SSD ile Raid 0

Makaleler
2
Yer
Zonguldak
Daha fazla  
Meslek
Acil Tıp Teknisyeni
Merhaba dostlar anakartım MSI H170 Gaming M3, şu anda sistemimde 1 adet Sandisk Ultra II 240GB 550MB-500MB SSD mevcut. Ben ilk başta bu SSD bana yeterli gelir diye düşünüyordum fakat düşündüğüm gibi olmadı.
Bu ay çok masraf yaptığımdan dolayı 480GB'lik bir SSD alamam. Harddisklerin sesi, düşünce bozulması( bozulmasa bile verdiği o korku ) sistemdeki yavaşlığını istemediğimden, şuan yine Sandisk Ultra II 240GB 550MB-500MB SDD'den sipariş verdim.

Hazır aynı SSD'den sistemde 2 tane olmuşken, anakartımda Raid destekliyorken ben bunları Raid 0 modunda kullanmak istiyorum.
Bu SSD'leri raid 0 olarak çalıştırmak için, BIOS'tan AHCI'yı Raid moduna getiriyorum, bilgisayar açılırken CTRL I tuşuna basıp ekrandan gerekli ayarlamaları yapıyorum diye öğrendim, bu bilgiler doğru mu ?

Eğer bu işlemi düzgün bir şekilde gerçekleştirirsem 480GB disk kapasitem, ve 550MB okuma 500MB yazmadan çok daha hızlı bir disk kapasitem mi olacak ?
Ayrıca Raid 0'da bir disk çökerse( ki sanmıyorum SSD'e bir şey olacağını ) komple tüm sistem gidiyormuş, bunun dışında bir risk var mı ?

@Spontune @BilgisayarKurdu

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba.
RAID yapılandırması anakart üzerinde bulunan RAID kontrolerine göre değişir.
Intel kontrolcüleri genellikle CTRL+I tuş fonksiyonunu kullanır.

1. BIOS içerisinde RAID moda almanız gerekmekte.
2. RAID menüsüne giriş için kısayol tuş kombinasyonu hangisi ise ki RAID moda aldıktan sonra yüksek olasılıkta ilk BIOS post ekranında yazacaktır. RAID menüsüne giriş yaparak create yapıp her iki diski seçip RAID 0 yaparak işleminizi tamamlayacaksınız.
3. Windows kurulum ekranında disk bölümleme alanı içinde 480 GB kapasitede tek disk görmeniz gerekmekte.
4. Evet RAID 0 yapılandırmasında disklerden birisi arıza oluşturduğu zaman bilgilerin geri getirilmesi mümkün değildir. Bundan dolayı önemli verilerinizi bilgisayar üzerine bir mekanik disk takarak orada tutabilirsiniz. Takacağınız mekanik diski RAID array içerisine dahil etmenize gerek yok.
5. Her iki diski RAID 0 kullanacak olursanız okuma ve yazma hızlarında yükselme olacaktır.

2 tane 2TB'lik harici diskim var, tüm verilerim buralarda duruyor zaten. Bilgisayara sadece oyunları kuruyorum ki sık format atan birisiyim, bu sebepten herhangi bir şekilde veri kaybı benim canımı sıkmaz :) Düzenli yedek alan birisiyim çünkü.

Peki Raid 0 mod herhangi bir stabilite sorunu getirir mi, disk errorlarla falan karşılaşır mıyım ? ( pek sanmıyorum, fakat insan bilmeyince merak ediyor )

Tamam, şimdi aklıma geldi. Disk birleştirme işlemini hiç kullanmadığım için direk anlayamadım. SSD'lerin ömrünü kısaltmasın diye onu kapat diyorsunuz, bir faydası yok çünkü :)

Teşekkür ederim hatırlatma için, siz söylemeseydiniz muhtemelen aklımın ucundan geçmezdi :)

Edit: Technopat'ta da böyle bir konu varmış, oradan faydalanarak disk birleştirmeyi kapattım

Dosya Ekleri

• disk.png
    disk.png
    49,7 KB · Görüntüleme: 309
Biz RAID1 kullanmanızı öneririz, veri diski arızasına karşı korumalı ve veri hızı bir RAID0 gibi olacaktır okunur.

Dediğim gibi benim yedeklerim zaten harici disklerimde duruyor, sistemde önemli hiçbir datam yok.

Bu yüzden Raid1 benim için fazlası ile gereksiz

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı