Sporda kaç set yapılmalı?

OmerErenYT

Decapat
Merhaba dostlar, 3-4 aydır spora gidiyorum ve bu süre zarfında hep 3x10 set yaptım. Her hareket için evet belirli bir gelişme var fakat son zamanlarda duyduğuma göre, hareket başına 2 set tükenişe kadar yapsak daha iyi olur diye duyumlar alıyorum. Bu doğru mu? Ve hareket başına kaç set önerirsiniz?

Merhaba, bu sporda böyle belli sayılarla çalışmak pek uygun değil. Genellikle yeni başlayan insanlara alışmaları için hazır programlar verilebilir. Biraz ilerleme kaydettikten sonra artık kendinize göre bir program yapmalısınız. Temel olarak İntensity(şiddet) ve Volume(hacim) kavramlarına göre program hazırlanır. Eğer zamanınız az ise şiddeti yüksek tutmalısınız yani tükenişe çok daha yakın çalışmalısınız bu durumda antrenmanın hacmi yani yapacağınız set sayısıda azalacaktır. Her set tükenişe giderek fazla set yapamazsınız eğer denersenizde verimsiz olur. Yani kendinize göre belirleyin. Haftada kaç gün gidebiliyorsun?, antrenman için ne kadar süren var?, Kaç bölge çalışıyorsun? Bunlara göre bir hesap yapıp, hacim ve şiddeti dengeli şekilde ayarlamalısın. Tekrar sayısına gelince belli bir tekrar sayısında çalışmak zorunda değilsin. Genellikle 8-12 tekrar aralığı verimlidir. 5 tekrarın altına düştüğünüzde tecrübeli değilseniz sakatlıklar söz konusu olabilir.

Merhaba dostlar, 3-4 aydır spora gidiyorum ve bu süre zarfında hep 3x10 set yaptım. Her hareket için evet belirli bir gelişme var fakat son zamanlarda duyduğuma göre, hareket başına 2 set tükenişe kadar yapsak daha iyi olur diye duyumlar alıyorum. Bu doğru mu? Ve hareket başına kaç set önerirsiniz?

Her hareket için doğru değil 3×10 yaparasanızda set sayısı ve tekrar sayısı azaldığı için ağırlığı arttırmanız lazım.

Merhaba, bu sporda böyle belli sayılarla çalışmak pek uygun değil. Genellikle yeni başlayan insanlara alışmaları için hazır programlar verilebilir. Biraz ilerleme kaydettikten sonra artık kendinize göre bir program yapmalısınız. Temel olarak intensity(şiddet) ve volume(hacim) kavramlarına göre program hazırlanır. Eğer zamanınız az ise şiddeti yüksek tutmalısınız yani tükenişe çok daha yakın çalışmalısınız bu durumda antrenmanın hacmi yani yapacağınız set sayısıda azalacaktır. Her set tükenişe giderek fazla set yapamazsınız eğer denersenizde verimsiz olur. Yani kendinize göre belirleyin. Haftada kaç gün gidebiliyorsun? Antrenman için ne kadar süren var? Kaç bölge çalışıyorsun? Bunlara göre bir hesap yapıp, hacim ve şiddeti dengeli şekilde ayarlamalısın. Tekrar sayısına gelince belli bir tekrar sayısında çalışmak zorunda değilsin. Genellikle 8-12 tekrar aralığı verimlidir. 5 tekrarın altına düştüğünüzde tecrübeli değilseniz sakatlıklar söz konusu olabilir.

Hocam egoistlik olmasın vücudum şu anda gayet iyi bir durumda ve gayet alışık durumdayım kendi programı mı yaptım haftada off dayleri çıkartırsak 5-6 gün gidiyorum omuz, göğüs, triceps, biceps, bacak ve sırt olmak üzere çalışıyorum eğitmenlerden duyduğuma ve internetteki araştırmama göre her kas grubunu haftada 20 set üstü çalışmak iyi değil şu anki programıma göre örnek olarak söylüyorum omzumu 20 setten fazla yapıyorum onun yerine düşündüğüm her hareket başına 1 set normal 8-12 tekrar aralığında diğer sette tükenişe gitmek. Bu sayede daha iyi bir gelişim olacağını düşünüyorum fikriniz nedir?

Her hareket için doğru değil 3×10 yaparasanızda set sayısı ve tekrar sayısı azaldığı için ağırlığı arttırmanız lazım
3x10 yaptığım zamanlarda kaldırabildiğim en yüksek kiloyla yapıyordum bahsettiğim tükeniş antrenmanında da böyle yapmayı düşünüyorum benim istediğim gerçekten kasları çalıştırmak ve gelişim elde etmek

Hocam egoistlik olmasın vücudum şu anda gayet iyi bir durumda ve gayet alışık durumdayım kendi programı mı yaptım haftada off dayleri çıkartırsak 5-6 gün gidiyorum omuz, göğüs, triceps, biceps, bacak ve sırt olmak üzere çalışıyorum eğitmenlerden duyduğuma ve internetteki araştırmama göre her kas grubunu haftada 20 set üstü çalışmak iyi değil şu anki programıma göre örnek olarak söylüyorum omzumu 20 setten fazla yapıyorum onun yerine düşündüğüm her hareket başına 1 set normal 8-12 tekrar aralığında diğer sette tükenişe gitmek. Bu sayede daha iyi bir gelişim olacağını düşünüyorum fikriniz nedir?

3x10 yaptığım zamanlarda kaldırabildiğim en yüksek kiloyla yapıyordum bahsettiğim tükeniş antrenmanında da böyle yapmayı düşünüyorum benim istediğim gerçekten kasları çalıştırmak ve gelişim elde etmek
Anladım. İşe yarar gibi görünüyor, deneyip nasıl verim aldığınıza bakın. 20 set mevzusuna gelirsek bu bahsettiğim şiddetle alakalı. Yeterince iyi çalıyorsanız 10 set dahi fazlasıyla yeterli olur.

3x10 yaptığım zamanlarda kaldırabildiğim en yüksek kiloyla yapıyordum bahsettiğim tükeniş antrenmanında da böyle yapmayı düşünüyorum benim istediğim gerçekten kasları çalıştırmak ve gelişim elde etmek.

Bence eğer tükeniş yaparsanız kasların hızlı toparlanmasını ve biraz da performans arttıran citrulline malate almanızı öneririm.
Yoksa hem yorucu hem de verimsiz bir antrenman yapmış olursunuz kaslara çok fazla negatif yük yüklemek sağlıklı değil.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı