SSD Çalışma Ömrü

5 yıl önce aldığım SATA 2 eski teknoloji SSD bile şu anda kardeşimin bilgisayarında sorunsuz çalışıyorsa...
Bunu 2015 yılında yazmıştım, 2010 yılında aldığım o SSD hâlâ çalışıyor.

40 TB'a çıkardığım "şahsi" veri yedekleme sistemimin 16 TB'ını 2 yıl önce 860 QVO'lar ile SSD'ye geçirdim, 24 TB'ı da bu yaza kadar 870 QVO'lara geçireceğim. Bilişimde çalıştığım o kadar yılda elimden geçen HDD'lerin yarısı (toplamda 36 şirket, 1000+ sistemli ağ yönettim, 9 yılda kaç bin tane HDD'nin elimden geçtiğini siz hesaplayın) birkaç yıl içinde sorun çıkardı. 2 yıl önce 6 tane 8 TB HDD aldım, sadece 2 tanesi şu anda sağlam durumda.

Kısacası mekanik yapısından dolayı çalışırken her türlü dış etkiye karşı hassas olan HDD'ler yerine SSD'ler daha güvenilir yapıdalar. Hata oranları daha düşük, 11 yıl öncesinden beri hem kendimde hem şirketlerde SSD kullanıyorum ve elimden çok sayıda SSD geçti. Hepsi hâlâ çalışıyorlar sorunsuz.

Not: O mesajda SSD'nin yazma ömrü olduğunu bildiğim için onu ömrünün bitmesi olarak kabul etmiştim. Orada nüans var, çalışır ancak hücreler aşırı yazıldığı zaman salt okunur olarak kullanılmaya devam edilebilir. Tabii o dönemde SSD'lerde aşırı yazma testleri yapılmadığı için bu ömrünün çoğu kişinin ulaşamayacağı kadar yüksek olsa da gerçek senaryoya göre daha düşük olduğunu tahmin etmiştim.
 
Son düzenleme:
@Yararsız Üye QVO serisi bir SSD almanızı önermem. QLC NAND oldukları için önbellek dolunca komik hızlara düşebildikleri gibi ayrıca TBW ömrü bakımından yerlerde gezerler. QLC halen gelişme aşamasında bir NAND türü. Mutlaka uzun süreli depolama için TLC NAND ve üstü bir SSD tercih edilmeli. Özellikle TLC NAND teknolojisinin artık TBW ve hız bakımından MLC'yi bile geçmesinden ötürü TLC NAND bir SSD almak en iyisi olacaktır.
 
QVO serisi bir SSD almanızı önermem. QLC NAND oldukları için önbellek dolunca komik hızlara düşebildikleri gibi ayrıca TBW ömrü bakımından yerlerde gezerler.
Benim veri yedekleme sistemim için bir sorun değil. Veriler sürekli değiştirilmiyor, veriler yazılıyor ve orada kalıyor sadece üzerinde bir şeyler ekleniyor zamanla. Kısacası benim yedekleme sistemimde o TBW ömrünü doldurmam 50 yılda bile mümkün değil. TBW de ömür için kesin bir gösterge değil, söylenenin çok üstüne çıkıp hâlâ çalışabiliyorlar. Bu ömür dolsa bile verilerine de ulaşabiliyorsun.

Ayrıca hız da çok önemli değil, 40 TB sistemde şu anda 4x4 TB SSD, 2x8 TB HDD ve 2x4 TB HDD'yi anakarta bağlamıyorum ki. Harici soğutmalı kutularla kullanıyorum. Veri günlük olarak birkaç GB boyutlu olarak yazılıyor, performans hiç önemli değil. O yüzden 16 TB 860 QVO sistemin yanına 24 TB 870 QVO ekleyeceğim 2-3 ay içinde.

Sistem içinde kullandığım 1 + 2 TB'lık SSD'ler zaten NVMe 970 Evo Plus modeller. 4 TB HDD'lerin kutuları aktif değilken yedekleme sistemim şöyle:

Screenshot_12.png


Sistem mühendisi/yöneticisi ve departman sorumlusu olarak çalıştığım dönemde veri kaybetmedim. Bunu da bu psikopatlığıma borçluyum. 1 veri benim sistemlerimde en az 2 farklı yerde depolanır, kritik önemdekiler 3. bir offline sistemde manuel olarak kopyalanır. Hatta aşırı kritik bazı proje dosyalarını Samsung T5'e 4. kopya olarak yazıyorum. :D Vergi ödemelerinin makbuzları, evraklar, banka kayıtları gibi şeyler de 4 farklı yerde kayıtlıdır bende.
 
Son düzenleme:
120 GB boyutunda güncel bir SSD yoğun kullanımda bile en az 10 yıl çalışır. Daha yüksek kapasiteli SSD'lerin ömrü daha fazla olacaktır ki son zamanlarda ciddi anlamda ucuzladığı için artık 240'tan aşağı tavsiye etmiyorum.

@Konu sahibi, siz mekanik disk kullanmaya devam edin.

1yıl kaç senedir? Sorusuna cevap bulamıyordum sağ ol.
 
bu konuda çok fazla saçma sapan şehir efsanesi dolaşıyor . elimdeki nvme ye 2 pb veri yazıldı. hala çalışıyor ve aynı hızda . normal bir kullanıcının bu kadar veri yazması zaten imkansız .
üreticinin yayınladığı yazım ömrü garanti için geçerli.
 
Sandisk SSD Plus 120 GB Model 1,5 yıldır kullanıyorum halen çalışıyor sağlığı %88 ve çok defa format attım. Saatini bilmiyorum ama her gün çalıştırmışımdır.
 
Ömrü doldukça disk sağlığı düşer, bazı bölgelere veri yazamaz hale gelir. Veri kaybı olması evet muhtemeldir. Bunun için belli bir disk sağlığının altına düşünce ömrünü tamamladığına karar verip değiştirmek mantıklı olacaktır bence.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı