SSD'li Bilgisayarınız Kaç Saniyede Açılıyor?

SanDisk 128G 3.3 saniye. Bilgisayarı nereden boot ettiğini kontrol et. Yanlış bir şey seçiliyse doğrusunu bulana kadar gecikme olması normal.
 
Son BIOS zamanı: 11.1 saniye

Bu rakam ne yaparsam yapayım 11 saniye civarlarından aşağı inmiyor. Bir ara 9'lardaydı, bir şey yapmadığım halde 11'lere çıktı. Windows ekranı ile 20 saniyenin altında bir sürede masaüstüne ulaşıp tamamen kullanılabilir hale geliyor. Sistem diski olarak bir tane NVMe SSD var. Kabul edilebilir bir sürede açılsa da birçok SATA SSD'li sistemlerin daha hızlı açıldığını gördüğümde ister istemez daha hızlı olmasını bekliyorum.

Bu arada anakartım Asus Prime Z370-A, eğer önemliyse.
 
Glery Utilities Pro ile ölçüyorum. 20 sn. olduğunu söylüyor. Neyi baz alarak ölçüyor, doğru mu ölçüyor bilmiyorum.
Hangi yazılımla ölçmek gerekiyor?

Hocam tut bir kronometre, açma tuşuna basarken başlat, POST ekranı dediğimiz Windows yükleniyor ekranına kadar BIOS işlemleri, sonrası Windows'un açılışı oluyor. Post ekranına kadar olan süreyi Görev Yöneticisindeki Başlangıç sekmesinde de görebilirsin.

MSI'yı iyi bilen bir arkadaşla konuştum. Durumun anakarttan değil AMD işlemciden olduğunu, 3.nesillerin boot ederken böyle bir tavır sergilediğini söyledi ama bilemedim:) Çünkü son BIOS güncellemesiyle boot süresi 3-4 saniye kısaldı. 21-22 saniye sürüyordu önce şimdi 17 saniye. Demek ki istenince düşürülebiliyor ve halen de optimum seviyede değil bence.
 
BIOS ekranı geldikten sonra 4 sn yalnız BIOS 9 sn'de geliyor. Toplam 13 sn yani. BIOS süresini bir türlü düşüremedim. HHD'yi çıkardığım zaman BIOS zamanı 7 sn'ye iniyor. Sanırım sistemde 3 disk olduğu için BIOS geç geliyor.
 
BIOS ekranı geldikten sonra 4 sn yalnız BIOS 9 sn'de geliyor. Toplam 13 sn yani. BIOS süresini bir türlü düşüremedim. HHD'yi çıkardığım zaman BIOS zamanı 7 sn'ye iniyor. Sanırım sistemde 3 disk olduğu için BIOS geç geliyor.

O süreyi kısaltmak zor. Ancak BIOS ayarlarından Splash Screen/Logo ekranı açıksa onu kapatabilirsin, UEFI+Legacy modundaysa UEFI'a çekebilirsin. Yani bu tip birkaç optimizasyon yapabilirsin, onun haricinde BIOS yazılımına bağımlısın. Tabi ekstra donanımlar da belli bir gecikme yaratıyor.
 
Selamlar, sevgili @cleancoder

2 Bilgisayar sistemine sahibim.
1 - i7 9900k
2 - i9 9900ks

i7li sistemim i9 sistemimden daha hızlı bir açılış performansı gösteriyor.
i9 sistemimde bulunan tüm parçalar daha bu yıl çıkmış ve en eskisi 2-3 ay önce piyasaya sürülmüş ürünler.
i7de bulunan sistem parçalarım ise nereden baksan 2 en fazla 3 yılı vardır.
Bu konu benim için bilgisayar sistemleri ve bilişim sektöründen biri için fazlasıyla can sıkıcı.
Sonra biraz araştırdığım zaman özellikle resmi şirket forumlarında benzer sorunları yaşayan bir sürü kullanıcı olduğunu gördüm.

Genellikle şikayetler yeni nesil parçalarda oluyor.
Örneğin çok daha tabiri caiz ise ucuz bir bilgisayar sistemiyle daha hızlı bir sistem başlangıcına ulaşabiliyorsun.
Bu benim tahminimce yeni nesil özellikle değişken olarak SSD, İşlemci ve Anakart parçalarında düzen bu şekilde işliyor. Çünkü artık eski parçalardan çok yeni parçaların yavaş olduğu hakkında şikayetler fazlaca mevcut. Bunları resmi forumlara girerek sizde kendi gözünüz ile görebilirsiniz. Sanıyorum artık açılış hızı değil sistemin performansına yönelik iyileştirmeler yapılmakta.

Ancak sizin probleminize gelirsek süre SSD olmasa daha hızlı açılış yapılacak gibi duruyor.
Böyle bir çözüm var bir çok kullanıcıda işe yaramış.
Dilerseniz sizde bir deneyin;

Windows10 açılışta siyah ekranda bekleme sorunu

Teşekkür ederim hocam. Haklısınız. Benzer durum işte, 5 yıllık sistem, 2019 model sistemden daha hızlı açılınca moral bozuyor tabi ki. Bahsettiğiniz şey mantıklı, yani teknoloji ilerledikçe bir yandan parçalar daha kompleks hale geliyor ama yine de kabullenmesi zor tabi. Yani her şeyi hızlandırıyorlar da bilgisayarın açılışını mı beceremiyorlar? Garip yani.

İnsan bir sürü para verince haklı olarak o tuşa basıp açtığında karşılığını görmek istiyor :)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı