SSD ve HDD arasındaki fark nedir?

KEREM3492

Centipat
Katılım
27 Aralık 2022
Mesajlar
276
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İşlemci: İ5 12400f ;
Anakart: Biostar b760mx/2-E
Ekran Kartı: 4060ti 16gb 3x
Ram: 2x8 3200mhz xpg d35g rgb
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Yazılım
Soru başlıktaki gibi. Normalde bilgisayardan anlarım ama bunları bilmediğim için sormak istedim.
 
HDD diskler, veri depolama işlemi için dönen diskler kullanır. SSD diskler ise hareketli bir mekanizmaya sahip değildir. Bu nedenle SSD diskler USB bellek cihazlarına benzer. HDD ve SSD karşılaştırma söz konusu olduğunda SSD diskler, HDD disklere göre daha hızlıdır.
 
HDD'ler, mekaniktir. İçinde bir disk ve bu diski okuyan kafa. Bu da hız konusunda bir sınıra yol açıyor. SSD'ler ise tamamen dijital. Yani mekanik parçalar yok, hantallık yok. Bu nedenle daha kompakt olabiliyorlar. Temel farkları bu.
 
Hard disk eski buluş bir teknolojidir. Ortada dönen bir disk vardır ve bozulma riski yüksek olup bozulduğunda ise verilerinizi kurtarmak çok zordur. SSD de ise dönen bir disk yerine RAM benzeri bir görünüşü vardır. SSD girişi olmayan bilgisayarlar için SATA SSD'ler de vardır. SSD'lerde bozulma riski çok azdır. Veriler hakkında bir bilgim yok ama arasındaki okuma-yazma hızı farkı ağrı dağı ile Everest dağı gibidir.
 
Bildiğim kadarıyla HDD'ler bu işi mekanik olarak yapar, SSD'ler ise dijital olarak. Misal vermek gerekirse yuvarlak bir top düşünelim. Siz bu topu bir çeşit mekanizma kurarak ne kadar hızlı döndürebilirsiniz? Bir de bu topu bilgisayar ortamında bir programla döndürdüğünüzü hayal edin. Arada çok fark var.

Aralarında hız farkı vardır. Örneğin HDD bulunan bir bilgisayar açılırken 1 dakika harcarken SSD ise 20 saniyede açılmasını sağlar. Ayrıca HDD'li bilgisayar açılsa bile tam olarak kullanılabilir hale gelmesi için bir 10 saniye daha falan beklemek gerekiyor yoksa kasıyor, donuyor.

50 GB bir klasörü misal HDD 3 saatte başka bir yere kopyalarken SSD ile bu işi 20 dakikada yapabilirsiniz.

Oyunlarda yükleme ekranları vardır, bu geçiş yerlerinde pek çoğumuz beklemekten sıkılır. SSD ile bu süre minimuma indirilebilir. Ayrıca yanlış bilgilendirme olmasın ama HDD'ler yavaşlıklarından dolayı oyunlarda bazen dokuların geç yüklenmesi sorununa da yol açabiliyor.

SSD'ler yeni yaygınlaşmaya başladığında HDD'ler ile aralarında uçurum fiyat farkı vardı. 240 GB SSD anca alırdık ama şimdi daha iyimser bir fark var. Günümüzde yeni bir bilgisayar alıyorsak SSD şart oldu.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı