Çözüldü Soğutmalar hakkında bilgi

  • Konuyu başlatan xbea
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 41
  • Görüntüleme 2.845
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Katılım
1 Mayıs 2020
Mesajlar
5.671
Makaleler
1
Çözümler
16
Arkadaşlar kafamda değişik bir plan var ancak bir o kadar çok bilgi eksikliğim var. Şimdi ben aşağıda aklımda olan soruların cevaplarını aramak için size sorularımı soracağım. Sizden ricam her ne kadar size saçma da gelecek olsa da sizin bana yardımcı olmanız. Şimdiden ilginiz ve alakanız için hepinize teşekkürler. Eğer sizde hazır iseniz başlayalım.

1-) Fanlar arasında şöyle bir durum var; radyatör fanlarının basınç değerleri yüksek iken CFM değerleri düşük, egzoz fanları için ise durum tam tersi. CFM bildiğim kadarıyla havanın hareketini temsil ediyor. Peki o zaman basınç ne işe yarıyor?

2-) Egzoz fanları havayı dışarıdan temiz ve soğuk havayı içeriye aktarmaya, aynı şekilde de arkadan yine içeride ısınan havayı tahliye etmeye yarıyor. Bu kadarını anladım. Peki radyatör fanlarının görevi ne? Yani şimdi şu olayı gayet iyi anladım; işlemci ısınır termal macun bu ısıyı soğutucu bakır bloğa iletir sonra oradan (hava soğutma ise) bakır borular ile yukarı doğru alüminyum kanatçıkların olduğu bloğa taşır. Sonra da oradaki fan o kanatçıklara hava üfler ve kanatçıklardan ısıyı atar. Aslında son kısım (kanatçıklara ısının taşındıktan sonra fanlar ile ısının kanatçıklarda toplanması ve fanlar sayesinde bu ısının dışarı atılma kısmı) sıvı soğutmalarda da aynı. Benim takıldığım kısım şu; Burada basınç değeri yüksek fan niye takıyoruz? Neden CFM değeri yüksek fan yerine basıncı yüksek fan taktığımız?

3-) Şimdi bir soğutulacak nesne düşünelim. Bu nesnenin ısınan ve soğutulması gereken yüzeyi "plastik" ve boyutları oldukça yüksek. Biz bu yüzeyi soğutmak istiyoruz. Takacağımız fanlar ile bu yüzey arasında ortalama 1-2 cm mesafe olacak. Burada ne tür bir hava üfleyen bir fan tercih etmeliyim. Ortam koşulları oda sıcaklığı (20 derece-22 derece arası). Fanlar tamamen serbest yani bilgisayar kasası gibi kapalı bir ortam değil direkt oda da ki havayı çekiyor. Yani uzay montaj kasa gibi düşünün. Sizce CFM mi yoksa basınç mı?

Buradan sonra işler biraz fantezi gibi gelebilir ama gerçekten benim için önemli. Yukarıdaki soruları lütfen sebepleri ile açıklarsanız çok memnun olurum. Tekrardan teşekkürler.

4-) Şimdi bakın bu bir teoridir söyleyeyim. Bu yukarıda bahsettiğim ısınan yüzeye onun boyutlarında bir bakır yüzey kestirsek. Bu yüzenin arkasına yılan gibi kıvrılan borular koydursam ancak bu borular yarım kesilmiş silindir gibi bakır yüzeye temas gösterecek. Yani bu yılan gibi olan borunun içinden ben soğuk su gezdirince bu soğuk su bakır hem bakır boru ile hem de bakır yüzey ile "direkt" temas edecek. Bu kestirdiğim parçayı yüzeye entegre etsem. Yani nasıl işlemciye soğutucunun bakır bloğunu termal macun ile işlemciye takıyorsak aynı işlem ancak "termal macun yok". Daha sonrada aynı sıvı soğutma mantığıyla bu içerdeki su/sıvı dönüşüme soksak. Yani ısınan su pompa yardımı ile radyatöre oradan da fanlar yardımı ile soğutulsa ve tekrar o bakır boruların içine dönecek. Bu durumda özetle sıvı soğutmadan tek farkı termal macun eksikliği olacak. Sizce bu sistem o dediğim yüzeyi sıcaklığı düşürür mü? Etkili olur mu? Belki termal macun değil ancak "termal pad" kullanabilirim. Termal macun olmaz çünkü krem gibi bir şey süremem. Sizce "termal pad" de eklesem ne olur etki eder mi?

5-) Yukarıda 3. soruda bir yüzeyden bahsetmiştim ya işte o yüzey biraz değiştirsek. Yüzeyde delikler var ve nesnenin içersinde ki parçaları soğutmak gerekiyor. Bu yüzden içeri bir "soğuk bir hava akışı lazım" bunun için CFM yüksek bir fan mı yoksa basınç yüksek bir fan mı? Yine yüzey ve delikler arasında 2-3cm bir mesafe var geri kalan tüm koşullar yukarıdaki 3.soru ile aynı.

Evet arkadaşlar sorularım bunlardı. Yardım eden emeği geçen herkese şimdiden çok teşekkür ederim. Sizden ricam numara olarak cevaplarsanız hem kafam karışmaz hem de düzenli olur. Gerçekten kaç gündür bu sorular ile uğraşıyorum. Burada etiketleyemediğim insanlar olacaktır unuttuysam af ola. @Yener K. @RPM @BerkayZ87 @kino @Jotariel @Syeux @Spontune @246941 @CJack60 @Mert
 
Piyasada iki ana fan türü vardır; hava akışını destekleyenler ve statik basınç için optimize edilmiş olanlar. Her iki tip fan da çalışacaktır, ancak bir radyatörde hava akışı optimize edilmiş bir fan kullanmak, çatalla pilav yemek gibi bir şey. Kaşık kullanabilecekken neden sorun yaşasın, değil mi? Bu benzetmede kaşık, radyatör kullanımı söz konusu olduğunda iş için uygun araç olan statik basınçlı fan olacaktır.

Fanlar her zaman iki ana özellikle etiketlenir:

Genellikle Pa veya mmH20 cinsinden ifade edilen statik basınç ve genellikle CFM veya m3 / h cinsinden ifade edilen hava akışı.

Hava akışı nedir ?

Hava akışı, bir fanın belirli bir süre içinde hareket edebileceği hava hacmidir. Bu nedenle, hava akışını ifade eden birimler, saatte metreküp (m3 / h) ve dakikada kübik fit (CFM) 'dir. İnsanlar genellikle hata yapıp ve hava akış sayısına göre fan seçiyorlar. Sayı ne kadar yüksekse, fan o kadar fazla hareket eder, ama hava akışı etiketi, yalnızca fanın önünde veya arkasında hiçbir engel bulunmayan bir fanı ifade eder.

En basitiyle, statik basınç, fanın engelleri aşma yeteneğidir. Engel, bir kasanın üzerindeki basit bir toz filtresiyse veya bir radyatörün kanatçıklarıysa, yüksek statik basınçlı bir fan daha iyi bir seçimdir. Engelin fanın önünde veya arkasında olması büyük bir fark yaratmaz. Engel fanın önünde veya arkasındaysa kanatların ve hava akışının nasıl davrandığı konusunda bazı küçük aerodinamik farklılıklar vardır, ancak her iki durumda da belirli miktarda akış direnci mevcut olacaktır.
 
Hocam peki yukarıda 3., 4., 5., sorularda anlattığım senaryolarda hangi tür fanlar kullanmalıyım?
Hocam aslında cevabımdan yola çıkarak bulabilirsiniz. Bir şeyi soğutmak istiyorsanız size basınçlı fan gerekir. Hava sirkülasyonu sağlamak içinse CFM değeri yüksek bir fan.
 
Uzun uzadıya yazacak zamanım yok sadece şunu söyleyeyim. Anlamsız termal macun fobisini mutlaka yenmelisin.
Evet bir de öyle bir sıkıntı var arkadaşta.

@xbea
İki metal yüzey birbirine temas ederken ne kadar pürüzsüz olursa olsun tam temas sağlayamaz aralarında hava boşluğu mutlaka kalır. Burada da metalden düşük havadan daha iyi olan termal macun kullanırız ki ısı iletimi daha verimli olsun ve daha geniş bir yüzeyden bu ısıyı tahliye edelim.
 
Hocam aşırı uzun açıklamak için müsait değilim çok zaman alır ama kısaca özet geçebilirim.
  • 1-2 Hocam basınçlı fanlar tek bir hedefi ele alarak çalışıyor. İşlemciyse işlemci, başka bir amaçsa başka bir cihazı ele alır. Sizin aklınızda sanırım tek bir hedefi soğutmak var ve bunu basınçlı fan ile daha stabil bir şekilde sağlayabilirsiniz.
  • 3 Plastik bölge dediğiniz stok fanlarda olan tırtıklı bölümlerse, yeniden basınçlı fan öneririm zaten genel bir soğutma değil hedef bir soğutma amacınız var.
  • 4 Anlayamadım hocam daha pratik detaylı yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım.
  • 5 Yeniden basınçlı fan tabii ki hocam sanırım siz her ürüne ayrı bir basınçlı fan düşünüyorsunuz. Basınçlı fanlar daha detaylı noktaları soğutacağı için sorunun cevabı yeniden basınçlı fan.
 
Hocam bir şey diyeyim mi? Siz harikasınız! Gerçekten bu kadar iyi açıklamalar ile sorularımı çözdüğünüz için çok teşekkür ederim. Hepsini okudum. Hepsini kullanacağım. Bir bilseniz kaç gündür kafamda bu sorularla geziyorum. Gerçekten yardımcı oldunuz ne kadar teşekkür etsem az .
Hocam siz de bana hem diğer re-bar konusunda hem bu konuda yardımcı oldunuz çok teşekkür ederim. Siz de bu CFM ve basınç konusunda gerçekten çok net bir örnek ile açıklama yapmışsınız, çok beğendim gerçekten kafamda en ufak soru işareti kalmadı açıkçası.
Hocam aslında cevabımdan yola çıkarak bulabilirsiniz. Bir şeyi soğutmak istiyorsanız size basınçlı fan gerekir. Hava sirkülasyonu sağlamak içinse CFM değeri yüksek bir fan.
Hocam sizde çok teşekkürler zaman ayırıp sorumu cevapladığınız için.
Uzun uzadıya yazacak zamanım yok sadece şunu söyleyeyim. Anlamsız termal macun fobisini mutlaka yenmelisin.
Hocam aslında bu bir fobi değil. Uygulayacağım zemin uygun değil. Yani şöyle bu yapacağım bakır yüzey her zaman kalıcı olarak temas etmeyecek. Yani mesela ayda 1 defa filan bu soğutmak istediğim cihaz yer değiştirme ihtimali var. O yüzden termal macun kullanamıyorum. Yoksa bende isterdim şöyle güzel bir ARCTİC MX-4 termal macun sürmeyi.
Hocam yukarıda neden termal macun kullanamadığımı açıkladım. Bu arada bu tarif ettiğim bakır yüzeyi ve boruları çizeceğim ancak biraz vakit alacak. Çizdikten sonra etiketleyeceğim sizi. Zaten tahmin ettim tam anlatamayacağımı ancak denedim yine de. Bir de hocam bu bakır yüzey ile arasına termal macun süremiyorum ama termal pad koysam olur mu? Termal macun kadar olmasa da etkisi olur mu?
Hocam size de çok teşekkürler benim için tüm cevapları pekiştirmişsiniz. Bu arada merak etmeyin bu "kestireceğim bakır yüzeyi ve boruları" çizeceğim ve sizi de etiketleyeceğim. Anlatamayacağımı tahmin ettim ama yine de denemek istedim .
Thermaltake, Nic C4 fanlarından 5-6 tane arkadaşa verse her derdine derman olacak sanki.
Hocam bu arada ben söylemeden hemen öneride bulunmuşsunuz . Başka her türlü fan önerilerine açığım arkadaşlar. Bana fan önerisinde bulunur musunuz?

Son olarak geç cevap verdiğim için özür dilerim. Ufak bir işim çıktı ancak gelebildim. Hepinizden ilginiz ve alakanız için gerçekten teşekkür ederim beni büyük bir soru karmaşasından kurtardınız .
 
Diğer arkadaşlar kadar detaylı bilgi veremedim ama kısaca özet geçtim dediğim gibi. O bakır yüzeyi de merak ediyorum daha detaylı bir şekilde görmek isterim.
 
Diğer arkadaşlar kadar detaylı bilgi veremedim ama kısaca özet geçtim dediğim gibi. O bakır yüzeyi de merak ediyorum daha detaylı bir şekilde görmek isterim.
Onu hocam bu akşama yetiştirebilirsem gerçekten profesyonel bir şekilde size göstermek istiyorum. Yetişmez ise yarına inşAllah eklerim hocam. Çünkü biraz karışık bir çizim 3 boyutlu çizmem gerekiyor onu .
 
Uçakların kanat tasarımları nasıl aynı ise fanların tasarımı da öyle, burada çok detaya girmem uzun zaman alır ama şöyle özetleyeyim kasa içerisinde alınan havayı en kısa zaman da dışarı atman lazım ki burada egzoz fanın büyük önemi var.

Fanın da yaprak tasarımı genelde standart alışık olduğumuz tasarım piyasada ki farklı tasarımlar satış tekniği, kasa içerisine ne kadar hava aldığı ya da fanın ne kadar havayı ittiğine ilişkin kağıt üstünde yazan değerlere güvenmek zor iş, o fanlara ait değerlerin gerçekliğini hesaplamak ev ortamından öte mühendislik odaklı ortamlarda doğruluğa ilişkin testler ile açıklanabilir.

İşlemci IHS'sinin transfer edeceği ısıyı soğutucu blok ya da ne kullanıyor isen aldığı ısıyı üzerinden bir an önce atması için kullanılan fanlar, su veyahut farklı ısı transfer araçları esas nokta ısı iletimi ve ısıyı bir an önce atması. Piyasada ki hazır kitler veyahut bu iş için kullanılan sıvı soğutucular çok kalitesiz geliyor bana etkileri olsa da bu soğutma araçları performans odaklı değil sadece belirli bir etkiye sahipler bu esnada daha radikal çözümler için amacın gerçekten ekstrem performans odaklı ise bunun için önerim peltier ama sıradan bir kullanıcı için zor imkanın var ise kullanılabilir bunun dışında daha pratik olan ise su ama bu suyu kullanmak için belirli bir kaç yöntem var etkili, hazır kitler de ki pompalar ve soğutma prensibi çok yanlış geliyor ama yerden tasarruf ve tasarım açısından pratiklik ek olarak işe yaradığı için pek değişiklik göstermiyor burada önemli olan işlemcinin IHS yüzeyine temas eden kullanılan bloğun tasarımı ve üzerinden ne kadar su geçirebileceğin bunun işin suyun bir yerden alınıp geçmesi lazım yani sıradan pompa tasarımı gibi değil de suyun IHS üzerinden akması daha iyi sonuç verir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…