı