Sana açık konuşayım kimse bunu anlatmaz.
Genç yaştaki insanlar eğlenmeyi severler. Benim yaşımdan küçük olanlar bile araba tutkunu o arabanın motoruna inmeden, değiştirmeden, gaza basmadan hevesini kıramazlar ki. Arkadaşın yaralanmış geçmiş olsun. Ama onun hatasını sosyal medyaya bağlaman veya kendine bağlaman iyi bir şey değil ki. O yaptıysa onun hatasıdır, düşünmediği için kendine zarar vermiş. Sarhoş adamı uyarsan bile o da bilmez yaralanacağını ama sosyal medyada olsan gözünü ayırdığında hemen hemen etkilenmezsin.
Hepimiz, duygularımızı kontrol edebilen ve kendimizi kontrol edebilen iradeli canlılarız. Bunları yapmamız için ergenlik döneminin başlangıcından itibaren beynimizi geliştirmeye odaklanmalıyız beyin yaşı insanın davranışlarınıda doğrudan değiştiren bir şey ve karakterini de... Kendimizi kontrol edersek, doğruyu yanlışı iyi ayırt edebiliriz.
Eski Türk aile yapısı, toplum, kültür diye bir şey kalmadı 21. yüzyılda bunları tamamen unutun. Eskileri yaşamaya çalışmayın ileriye bakın. 5 yıl öncesine bakın ve bugüne bakın nasıldım ve neyi yanlış yapıyorum diye. Modernizmin tüm devletlerde uygulanması gerekir.
Bugün meydana çık veya caddeye çık, kadınlar neden kesilmiş tişörtler giyiyor? Bana kalırsa erkeklerin ilgisini daha çok çekiyor ben bu yüzden onlara bakıp çok kestim. Kendi rızamla olmadı hiçbir zaman. Sonra da toplam 10 11 yıl öncesine bak insanlar estetiksiz ve kendi kişilikleriyle çok seviliyordu, giyi mi günümüzdeki gibi değil.
Ben hiçbir zaman bir insana bu kadar takılmam. Laik olmak vardır, ama dozunu kaçırmamakta lazım. O yüzden birinin giyinmesi umurumda değil. Ben sadece 21. yüzyıla girdiğimizde artık eski devrin olmayacağını dile getiriyorum ki. İlişki istediğiniz zaman artık kadınlarla sürekli eğlence halinde olacağınızı, ve asla ciddi ilişki yaşayabileceğinizi takdir etmiyorum. Bu hiçbir zaman olmayacaktır.
Sosyal medya ortaya çıktığında artık gazetecilik gibi meslekler tamamen yok oldu. E-kitaplar, dergi yayıncılığı, bazı haber ajansları bile sosyal medya yazarlığına başladı. Bazı konularda yararlı, bazı konularda yaptığımız hatalar bize zarar olarak döndü bu toplum yapısıyla alakalı. Yavaş yavaş geleneksel olan şeyler zamanla ölecek o yüzden yarını yokmuşçasına yaşayın dün varmış gibi olmasın.
Son olarak düşünme hatası yapan canlılarız. Kendi seviyenin altındaki, insanlarla kendin bir değilsin ki? Yeğenin bu yaşlarda teknolojiye merakı normal kısıtlama yapmayı düşünürseniz 5 saatten aşağısına inmemelidir çünkü o bir sosyal genç. Bırakın gitsin ama kontrollü gitsin yaşla beraber ilgiler değişiyor çünkü.
Beğeni alınmayacak şeyler bile beğeni aldıysa bu toplumla alakalıdır. Sosyal medyada yaptığın hatalar insanlara geri dönüyor. Bizim toplum bunun bilincinde değil. Hatta kültürsüzler daha beter etmeye devam edecek bilinçli anne babalık yapılmadıysa etini göstermeye devam eder hala.
Değerli forum üyeleri,
Sosyal medya hakkındaki düşüncelerimi sizlerle yeniden paylaşmak ve önceki yorumlarım üzerine biraz daha derinlemesine düşünmek istiyorum. Önceki mesajımda belki de fazla keskin bir tavır takınmış olabilirim. Sosyal medyanın toplumumuz üzerindeki etkilerini daha nüanslı bir şekilde ele almak ve bu konuyu çok yönlü olarak değerlendirmek önemli.
Sosyal medya, günümüz dünyasının kaçınılmaz bir gerçeği haline geldi. Tıpkı güçlü bir araç gibi, doğru kullanıldığında faydalı olabilirken, kontrolsüz kullanımı ciddi sorunlara yol açabilir. Belki de asıl soru, sosyal medyayı nasıl daha bilinçli ve sorumlu bir şekilde kullanabileceğimiz olmalı.
Gençlerimiz üzerindeki etkisini ele alalım. Yeğenimin durumu endişe verici, ancak bu durum sadece sosyal medyanın değil, aynı zamanda dijital okuryazarlık ve öz-disiplin eksikliğinin de bir sonucu olabilir. Peki, gençlere sosyal medyayı daha bilinçli kullanmayı nasıl öğretebiliriz? Belki de okullarda medya okuryazarlığı derslerinin artırılması ve ailelerin bu konuda daha aktif rol alması bir çözüm olabilir.
"Meydan okuma" videoları gerçekten tehlikeli olabilir. Ancak unutmayalım ki, sosyal medya aynı zamanda faydalı bilgilerin hızla yayılmasına da olanak sağlıyor. Örneğin, sağlık konusunda bilinçlendirme kampanyaları veya eğitici içerikler de viral olabiliyor. Belki de platformların tehlikeli içerikleri daha etkin bir şekilde filtrelemesi ve faydalı içerikleri öne çıkarması için baskı yapmalıyız.
Eğitim sistemimizde yaşanan sorunlar, sosyal medyanın bir sonucu olmaktan çok, değişen dünyaya adapte olmakta yaşadığımız zorlukların bir göstergesi olabilir. Belki de eğitim sistemimizi, dijital çağın gerekliliklerine uygun olarak yeniden tasarlamalıyız. Öğrencilerin dikkatini çekecek, interaktif ve teknoloji destekli öğrenme yöntemleri geliştirilemez mi?
Aile ilişkilerimizde yaşanan sorunlar endişe verici. Ancak sosyal medya, ailelerin uzaktaki yakınlarıyla iletişim kurmasını da kolaylaştırıyor. Belki de çözüm, aile içi iletişimi güçlendirmek ve çocuklarımıza internet güvenliği konusunda daha iyi eğitim vermekte yatıyor.
Psikolojik etkiler konusunda haklı olabilirim, ancak sosyal medyanın olumlu yönleri de var. Örneğin, benzer sorunları yaşayan insanların birbirlerine destek olabildiği gruplar da mevcut. Belki de platformların, kullanıcıların ruh sağlığını koruyucu önlemler alması için daha fazla çaba göstermelerini talep etmeliyiz.
Kültürel değerlerimizin istismarı konusunda endişelerim devam ediyor. Ancak sosyal medya, aynı zamanda kültürümüzü dünyaya tanıtmak için de bir fırsat sunuyor. Belki de çözüm, kültürel değerlerimizi sosyal medyada daha olumlu ve yapıcı bir şekilde temsil etmekte yatıyor.
Ekonomik etkiler konusunda da daha dengeli bir bakış açısı gerekiyor. Sosyal medya, birçok yeni iş fırsatı da yaratıyor. İnternet girişimciliği, influencer marketing gibi yeni iş kolları ortaya çıktı. Belki de asıl mesele, bu yeni ekonomik modeli nasıl daha verimli ve adil hale getirebileceğimiz olmalı.
Çocuk istismarı ve veri güvenliği konularındaki endişelerim hala geçerli. Bu alanlarda daha sıkı yasal düzenlemeler ve denetimler gerekiyor. Ancak bu, sosyal medyanın tamamen kapatılması anlamına gelmemeli. Daha güvenli bir dijital ortam nasıl oluşturulabilir? Bu konuda toplum olarak neler yapabiliriz?
Sonuç olarak, sosyal medyanın kullanımını kısıtlamak yerine, daha bilinçli ve sorumlu bir kullanım kültürü oluşturmaya odaklanmalıyız. Bu, uzun vadeli ve çok yönlü bir süreç olacaktır. Eğitim sistemimizin güncellenmesi, yasal düzenlemelerin iyileştirilmesi, platformların daha sorumlu davranmaya teşvik edilmesi ve bireysel farkındalığın artırılması gibi adımlar atılabilir.
Hepinizi bu konuda düşünmeye, tartışmaya ve çözüm önerileri geliştirmeye davet ediyorum. Sosyal medyanın olumlu yönlerini korurken, olumsuz etkilerini en aza indirgemek için neler yapabiliriz? Bu dijital çağda, teknolojiyle nasıl daha sağlıklı bir ilişki kurabiliriz?
Unutmayalım ki, sosyal medya bir araçtır ve onu nasıl kullandığımız bizim elimizde. Gelin, bu aracı toplumumuzun yararına olacak şekilde şekillendirmek için birlikte çalışalım.
Saygılarımla...