Sokaktan kedi sahiplenme

Yavruyken alırsan iyi eğitimle zor olacağını zannetmiyorum. Yavru değilse hiç alma zaten.
Sokaktan yeni doğan bir kediyi sahiplenmenizi öneririm çünkü eğitmesi kolay oluyor 2 günde size alışıyorlar. Sonra gidip kısırlaştırıp diğer aşıları da yaptırabilirsiniz.
Hocam direkt yeni doğanı almak pek mantıklı değil bence. Anne sütünü bıraktıktan sonra mantıklı olabilir. Annesini emmeleri gerekiyor.
Kumda tuvalet eğitimi zor olur mu? Ne kadar sürede alışırlar. Odamda halıflex var ve etrafa pislemelerini istemem.

Değişir. Hepsi aynı değil.

3 kedi fazla olur. 1 tane sahiplen, düzgün bak. Aşılarını tam yap.
Kumda tuvalet eğitimi zor olur mu? Ne kadar sürede alışırlar. Odamda halıflex var ve etrafa pislemelerini istemem.
 
Merhaba, ben de kedi sahibiyim. En başta çok kolay gelse de sonradan yıllar geçtikçe zor hale geliyor. Öncelikle gerçekten çok iyi düşünülmesi gereken bir konu. Çünkü onu alıp yavruyken evinize getirdiğinizde dünyası siz oluyorsunuz ve artık ömrünün sonuna dek sizinle kalmalı, çünkü o artık bir ev kedisi ve tek arkadaşı sizsiniz. Ortalama bir kedi ömrü 10-15 yıl. Lütfen iyi düşünün. Sokaktan bir kediyi alıp direkt eve koymak yerine en mantıklısı sokakta diğer kedilere göre daha zor yaşayacak durumda olan kedileri sahiplenmek aslında. Örneğin tek gözü kör gibi, diğerler rahatsızlığı olan hayvanları örselemiyorum kesinlikle ama bu işin bir de bakım tarafı var herkesin yapabileceği işler değil.
 
Sokaktan kedi sahiplenmeyi düşünüyorum. Öncesinde Facebook üzerinden ücretsiz kedi sahiplenme gruplarına dahil oldum, meğerse özelden size ulaşıp fiyat söylüyorlar yani ücretli sahiplendiriyorlar. Sokaktan sahipleneceğimiz yavru dişi kedilerde neye dikkat etmeliyim? Sizin öneriniz nedir? 3 dişi alıp 3'ünüde kısırlaştırıp 3 kediye bakmak zor gelir mi?
Sahibinden sitesinde var ordan al bende ordan sahiplendim. 3 kedi ilk defa besleyeceksen zor olur. 1 tane al 2.'yi sonradan yanına alırsın. 3 kedi çok zor gelir ilk seferinse
 
Merhaba, ben de kedi sahibiyim. En başta çok kolay gelse de sonradan yıllar geçtikçe zor hale geliyor. Öncelikle gerçekten çok iyi düşünülmesi gereken bir konu. Çünkü onu alıp yavruyken evinize getirdiğinizde dünyası siz oluyorsunuz ve artık ömrünün sonuna dek sizinle kalmalı, çünkü o artık bir ev kedisi ve tek arkadaşı sizsiniz. Ortalama bir kedi ömrü 10-15 yıl. Lütfen iyi düşünün. Sokaktan bir kediyi alıp direkt eve koymak yerine en mantıklısı sokakta diğer kedilere göre daha zor yaşayacak durumda olan kedileri sahiplenmek aslında. Örneğin tek gözü kör gibi, diğerler rahatsızlığı olan hayvanları örselemiyorum kesinlikle ama bu işin bir de bakım tarafı var herkesin yapabileceği işler değil.
tabii ki bu arada iyilik meleği olmanıza gerek yok :D hani isterseniz böyle bir seçenek de var anlamında söyledim.
 
Sokaktan sahiplenilen kedilerde sana sevgi gösterme, sürtünme, yanına gelip uyuma gibi durumlar oluyor mu?

İlk aldığımızında parazit ve kuduz aşıları sonrası ömrü boyunca hep aşı yaptırmamız gerekiyor mu?

Sahiplendiğiniz zaman vetenirere sorabilirsiniz.

Kumda tuvalet eğitimi zor olur mu? Ne kadar sürede alışırlar. Odamda halıflex var ve etrafa pislemelerini istemem.

Köpeklerden daha kolay eğitildiklerini biliyorum.
 
Kumda tuvalet eğitimi zor olur mu? Ne kadar sürede alışırlar.
Biz kumu satın almadık, dışarıdan kumu eleyip banyoya büyük bir kaba koyduk. Kısa sürede alıştı. Hatta şöyle ki, bizim kedi kendisi dışarı çıkıyor geziyor sonra kendisi gelip tuvaletine yapıyor. Dışarıda bile yapmıyor.
 
Masrafı bir tarafa, 3 kediye bakmak zor olabilir. Naçizane önerim, ilk seferde turuncudan uzak durun 🤪
 
Kedi kısırlaştırma ilk etapta en çok para vereceğiniz şey. Dişi kedilerin kısırlaştırma ücreti daha pahalı. Bunları toplu verebilecekseniz sorun yok. Şu an fiyatlarını bilmiyorum. Ama ben 1 yıl önce erkek kedimi 1800 ₺ civarına kısırlaştırmıştım. Galiba dişi kedilerde 2300 ₺ civarıydı. O fiyatlar kesin artmıştır.

Bunun üstüne aşı fiyatları, çip ve rutin bakımları var. Sağlık sorunları dışında bu kısırlaştırma ve ilk aşılar biraz pahalıya patlayacaktır. Bu yüzden üç kediyi sahiplenmek zor gibi duruyor.

Yavru kedi için önce üstü açık veya kapalı da alabilirsin ama kapağı çıkan bir model al. Kapağı açık bırak ve çıkabilmesi için önüne yumuşak bir yükseltici bir şeyler koy. Benim sahiplendiğim kedi kuma gidip yapıyordu. Tüm kedilerde böyle mi bilmiyorum. Ayrıca önüne koymak için elekli paspas alın.

Kum tarafında Ever Clean veya Sandy markalarını öneririm. Kum alırken her zaman 2 veya 3 paket alın. Ever Clean'ı da denedim koku bastırmada en iyisi. Ömür konusunda vaad ettiğini sunmuyor. Genel olarak kumların hepsinde uzun süre temizlenmez veya 7cm az eklenirse, dibinde büyük dağ topakları gibi yayılma sorunu var. Aynı şekilde belirli aralıklarla harici bir kovaya, nemlenen kumu koyup yeni kumla değiştirip de bu büyük topaklanmaları önleyebilirsin.

Ever Clean bile bir yerde koku yaratıyor. Amonyak kokusuna alışırsınız. Günlük veya iki günde kesinlikle temizleyin. Bunun için ben kalitesiz küçük boy buzdolabı poşetleri kullanıyorum. Belki daha pratik yöntemi vardır. Çok pahalı olan ve kendi haznesini temizleyen ürünler var ama fiyatına değmeyecek gibi duruyor.

Sandy kumundan önce çok popüler firmaları da denedim. Popüler firmalardan daha az tozutuyor. Kokulu kum ise almamanızı öneriyorum. Hem o parfüm hem de amonyak karışınca çok daha kötü bir koku çıkıyor. Aktif karbonlu kumu desteklemek için şu tarz bir ürün de alınabilir. Kumun içinde var ama temizlendikçe azaldığından, bu tarz eklemeler yapılabilir. Koku giderici başka ürünler var ama içeriği belirsiz. Aktif karbon direkt alabilirsiniz. Farklı markaları araştırırsınız.

Sağlık sorunu yaşamaması için mama tarafında kesinlikle ücretten kaçınmayın. Pro Plan veya Royal Canin markalarını öneririm. İlk başlarda N&D kullandım ama çok olumsuz yorum gördüm. Fazla ağır olduğundan ev kedisi için sorunlu falan. O yüzden Pro Plan geçtim. Hilss diye bir marka da var ama onun çok tüy döküyor yorumunu gördüm.

Mama tarafında dikkat etmen gereken tüyleri abartılı dökülüyor mu veya ishal oluyor mu diye kontrol etmen gerekiyor. Yani ilk aldığında 2-3 KG alıp deneme yap. İshal olup olmadığını tuvaletini yaptıktan sonra kontrol edebilirsin. Tüy dökmede zaten gözünüze batıyor. Elinize aldığınızda 5-10 tane tüy birden geliyorsa kötü besleniyordur. İnsan gibi aynı iyi beslenmezse vücut bunu gösteriyor.

Mamaları yavru ve kısırlaştırılma durumuna göre almanız gerekiyor. Yani yavru ama kısırlaştırma evresine yakınsa, yavru mamadan 3-6 KG falan alın. Daha sonrasında ise 10-15 KG civarında alırsınız. Bu mamaları da genellikle kediden saklayın. Paketleri ısırma huyları var. Bir kaba biraz doldurun ve kilidini kitleyip kaldırın.

Yuttuğu tüyleri vücuttan rahat atması için ben malt veriyorum. Çimen hem uğraştırıyor hem de kusarak attırdığından kedi için de rahatsız edici. Bir kere yediği hatalı bir şeyi kusmuştu. Kusarken kediyi izlemek çok rahatsız ediyor. Yani her türlü idrarı ile atması ideal. Ben bağlantıdaki ürünü kullanıyorum ve öneririm. Günde 1-2 cm veriyorsun. Paketin üstünde yazıyor zaten.

Yaş mama ve ödül maması için ise tavsiyem yaş mamayı haftada 1 gün verin. Yaş mama hem diş sağlığı için sıkıntı hem de düzenli besleyemeceğiniz kadar pahalı olduğundan bir nevi ödül gibi. Ödül mamasını da spesifik durumlarda veya ayda 1 kere falan veriyorum. Ödül maması abur cubur gibi düşünebilirsiniz. Yaş mamayı bu arada küçük sakatlık durumunda, mama falan yemezse de verebilirsiniz.

Ben yine Pro Plan markasının ürettiği Gourmet Gold kullanıyorum. 24'lü şekilde alıp dolapta saklayın. Haftada bir vereceğiniz günde biraz ısındıktan sonra verin. Zaten kapağının açılma sesini duyunca uykusunda koşarak gelecektir. Daha kaliteli ve pahalı markalar var ama böyle toplu almak daha mantıklı. Burada yine bütçenizde bitiyor.

Ödül maması olarak da şunlara bakılabilir.

Çanta tarafında ise çok ucuza kaçmayın. Plastik çantaların ucuz versiyonları kırılabiliyor. Tecrübe ile sabit ben sonradan kumaştan bir çanta aldım. Bir de çantayı büyüyeceklerini düşünerek alın. Yine de düzgün besleyip obez yapmayın.

Koltuk vb. tırmalayacaktır yine ama azaltmak için şu kartonlardan 1-2 tane alabilirsin. Bunu evin odalarıan dağıtırsan, genellikle bunları tırmalayıp eşyaları koruyabilirsin. Ama bir yerde sıkılma durumu olup koltuk vb. dadanabilirler. Kedi otu vb. dökerek önleyebilirsin. Bu arada belirteyim direk versiyonlarını değil yere konulan versiyonlarını alın.

Tırnağını kesmek için şu işinizi görürü.

Bu ilk başta hiç yanaşmadığı ama çok kullandığı bir ürün oldu. İçinden çıkan kedi otunu içine dökmenize gerek yok. Kedi ne olduğunu anlayınca kendisi gelecektir. Ot dökünce çünkü plastiği çıkarmaya uğraşıyor. Yanında gelen bantlar genellikle çok kaliteli olmuyor. Ekstra çift taraflı bant alınabilir. Bunu mümkün oldukça aşağı bir yerlere veya kapı geçişlerine de yapıştırabilirsiniz. Birden fazla almanızı öneririm.

Kediyi taramak için ben şu ürünü kullanıyorum. Bit tarağı vb. de aldım ama hiç kullanmadım daha. Düzenli veteriner bakımını yaptırınca ve dışarıda gezmediğinden bit vb. bulaşmıyor.

Oyuncak vb. için ise şu sopa ve bir milyoncuda satılan sünger topları öneririm. Arada onunla oynayıp enerjisini atmasını sağlayın. Sopa türevlerinden 2 tane denedim. Biri çok uzun olduğundan oynatması zor oluyordu. Bu sopayla kediiyi koşturup, takla vb. attırabilirsiniz. Bayağı enerjisini atıyor.

Bu topları yine bir milyoncu vb. bulabilirsiniz. Genellikle kendileri oynamıyorlar. Siz oradan oraya koşturursunuz.

Kedi tüneli gibi şeyler de satıyorlar. Büyük ihtimalle işe yarıyordur ama ben denemedim. Kedim çünkü koltukların arkasında dolanmayı falan seviyor. Hatta bütçeniz el veriyorsa duvarlara falan üstü yumuşak süngerle ile çevrilmiş tahtalardan yol bile yapabilirsiniz. Ama günde 2-3 kere oynamayı ihmal etmeyin. Özellikle tekir kediler, ilgi görmeyince arsızlaşıp etraftaki şeyleri düşürebiliyor. Ha bir de etrafta ona zarar verecek şeyleri toplayın. Kediler meraklı olduğundan, bir şeyleri düşürme ihtimalleri çok.

Yani ilk alışveriş, aşı, kısırlaştırma süreciniz pahalı geçecek. Sonrasında rutin aşı ve bakımlar, kum, mama fiyatları ile devam edeceksiniz.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı