Çözüldü Sizce UPS Alınmalı mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

TackleBarry

Megapat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar sistem bilgilerim aşağıda ki gibidir. Sizce UPS almama gerek var mı? Gerçekten sistemime en ufak zarar gelmesini istemiyorum. Toplamak için çok emek ve çok para verdim. Çok sık elektrik kesilen bir yerde değilim ama eğer elektrik kesintisinden en ufak zarar görme ihtimali var ise UPS'de alacağım.

SİSTEM BİLGİLERİM:

İşlemci: Ryzen 3700X
Ana Kart: MSI MPG X570 GAMING PRO CARBON Wi-Fi
RAM: Trident Z Neo 3600MHz 2x8 Dual Kit (32 GB)
Kasa: Corsair Carbide SPEC-06 RGB Beyaz
PSU: Corsair RM850X 80 Plus Gold Beyaz
Ekran Kartı: MSI GeForce RTX 2080 Ti Gaming X Trio
Sıvı Soğutma: Cooler Master Masterliquid ML360R ARGB 360MM
SSD: Corsair MP600 Series 1TB Gen4 / Samsung Evo 960 256 GB
FAN: Cooler Master MasterFan MF120R ARGB (3 Adet)

Schneider Electric APC 5'li Akım Korumalı Priz kullanıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Şu forumda iyi bir sisteme sahip olup da UPS kullanan veya alacak gücü olup da alan kaç kişi vardır bilmiyorum ama anket açıp sormaya kalktığınızda almayan, fiyatını bilmeyen veya gerek görmeyenler de dahil UPS almanızı tavsiye edebiliyorlar.

Kullandığınız PSU sisteminizi koruyabilecek teknolojiye sahip. Ayrıca akım korumalı priz kullanıyormuşsunuz. Ben 13 yıldır aynı PSU'yu kullanıyorum kaç kere elektrik kesintisi gördüğünü tahmin bile edemememe rağmen elektrik kesintisinden ötürü ne bir bileşenim bozuldu ne de PSU.

Bu aletlerin kaliteli olanları(sizinki gibi) zaten bu tip akım dalgalanmaları, voltaj değişimleri, elektrik kesintisi gibi olaylara karşı korumalı olarak üretiliyor, en büyük sıkıntı olabilecek durumda ise PSU'nun sigortası patlıyor ve sigorta değiştirmeniz gerekiyor. Ha konu elektrik olunca hiçbir şeye mümkün değil diyemeyiz ama benim görüşüm UPS almanıza gerek yok. Eğer benim gibi elektronikte şanssız biriyseniz bozulacağı varsa her türlü korumaya rağmen bozulur.
Bence boşa masraf. Kaliteli PSU'lar bunun için var. Zarar verecek akımın o PSU'dan geçip bileşenlere zarar verme ihtimali çok düşük. Zarar verse bile PSU'ya zarar verir sadece.

Mining RIG kullanırken 10'larca elektrik kesintisi yaşadım, hiçbir sorunla karşılaşmadım. Aynı bölgede büyük ve ufak çaplı mining yapan arkadaşlarım da aynı şekilde.
Ki sistemler RIG başına 1400-1500W elektrik çekerken yaşanıyor bunlar. Elektrik gelince sistem kendi kendine açılıp, mining yapmaya ayarlıydı.

Akım korumalı prize bile gerek yok o işi de kaliteli PSU'lar yapıyor zaten, kendi akım korumaları var.

Yine de içiniz rahat edecekse alın.

Her zaman UPS aldım 15 sene önceki bilgisayarımdada var şu an ki bilgisayarımdada var ve hatta evimdeki televizyon,buzdolabı vs çoğu elektronik aletin hepsinde ayrı ayrı UPS var işimi şansa bırakmayı sevmiyorum. O kadar para vermişsin bence sende al hassas cihaz bunlar. 1500VA işini görecektir. Kendi sistemimde aşağıdaki ürünü kullanıyorum güzel tavsiye ederim.

Şöyle söyleyeyim; günümüz de elektrik kesintileri her ne kadar az da olsa yaşanıyor. Bu kesintilerde önemli olan kesintinin kendisi değil elektriğin geri geldiğinde normalden yüksek bir akımın cihazlara zarar verme ihtimalidir. Bu durumun elektronik cihazlar üzerinde arızaya yol açmaması için günümüz cihazlarının içinde mutlaka "akım koruma röleleri" vardır. Bu ve buna benzer görev yapan devre elemanları uzun yıllardır elektronik devrelerde yaygın bir şekilde kullanılıyor. En kötü ihtimal nedir diye sorarsan mevcut devrenin içinde bu elemanların bozulmasıdır. Yani akımın yüksek gelmesi cihazını yada parçalarını değil devre içinde en fazla bu elemanı bozabilir. Senin korku duyduğun duruma gelince seni anlıyorum. Bu devirde büyük emek vererek böyle yüksek fiyatlara toplanmış sistemlere sahip olmak zor. İnsan sahip olduğunda da üstüne toz bile konmasın istiyor. Ama 1 sene sonra üstüne toz bile konmasını istemediğin cihazın teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesiyle çabucak eskidiğini göreceksin. Zamanla bu konuya hassasiyetinde azalacak. Şuan yapman gereken ise içine sineni yapmak. UPS almak seni rahatlatacaksa al. Şahsı fikrim gerek olmadığı yönünde. Saygılar.

İhtiyacınız olan ürün akım korumalı priz. UPS elektrik kesintisinde veri kaybını önlemek için kısa süreli devreye giren bir ünite. Ani akımlara karşı koruma sağlayacaktır tabii ki ancak sizin önceliğiniz sadece bileşenleri korumak. Kaliteli bir akım korumalı priz işinizi görecektir. UPS'e gerek yok. Çünkü pahalı bir ürün ve aslında sistem bileşenleri sandığınız kadar korumasız değil. Eski yıllara oranla özellikle bütün bileşenlerin bağlı bulunduğu anakartlar kat kat daha güvenli üretiliyorlar. Ek olarak ben yıllardır bir sürü bilgisayar topladım. Kullandığım ve topladığım bilgisayarları kullanan arkadaşlarımdan henüz elektrik kesintisinden sonra bir bileşenin bozulduğunu görmedim, duymadım. Bu gibi durumlarda tek denk geldiğim, ilk güç kaynağı yanıyor. 3 kere elektrik kesintisi nedeniyle güç kaynağı yandığı için değişim yapmıştım. Hiç biri de kaliteli ürün değildi.

Mesela: S-link

Son düzenleme:

Sisteminiz çok güzel hayırlı bir şekilde kullanmanızı diliyorum.
Çok para harcadığınız çok belli.
Durumunuz varsa bence alın hiç riske atmayın derim.
Ben 1080Ti aldım yaklaşık 10 gün önce.
Yakın bir zamanda UPS almayı düşünüyorum.
Ben alın derim.
Tekrardan güle güle kullanın.

UPS alınmalı diye oy verdim ama sizin güç kaynağınız ve priziniz kaliteli onları görmeden oy verdim. Piyasadaki UPS lerinde ömürleri çok düşük , düşük olmayanlar da çok pahalı. Ben bir zarar geleceğini düşünmüyorum yine de siz bilirsiniz.

15/20 Bin TL'lik bir sisteme 500 600 TL'lik bir UPS alınmalı diye düşünüyorum, uzun süre çalışıp emek harcamışsınız ve o sizin bebeğiniz gibidir. Hiçbir anne baba bebeğine zarar gelsin istemez, alınmalı diye düşünüyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

UPS'e gerek yok; çünkü PSU'nuz aktif PFC. UPS ve PSU'ların anlaşabilmesi için sinyal çakışması olmaması gerek. Ki offline UPS ve aktif PFC PSU'da bu olur. Teknik açıklamayı tam hatırlamıyorum, iki taraf da sinüs sinyaline çevirmeye mi ne zorluyordu. Bozabilir. Ki bozdukları da oldu. Online da çok pahalı ve gereksiz, lüks şu durumda. İyi bir akım koruyucu, bende bundan var, tavsiye ederim:

Philips SPN3080B/10 2m 900J 8'li Akım Korumalı Beyaz Priz Çoklayıcı - Vatan Bilgisayar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…