Sosyal medyada izinsiz paylaşılırsak ne yapabiliriz?

Wiro8

Hectopat
Arkadaşlar Instagram'da bir ünlü tarafından sokak röpörtajı videosunda paylaşıldım. Bu videonun kaldırılmasını ve adamın hakkını bulmasını istiyorum. Olay şu şekilde gelişti.
Yolda giderken bir adam geldi. Sordu "Instagram'ına bakalım mı" ve ben hayır demesem de istemediğim üzere bir cümle kurdum.
Tam gidecektim ama ısrar etti ve ben de açtım Instagram'ımı gösterdim. Kamera ile telefonuma yaklaşınca yüzüm telefona yansımış ve belli belirsiz gözükmüş.
Beni tanıyan biri ben olduğumu anlayabilecek düzeyde. Aynı zamanda bu adam bana yaşadığım mahalleyi ve adımı da sormuştu ve bu kısımları da videoya eklemiş, sesimi de sansürlememiş.
Ben bu videosunun sonunda adama söyledim, görüntümü hiçbir yerde yayınlanmasın diye ama buna rağmen sadece yüzümü sansürleyip yayınlamış.
Fakat üstte belirttiğim gibi cep telefonu yansımasından yüzüm gözüküyor. Bunun ile ilgili hukuki olarak ne yapabilirim?

Hocam interpol tarafından aranmıyorsan bu pek sorun değil, adama ulaşıp mail ya da mesaj ile belirtebilirsin, yine kaldırmıyor ise dava sürecine girersin.

Sen adamın röportajına katılmışsın bir kere. İstediğini yapmışsın adamın elinde kamerayı göre göre. Rızan var yani belli bir ölçüde. Madem görüntünün kullanılmasını istemiyorsun en baştan tamamen reddedip ızaklaşacaktın bu insanlar prodüksiyon profesyoneli değil ki kıçı kırık basit YouTuber hepsi. Bilmezler neyi ne kadar sansürlemeleri gerektiğini. Sen instagramına kadar açmışsın sonra da görüntüm kullanılmasın diyorsun. Pek bir sonuç alacağını sanmıyorum.

@The Virtuoso bu arkadaşa katılıyorum. Ne olduğu belli olmayan bir YouTuber'a neden Instagram'ınızı açarsınız ki? Kaldı ki hiç kimseye Instagram'ınızı açmamalısınız. Sonuçta sizin özel bölgeniz, herkesin bir özel bölgesi olmalı.

Kamera şakası olsa, senin haberin olmadan çekim yapılsa ve sana daha sonra yayınlamama izin veriyor musun diye sorsa anlarım. O zaman yayınlama deme hakkın olabilirdi. Ama sen gel instagram hesabına kadar göster, orada kameranın olduğunu bile bile adamın istediğini yap sonra da hukuki sonuç bekle. Yok kardeşim, yedirmezler.

@The Virtuoso bu arkadaşa katılıyorum. Ne olduğu belli olmayan bir YouTuber'a neden Instagram'ınızı açarsınız ki? Kaldı ki hiç kimseye Instagram'ınızı açmamalısınız. Sonuçta sizin özel bölgeniz, herkesin bir özel bölgesi olmalı.
Instagram'ı açmakla kalmamış yaşadığı mahalleye, adına kadar söylemiş. 🤦‍♂️

@The Virtuoso haklısınız, bu arkadaş resmen açık adres vermiş. Sokak röportajına birçok sefer biz de denk geldik ve röportaj yapmak istemiyorum derseniz sessizce gidiyorlar zaten. Zorla röportaj yaptıramazlar, istemediğiniz hâlde röportaj yaptırmaya çalışıyorlarsa da bu tacize girer ve şikayet edebilirsiniz. Hiçbir YouTube kanalının da bu riski göze alacağını açıkçası sanmıyorum.

@The Virtuoso haklısınız, bu arkadaş resmen açık adres vermiş. Sokak röportajına birçok sefer biz de denk geldik ve röportaj yapmak istemiyorum derseniz sessizce gidiyorlar zaten. Zorla röportaj yaptıramazlar, istemediğiniz hâlde röportaj yaptırmaya çalışıyorlarsa da bu tacize girer ve şikayet edebilirsiniz. Hiçbir YouTube kanalının da bu riski göze alacağını açıkçası sanmıyorum.
Kamera şakası olsa, senin haberin olmadan çekim yapılsa ve sana daha sonra yayınlamama izin veriyor musun diye sorsa anlarım. O zaman yayınlama deme hakkın olabilirdi. Ama sen gel instagram hesabına kadar göster, orada kameranın olduğunu bile bile adamın istediğini yap sonra da hukuki sonuç bekle. Yok kardeşim, yedirmezler.

Instagram'ı açmakla kalmamış yaşadığı mahalleye, adına kadar söylemiş. 🤦‍♂️
Sonuç olarak bu bilgilerim benden izinsiz bir şekilde tüm dünyaya açık bir yerde paylaşıldı sırf kamera önünde söylediğim için yasal mı oluyor ?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı