Sosyal sorumluluk projesi

Daha fazla  
Arkadaşlar öncelikle hepinize iyi akşamlar dilerim. Aslında böyle bir şey yapmayı bir süredir düşünüyordum ama nasıl yaparım bilmiyordum. Gerçi hala da tam anlamı ile bildiğim söylenemez. Konumuza dönecek olursak bildiğiniz üzere son günlerde hayvanlara şiddet gözle görülür oranda arttı. Artık buna bir dur deme zamanı geldi de geçiyor. Eskisi gibi haberleri haftalar ya da aylar sonra almıyoruz. Elimizde çok büyük bir güç olan internet erişimi var. Neden bu gücü kullanarak sesimizi yükseltmiyoruz? Neden artık sosyal medyayı sadece saçma sapan tatil resimlerini beğenmek için kullanıyoruz? Neden çeşitli video portallarını zaman öldürmek uğruna hiçe sayıyoruz? Açıkçası bunları düşündükçe içinde olduğum paradokstan çıkamıyorum. Artık birkaç kişi bile olsak birbirimize kenetlenip çok büyük işler yapabiliriz. Kadıköy'de hayvanlara yardım eder misiniz diye sorup para istemeyeceğiz belki ama yüzlerce tweet atacağız. Yeni videolar yeni içerikler çıkaracağız ve insanları bunlara teşvik edeceğiz. Aslında bir kelebek etkisi olacağız arkadaşlar. Her şeyden çok küçük bir kelebek olacağız burada. Ama unutmayın ki bizim buradaki küçük kanat çırpışlarımız dünyanın bir yerlerinde fırtınalar çıkmasına sebep olacak. Eğer olmaz diye düşünüyorsanız sakın böyle düşünmeyin. Hem Muhammed Ali sizce yenilmeyi düşünerek mi ringlere çıktı? Arnold Schwarzenegger o 225 kilo bench press'in altına başaramayacağını düşünerek mi girdi? Einstein okuldaki yaşadıklarından sonra başaramayacağını düşünerek mi çalışmaya devam etti? Hayır. Biz de böyle yapacağız. Çünkü biz artık susmaktan sıkıldık. Kadınlara şiddeti göz göre göre izlemekten, çalınan şeylere göz yummaktan, her gün bir usulsüzlük görmekten en çokta artık robot gibi yaşamaktan sıkıldık. Biz neden hepsinin sesi olmayalım ki?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bahsettiğin şeylerle ilgim yok ama bildiğim kadarıyla bu konularda sosyal medyadaki kitle büyük. Yani sosyal medya tepkisi büyük oluyor. Büyük kitlelere hitap ediliyor bu konularda.

Fakat işin içine insan girince isler değişiyor. Daha çop kutusu 10 metre ilerdeyken çöpünü yere atan adama, bu saatten sonra insanlik dersi veremezsin. Sadece sosyal medya gibi platformlarda sesini çıkarıp, tepki gösterirsin. O da 2 gün sonra unutulup gider.

Cezalar caydırıcı olmadıkça insan dışı varlıklar bunları yapmaya devam edecektir. Çünkü bunu engelleyecek bir korku salınmıyor. Sevgilisini döven sozde erkek ertesi gün serbest bırakılıyor. 2 gün sonra öldürme cesaretini bu serbest kalmaktan alıyor. Kısacası adalet diyorum. Hakimlerin de bazen nasıl bir kafada olduklarını sorguluyorum.

Gerçi bu ülkede hukuk okuyan şerefsizin teki, öğretmenini öldürüyor. Bunlar yarın avukat, savci, hakim oluyor. Gel de adalet bekle şu ülkeden.

Muhammed Ali veya Einstein umrumda değil. Kendi üzerime düşeni yapmaya çalışıyorum. Bunu bir duyar amacıyla değil, kendi iyiliğim için yapıyorum. Gezdiğim ettiğim yerler ve yediğim yemekler "bir yerime" bir karikatürde yazdığı gibi. :D Paylaşmama ve bunlardan prim kasmama gerek yok.

Yine de, geçmişle kıyaslama yaparak olmaz bu iş, farklı bir çağdayız ve farklı dertlerimiz var. Öncekiler gibi bizler de üstesinden geliriz bir şekilde. Tonla duyar kasan ve yine de kılını kıpırdatmayan var, çağımızın asıl hastalığı bu bence.

Bahsettiğin şeylerle ilgim yok ama bildiğim kadarıyla bu konularda sosyal medyadaki kitle büyük. Yani sosyal medya tepkisi büyük oluyor. Büyük kitlelere hitap ediliyor bu konularda.

Fakat işin içine insan girince isler değişiyor. Daha çop kutusu 10 metre ilerdeyken çöpünü yere atan adama, bu saatten sonra insanlik dersi veremezsin. Sadece sosyal medya gibi platformlarda sesini çıkarıp, tepki gösterirsin. O da 2 gün sonra unutulup gider.

Cezalar caydırıcı olmadıkça insan dışı varlıklar bunları yapmaya devam edecektir. Çünkü bunu engelleyecek bir korku salınmıyor. Sevgilisini döven sozde erkek ertesi gün serbest bırakılıyor. 2 gün sonra öldürme cesaretini bu serbest kalmaktan alıyor. Kısacası adalet diyorum. Hakimlerin de bazen nasıl bir kafada olduklarını sorguluyorum.

Gerçi bu ülkede hukuk okuyan şerefsizin teki, öğretmenini öldürüyor. Bunlar yarın avukat, savci, hakim oluyor. Gel de adalet bekle şu ülkeden.

Elimizden gelen birşey olmalı. Artık bazı şeyleri göz göre göre kaybedemeyiz. Sadece hayvanlara şiddete eğilimden bahsetmiyorum. Etrafınıza baksanıza arkadaşlar insanlar futbol takımı tutar gibi parti tutuyorlar. Neden bu partiye oy veriyorsun diye sorduğumda çünkü babam bu partiyi tutuyor diyen kişilerle tanıştım. İnsanlar artık robotlar gibi. Her gün mimikleri ile birlikte biraz daha yaşama heveslerini kaybediyorlar. Tek bildikleri şey tüketmek ve korkmak. Çünkü hayatta oldukları sürece bunlar onlara empoze edildi. Bizde büyük bir kitle olarak hem bilinçlendirme hemde sosyal bir kitleye erişebiliriz. Burada birkaç kişi iken inanın sesimizi yükseltebiliriz.
Muhammed Ali veya Einstein umrumda değil. Kendi üzerime düşeni yapmaya çalışıyorum. Bunu bir duyar amacıyla değil, kendi iyiliğim için yapıyorum. Gezdiğim ettiğim yerler ve yediğim yemekler "bir yerime" bir karikatürde yazdığı gibi. :D Paylaşmama ve bunlardan prim kasmama gerek yok.

Yine de, geçmişle kıyaslama yaparak olmaz bu iş, farklı bir çağdayız ve farklı dertlerimiz var. Öncekiler gibi bizler de üstesinden geliriz bir şekilde. Tonla duyar kasan ve yine de kılını kıpırdatmayan var, çağımızın asıl hastalığı bu bence.
Geçmişsiz hiçbirşey yapamayız. Bundan yüzyıllar önce yaşayan osmanlıda kuş evleri , hayvanlar için kurulmuş vakıflar ve tedavi merkezleri varken günümüzün insanı hamile kediyi bir köpeğe parçalatması , köpekleri alıp aracın arkasında kilometrelerce sürüklemesi , onların yemeklerine zehir katması bana insanlık dışı geliyor. Bu yazdığın yada yaptığın şeyler bireysellikten öteye gitmeli. Diğer insanları bilinçlendirmeli ve onları bu doğrultuda motive etmeliyiz. Suça sessiz kalmak suça ortak olmaktır derler ya bizim şu anda yaptığımız şeyde bir nevi bu.

Son düzenleme:
67274492_835359733517295_7502396362382639104_n.png

😕

Arkadaşlar öncelikle hepinize iyi akşamlar dilerim. Aslında böyle bir şey yapmayı bir süredir düşünüyordum ama nasıl yaparım bilmiyordum. Gerçi hala da tam anlamı ile bildiğim söylenemez. Konumuza dönecek olursak bildiğiniz üzere son günlerde hayvanlara şiddet gözle görülür oranda arttı. Artık buna bir dur deme zamanı geldi de geçiyor. Eskisi gibi haberleri haftalar ya da aylar sonra almıyoruz. Elimizde çok büyük bir güç olan İnternet erişimi var. Neden bu gücü kullanarak sesimizi yükseltmiyoruz ? Neden artık sosyal medyayı sadece saçma sapan tatil resimlerini beğenmek için kullanıyoruz ? Neden çeşitli video portallarını zaman öldürmek uğruna hiçe sayıyoruz ? Açıkçası bunları düşündükçe içinde olduğum paradokstan çıkamıyorum. Artık birkaç kişi bile olsak birbirimize kenetlenip çok büyük işler yapabiliriz. Kadıköy'de hayvanlara yardım eder misiniz diye sorup para istemeyeceğiz belki ama yüzlerce Tweet atacağız. Yeni videolar yeni içerikler çıkaracağız ve insanları bunlara teşvik edeceğiz. Aslında bir kelebek etkisi olacağız arkadaşlar. Her
şeyden çok küçük bir kelebek olacağız burada. Ama unutmayın ki bizim buradaki küçük kanat çırpışlarımız dünyanın bir yerlerinde fırtınalar çıkmasına sebep olacak. Eğer olmaz diye düşünüyorsanız sakın böyle düşünmeyin. Hem Muhammed Ali sizce yenilmeyi düşünerek mi ringlere çıktı ? Arnold Schwarzenegger o 225 kilo bench press'in altına başaramayacağını düşünerek mi girdi ? Einstein okuldaki yaşadıklarından sonra başaramayacağını düşünerek mi çalışmaya devam etti ? Hayır. Bizde böyle yapacağız. Çünkü biz artık susmaktan sıkıldık. Kadınlara şiddeti göz göre göre izlemekten, çalınan şeylere göz yummaktan, her gün bir usulsüzlük görmekten en çokta artık robot gibi yaşamaktan sıkıldık. Biz neden hepsinin sesi olmayalım ki ?

Tecavüz hadiseleri veya hayvan hakları gibi meseleler için yıllardır RT de yapıyoruz, Change.org denilen pek işe yaradığını görmediğim siteden de imza atıyoruz ama tesiri fazla değil, fakat yine de denemekten zarar gelmez.

Bu iş için çok fazla duyarlı insan var ve işi resmiyete dökmüş durumda. Şu saatlerde bile yüzlerce, binlerce mesaj desteği veriliyordur. Tabiî elbette "Zaten on binlerce insan bu işe destek veriyor, boşa kürek çekmeyelim" demiyorum, hatta buradan sadece beş arkadaş bile düzenli olarak Change.org ve Twitter kullanırsa çok daha fazla şey kazanılabilir. En azından onurlu bir davranış yapmış oluruz. Gerçi Twitter denilen tansiyon hastası eden uygulamayla ilgilenmeyi bıraktım, ancak tekrardan başlayabilirim.

Video çekme işine ise açıkçası kimsenin gireceğini sanmıyorum. Yapılsa da işe yaramayabilir. Aşağıdaki bağlantıdan da izleyeceğin gibi bu işi biraz daha profesyonel hale getiren insanlar da var, lakin izlenmiyor. Video çekmek yerine zaten hazırda 100 veya 300 bin abonesi bulunan bir "Youtuber" arkadaşla iletişime geçilebilir. Ancak ciddiye alınmak için öncelikle sadece bu işe yönelik hesaplar açmak ve dediğim gibi düzenli olarak bolca Twit atmak, RT yapmak, bir şeyler imzalamak gerekir. Sadece yazılı destek yerine Leviackerman'ın gönderdiği paylaşımdaki gibi çalışmalar da düzenlenebilir. Neticede çoğu kişinin vicdanına isabet eder ve etkisi daha fazla olur.

İnternet dediğiniz gibi gerçekten de çok büyük bir hitap aracı. Doğru ve düzenli kullanıldığı takdirde bir şeyler yapılabilir. Belki Blog falan da açılabilir. Yeter ki bir bağlantı gönderin, biz de elimizden geldiğince okuyalım ve yayalım. Tabii bu iş için bir hesap açılacaksa falan sadece bir platforma özel olmamalı. İnstagram'a falan da açılırsa az da olsa daha fazla kişiye ulaşılabilir. Başka neler yapılabilir, bilmiyorum. Her akşam 8-10 arası müsait bir zamanda dışarıya çıkıp, market köşelerine veya çöp kutularının olduğu yerlere bakarsanız bolca kedi görebilirsiniz. Biraz su ve bir de herhangi bir poşetin üstüne ufak ufak ekmek parçaları bölebilir ve onları kedilere falan bırakabilirsiniz. Yalnız ekmeğin çok olmaması lazım, yoksa zararlı olur. Gerçi kediler ekmeği pek tercih etmiyor ama karnı aç olduğu vakit yer. Böyle ufak tefek şeyler yapsanız bile çok işinize yarar. Zaten suyun ve ekmeğin hiçbir maliyeti yok gibi bir şey.

Kısacası "Herkes kendi evinin önünü süpürürse her yer tertemiz olur." gibi bir laf vardır ya işte, herkes ufak tefek bir şeyler yaparsa emin olun bu sorunlara büyük ölçüde çözüm getirilir.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bahsettiğim video bu. Daha bu şekilde binlerce video var. Dediğim gibi sosyal sorumluluk amacıyla paylaşılan videolar veya açılan "Youtube" hesapları pek değer görmüyor. Onun yerine daha çok diğer platformlardan ilerlenebilir veya kitlesi büyük kanallarla iletişime geçilebilir. Bu da biraz zor iş. Ama esas mesele az kişinin büyük işler yapması değil, çok kişinin küçük işler yapması. Çünkü küçük işleri herkes yapabilir.

Tecavüz hadiseleri veya hayvan hakları gibi meseleler için yıllardır RT de yapıyoruz, Change.org denilen pek işe yaradığını görmediğim siteden de imza atıyoruz ama tesiri fazla değil, fakat yine de denemekten zarar gelmez.

Bu iş için çok fazla duyarlı insan var ve işi resmiyete dökmüş durumda. Şu saatlerde bile yüzlerce, binlerce mesaj desteği veriliyordur. Tabiî elbette "Zaten on binlerce insan bu işe destek veriyor, boşa kürek çekmeyelim" demiyorum, hatta buradan sadece beş arkadaş bile düzenli olarak Change.org ve Twitter kullanırsa çok daha fazla şey kazanılabilir. En azından onurlu bir davranış yapmış oluruz. Gerçi Twitter denilen tansiyon hastası eden uygulamayla ilgilenmeyi bıraktım, ancak tekrardan başlayabilirim.

Video çekme işine ise açıkçası kimsenin gireceğini sanmıyorum. Yapılsa da işe yaramayabilir. Aşağıdaki bağlantıdan da izleyeceğin gibi bu işi biraz daha profesyonel hale getiren insanlar da var, lakin izlenmiyor. Video çekmek yerine zaten hazırda 100 veya 300 bin abonesi bulunan bir "Youtuber" arkadaşla iletişime geçilebilir. Ancak ciddiye alınmak için öncelikle sadece bu işe yönelik hesaplar açmak ve dediğim gibi düzenli olarak bolca Twit, atmak, RT yapmak, bir şeyler imzalamak gerekir. Sadece yazılı destek yerine Leviackerman'ın gönderdiği paylaşımdaki gibi çalışmalar da düzenlenebilir. Neticede çoğu kişinin vicdanına isabet eder ve etkisi daha fazla olur.

İnternet dediğiniz gibi gerçekten de çok büyük bir hitap aracı. Doğru ve düzenli kullanıldığı takdirde bir şeyler yapılabilir. Belki Blog falan da açılabilir. Yeter ki bir bağlantı gönderin, biz de elimizden geldiğince okuyalım ve yayalım. Tabii bu iş için bir hesap açılacaksa falan sadece bir platforma özel olmamalı. İnstagram'a falan da açılırsa az da olsa daha fazla kişiye ulaşılabilir. Başka neler yapılabilir, bilmiyorum. Her akşam 8-10 arası müsait bir zamanda dışarıya çıkıp, market köşelerine veya çöp kutularının olduğu yerlere bakarsanız bolca kedi görebilirsiniz. Biraz su ve bir de herhangi bir poşetin üstüne ufak ufak ekmek parçaları bölebilir ve onları kedilere falan bırakabilirsiniz. Yalnız ekmeğin çok olmaması lazım, yoksa zararlı olur. Gerçi kediler ekmeği pek tercih etmiyor ama karnı aç olduğu vakit yer. Böyle ufak tefek şeyler yapsanız bile çok işinize yarar. Zaten suyun ve ekmeğin hiçbir maliyeti yok gibi bir şey.

Kısacası "Herkes kendi evinin önünü süpürürse her yer tertemiz olur." gibi bir laf vardır ya işte, herkes ufak tefek bir şeyler yaparsa emin olun bu sorunlara büyük ölçüde çözüm getirilir.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bahsettiğim video bu. Daha bu şekilde binlerce video var. Dediğim gibi sosyal sorumluluk amacıyla paylaşılan videolar veya açılan "Youtube" hesapları pek değer görmüyor. Onun yerine daha çok diğer platformlardan ilerlenebilir veya kitlesi büyük kanallarla iletişime geçilebilir. Bu da biraz zor iş. Ama esas mesele az kişinin büyük işler yapması değil, çok kişinin küçük işler yapması. Çünkü küçük işleri herkes yapabilir.

Tamamen sana katılıyorum. Ben şöyle bir çizelge düşündüm öncelikle bir sosyal medya platformunda bir hesap oluşturacağız. Ardından takipçi sayıları arttığı zaman büyük şirketlere aynı zamanda ise gerçekten sorumlu olan ve bir yerlere ulaşmış youtuberlara mail göndereceğiz. İnanıyorum ki bundan sonraki adımlar gerçekten kolay bir şekilde ilerleyecek. Şimdi aklımda nasıl bir isim koyacağız onu düşünüyorum.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı