SSD disk bölünmeli mi?

kuntepir

Hectopat
Katılım
30 Mart 2012
Mesajlar
27
Yer
Yalova
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
DJ
Merhaba arkadaşlar.

SSD'yi ikiye veya daha fazla alana bölmek zararlı mı sorusuna kesin bir cevap bulamadım fakat çoğunluk bölünebilir bir sıkıntı yok şeklinde ifade ediyor. Bu konuda kendi yorumumu eklemek ve sizlerinde görüşlerini almak istiyorum.

Team Xtreem S3 120 GB ile SSD hayatıma girmişti. Sonra erişim süresi yönünden Samsung'u görünce önce 840 Pro 256 sonra da 850 Pro 256 GB sSD kullanmaya başladım. Uzun zamandır da 850 Pro kullanıyorum. Kısmet olsa fiyatlar ucuzlasa dolarda düşse de 960 pro alabilsek keşke :)

Gelelim asıl meseleye... SSD'yi 2 ye böldük. C'de Windows. Uzun zamandır dikkat ettim. D sürücüsünde hiçbir dosya yer değiştirmiyor çok nadir D sürücüsünde dosya değişikliği yapıyorum pek silip bir şey kaydetmiyorum. Arşiv bölümüm D. Bu yüzden mi bilmem veya Trim sadece Windows'un çalıştıgı sürücüye mi uygulanıyor ondan da emin değilim ama D sürücüsünde hiçbir hareketlilik olmuyor. Yani yazma silme işlemi gerçekleşmiyor.
Şimdi mantık olarak 150TB ömür biçmişler.
(850 Pro 256 GB için günde 40 GB yazma yapsanız 10 yıla denk geliyor)
Fakat bu 150TB ömür diskin tamamı için olan bir şey. 128GB C'ye verip geri kalan 128 GB'i D'de kullanan biri 75 TB yazma işlemi yapsa diskin C tarafını öldürmüş olmuyor mu? Sonuçta 150TB yazma ömrü 256GB alanın tamamı için. Fakat yazma işlemi sürekli C sürücüsünde olan biri 75 TB veri yazsa diskin ilk 128 GB'lik kısmını öldürmüş olmaz mı? Benim düşüncem bu ve bu yüzden ben SSD'leri asla bölme taraftarı değilim.
Sizce de mantıklı değil mi?
Yorumlarınızı ve görüşlerinizi bekliyorum Şimdiden teşekkür ederim..

Not: 850 PRO 256GB SSD hakkında özel bir sorum daha olacak 150TB yazma ömür mü yoksa garanti limiti mi?
150TB yazmadan sonra ne gibi şeyler olur?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
1- 850 PRO 256 GB modeli 150 TB'a kadar yazma garantili. 10 yıl garantili olan ürün arızalanırsa ve 150 TB yazılmamışsa garanti kapsamına girer. Yani öngörülen yazma miktarı 150 TBW.

2- SSD'yi ikiye ya da daha fazla kümeye böldüğün zaman TRIM yine tüm bellek kümelerinde çalışır fakat SSD üreticileri SSD'yi kesinlikle bölmeyi önermiyor. Bu işlemin bellek hücrelerini daha fazla yıprattığını belirtiyorlar.

3- Daha 150 TB'a gelmeden SSD'nin bellek hücrelerinin büyük bir kısmı yıprandığı için eski hızını koruyamıyor. Zaten her 10 TB'da yazma işleminden sonra 35 geçişli biçimlendirme (low level format) öneriliyor. Bu bellek hücrelerini epey rahatlatan bir işlem.
 
SSD'ye Low Level Format asla atılmaz öyle birşeyi nerden çıkarttınız ? Bu SSD ömrünü iyice öldürür?
Samsung Magician'da bile Secure Erase yaptığınızda bu işlem bile LLF yapmıyor.
SSD üreticileri de bölmeyi önermiyormuş bunu yeni duydum demek ki mantık yürütmem doğru !
Çünkü Trim Bütün diske erişemiyor dikkat edin o zaman D'de sürekli yazma silme işlemi yapan biri bütün herşeyi D'de ama sadece windows'u C'de olan biri; Windows'a format atmak istediği zaman yani C sürücüsüne. trim komutu C'de ki hücrelere de trim sayesinde birşeyler yazmış olur C'formatı işleminde kişiler verilerinden bazıları gitmiş olur..
Trim her hücreye aynı miktarda yazma işlemi yapılmasının hesabını tutar her hücrenin eşit kullanımını sağlar ?
Bu sebepten diğer sürücüye karışırsa diğer sürücüyü formatlamak isteyen biri veri kaybeder..
Trim sadece Tek bir sürücüye karışır.. Yani yanlışınız var..
 
Dostum merhaba son durum nedir size pm atamadim daha dogrusu nasil atilacagini anlayamadim
M2 ssd alacagimda ssd yi bolmeyecegim anladigim kadariyla ve birde HDD de disk birlestirme vs yapiliyordu SSD de herhangibir islem yapmak gerekir mi disk birlestirme SSD nin omurunu kisaltiyor biliyorum bunun haricinde bazi programlarda SSD icin ozel bakim secenekleri mevcut ama konuya tam hakim degilim yardimci olabilirsen memnun olurum
 
Dostum merhaba son durum nedir size pm atamadim daha dogrusu nasil atilacagini anlayamadim
M2 ssd alacagimda ssd yi bolmeyecegim anladigim kadariyla ve birde HDD de disk birlestirme vs yapiliyordu SSD de herhangibir islem yapmak gerekir mi disk birlestirme SSD nin omurunu kisaltiyor biliyorum bunun haricinde bazi programlarda SSD icin ozel bakim secenekleri mevcut ama konuya tam hakim degilim yardimci olabilirsen memnun olurum
Bölün gitsin garanti ile alakalı birşeymiş o. SSD' ömrü testi bu tezi çürüttü.
 
Yazma ömrünü kafaya takmayın. Günlük kullanımda kolay kolay o belirlenen değere ulaşamazsınız. Ayrıca belirtilen yazma ömrüne ulaşsanız bile hemen bozulacağı anlamına gelmeyecek. Günde uzun saatler PC kullanmama rağmen 2.5 senelik SSD'me toplamda 11 TB yazma yapabilmişim.
 
Ya aslında benim açıkladığım şeyler doğru. Böldüğünüz zaman Windows sürekli "C" sürücüsünde çalışıyor. Yazma silme vb arka plan işlemleri sürekli windows sürücüsü altında oluyor.
Birde sürekli downloadların "C" sürücüsüne yapıldığını düşünsenize?
Sürekli download yapan biri 2.5 senede 11GB den çok daha fazla yazma yapabilir.
Örneğin 3 yılda 75TB ve bu 150TBW garantili bir SSD'nin (eşit iki parçaya böldüğünüzü varsayarsak) "C" yani Windows bölümünün garanti yazma hakkını doldurmuş olur (gizlice) .
Sonuçta 150TBW yazma garantisi diskin tamamına verilmiş ve siz yarısına 75TB yazdığınızda garantiyi gizlice doldurmuş olursunuz..
"C" Sürücüsü yani SSD'nin ilk yarısını ikinci yarısına oranla aşırı derecede kullanmış olursunuz...
SSD'lerin yazma ömürleri hakkında inanın birşey söyleyemiyorum. 860 Serisine hala yazma yapıyorlar ve yazma garantisini fazlasıyla aştı. SSD Ömrü technopat videosunu izleyebilirsiniz..
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı