SLC NAND tam olarak ne işe yarıyor?

Makaleler
49
SSD türlerini araştırırken buna denk geldim. Kurumsal şirketlerin bunu veri merkezlerinde kullanıldığını öğrendim.

Bir de bilgisayar için SLC NAND SSD varmış. Tam olarak ne görev yapar? Okuma-yazma oranı falan nasıldır?

Yardımcı olursanız sevinirim. İyi sosyaller.

SLC > MLC > TLC > QLC

En kaliteli NAND türüdür. Hücre başına 1 bit içerir. Pahalıdır ve düşük kapasitede işlevseldir, bu yüzden artık pek tercih edilmiyor. Günümüz kaliteli SSD'lerinde TLC, giriş-orta seviye SSD'lerde QLC tercih ediliyor artık.

Bir de bu konudan bağımsız SLC Cache Size diye bir muhabbet var. Bu hemen hemen her diskte bulunur. Bunun amacı, SSD'nin vadettiği hızı, SLC Cache Size boyunca tam verimle sunabiliyor olmasıdır. Vadedilen hız SLC Cache Size kapasitesi boyunca sağlanır, SLC Cache Size dolduktan sonra ise disk biraz yavaşlamaya başlar. Önbellek boşaldığında eski hızlara tekrar döner. Önbellek kendi kendine boşalabiliyor, tek yapmanız gereken biraz diski kendi haline bırakmak. SLC Cache Size'ın kullanılma sebebi ise TLC'den daha yüksek hızlara çıkabiliyor olması. SLC Cache Size'a bir nevi "SLC NAND kullanmak pahalıya kaçıyor, ucundan SLC edası hissedilsin." teknolojisi diyebiliriz.

Not: SLC NAND ile SLC Cache Size aynı şey değil ama davranış biçimleri aynı.

En kaliteli NAND türüdür. Hücre başına 1 bit içerir. Pahalıdır ve düşük kapasitede işlevseldir, bu yüzden artık pek tercih edilmiyor.
Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. En kaliteli olduğu için daha mı pahalı oluyor? Sanırım veri merkezlerinde falan kullanılıyor. Doğru mudur?

Bir de "Hücre başına 1 bit" derken ne anlama geliyor? Peki USB bellek nasıl işliyor?

Son düzenleme:
En kaliteli olduğu için daha mı pahalı oluyor?
Evet.
Sanırım veri merkezlerinde falan kullanılıyor. Doğru mudur?
En uzun ömürlü NAND türü olduğu için önemli alanlarda kullanıma uygun evet.
Bir de "Hücre başına 1 bit" derken ne anlama geliyor? Peki USB bellek nasıl işliyor?
Daha hızlı çalıştığı anlamına geliyor. Ek olarak daha uzun hücre başı döngüye sahip.

1696523077138.png

@BerkayZ87 hocam,

Benim telefon bu. eMMC hafıza tipi varmış. Biraz araştırdım: Darbelere pek dayanıklı değil yazıyor. Ama okuma yazma hızı yüksek olabilir dedi. Doğru mu?

Telefon hiç darbe görmezse uzun zaman gider mi bu bana?

@BerkayZ87 hocam,

Benim telefon bu. eMMC hafıza tipi varmış. Biraz araştırdım: Darbelere pek dayanıklı değil yazıyor. Ama okuma yazma hızı yüksek olabilir dedi. Doğru mu?

Telefon hiç darbe görmezse uzun zaman gider mi bu bana?
eMMC bulunduran bir telefona para verilmez cunku eMMC 5.1 bile UFS 2.0'dan kotu bir teknoloji. Farkini hissedecegini pek sanmiyorum ama 2023 yilinda eMMC iceren bir telefonun iyi olacagini da sanmiyorum, cunku eMMC kullanacak kadar dusuk olan bir telefonun diger ozellikleri de dusuktur, ki attigin telefon da oyle. Unisoc T606 kullaniyor SoC olarak.

Bana kalirsa bu butcelerde 2. ele yonelmek en dogru karar.

eMMC bulunduran bir telefona para verilmez cunku eMMC 5.1 bile UFS 2.0'dan kotu bir teknoloji. Farkini hissedecegini pek sanmiyorum ama 2023 yilinda eMMC iceren bir telefonun iyi olacagini da sanmiyorum, cunku eMMC kullanacak kadar dusuk olan bir telefonun diger ozellikleri de dusuktur, ki attigin telefon da oyle. Unisoc T606 kullaniyor SoC olarak.

Bana kalirsa bu butcelerde 2. ele yonelmek en dogru karar.
Hocam, aldık bir kere artık. Bilemem artık nereye kadar gider. Anlık karardı ve bunun için bu kadar para verebilirdim. Zamanı gelince daha iyisini alırım artık.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı