Ailen gözümde canlandığı gibiyse kendini baştan sona anlattığında dinlemeyecek, umursamayacaktır. Kız arkadaş durumlarındaki gibi tepkiler görmen de çok olası. Altını çizerim ki bunlar kesinlikle benim fikirlerim.
Ailenden de moral bulamayınca daha da depresif bir hale bürüneceksin ve bu konuları kendi kendine kafanda çözemedikçe kimsenin de şunu yap bunu yap diyerek yardımcı olabileceğini sanmıyorum.
Maddi durum problemleri için bulunduğun lisenin eğitimi iyiyse değiştirme, burslu da girmişsin, kal ancak gidebileceğin bir devlet okulu daha da iyi olacak ise durma git zira her ne kadar her aile aynı gelirli olamayacak olsa bile (olabilecek en doğal şey) bu durumun seni utandırması, arkadaşlarının arasında kendini küçük görmeni değiştirmeyecek. Bu huzursuzlukla kalmak yerine değiştir.
Ailenin sana olumsuz yansıyan her tepkisini özenle dinle, ne söylerlerse o an utansan bile kaçmadan dinle her şeyi süz ve de ki ailem böyle şeyler yapıyor ancak ben yanlış bir şey yapmıyorum, kız arkadaşım, sevgilim olması normal şeyler ve ailemin dalga geçmesi ya da utandırıcı davranışlar yapması beni ilgilendirmemeli. Kötü cevap alacağım diye kaçma, her şeyin iyisini de kötüsünü de tatman gerekiyor.
Kendine çok yakın bulduğun, kardeşim gibi büyüdüğüm dediğin arkadaşlarına durumunu anlatmaya, yüz yüze destek almaya çalış. Emin ol iyi insanlarsa sana yardımcı olacaklar, gezmeye çağıracaklardır.
Bunların haricinde insanlar tanıyarak, yolda, otobüste, metroda insanlara gülümseyerek ya da birer bahaneyle onlara yanaşıp muhabbet kurarak özgüvenini geliştirebilirsin ve bu durum sayesinde sosyalleşme adına büyük adımlar atmış olursun.