Starfield metacritic 87!

Sponsorlar sayesinde bedava sistem alsam ve oyunları da bedavaya getirsem ben de beğenirdim zaten. Bu adamın popüler ve yeni olupta övmediği bir tane oyun görmedim doğru düzgün. Adam gibi eğrisiyle ve doğrularıyla bir inceleme yapmaya cesaret edemez.

Aynen kanka diğer inceleme yapan sayfalar, kişiler sponsor almıyor zaten. Ne alaka yahu töbe töbe.

Aynen kanka diğer inceleme yapan sayfalar, kişiler sponsor almıyor zaten. Ne alaka yahu töbe töbe.
Basın ile kişiyi karıştırmayın. Basın 1'de verse o firma o basına oyunu göndermek zorunda kalıyor. Kişilerde böyle bir şey yok. Firma istemezse göndermez(Ki zamanında Dost Kayaoğlu bu durumu Sony ile yaşadı). Mesela Rockstar Games zamanında GTA Trilogy DE'yi basına göndermedi ve inceletmedi diye insanlar oyundan şüphe etti herhangi bir kişiye göndermedi diye değil.

88-89 dediğimde 95 vs. diye uçan bana atıp tutanlar vardı. Sonucu gördük. Ama yorumlara baktığım kadarıyla ve izlediğim videolara göre tam benlik olmuş. İstediğim her şey var gibi ve beklentilerimi karşılayacakta gibi görünüyor. Benim için 90-93 bir oyun olabilir. 1 hafta sonra göreceğiz.

Basın ile kişiyi karıştırmayın. Basın 1'de verse o firma o basına oyunu göndermek zorunda kalıyor. Kişilerde böyle bir şey yok. Firma istemezse göndermez(Ki zamanında Dost Kayaoğlu bu durumu Sony ile yaşadı). Mesela Rockstar Games zamanında GTA Trilogy DE'yi basına göndermedi ve inceletmedi diye insanlar oyundan şüphe etti herhangi bir kişiye göndermedi diye değil.

Büyük kitlelere hitap eden kişiler kolaylıkla beğenmedikleri oyunlarla ilgili yorum yapmazlar. Benim gibi biri çıkıp beğenmedim dese bir iki kişi sallar en fazla ama 1 milyonluk bir oyun kanalı bunu derse hem çok ilgi hem de aynı oranda tepki çekecektir. Kitlesini kaybetmek istemez diğer taraftan oyun firmalarıyla da ters düşmek istemez.

Starfield metacritic de 87'ye çakıldı daha da düşer bu 85'lere. Gömen sağlam gömüyor oyunu incelemelerde. Neyse GOTY için Baldur's Gate 3 rakipsiz kaldı iyi oldu. Evet doğru Zelda denen çocuk oyununa bu sefer GOTY'yi vermeyecekler.

Normalde bir şeyler yazacaktım ama Zelda'ya çocuk oyunu demenden vaktimi harcamaya pek değmez gibi. Neyse ben söyleyeyim yine. Zelda'dan daha iyi açık dünyası olan neredeyse hiçbir oyun yok. Bana göre geçebilecek tek oyun Elden Ring. RDR de yarışabilir ama o kadar da iyi değil olayları farklı zaten karşılaştırılmamalılar aslında. Çocuk oyunu dediğin şey belki de dünyada en popüler serilerden birisi Avrupa da popülerliği biraz daha az özellikle Türkiye'de Asya da GTA'dan çok daha fazla önem veriliyor. Oyun dünyasının birçok konuda gelişmesinde de çok önemli Zelda serisi. Gidip videolar izleyebilirsin bununla ilgili. Çocuk oyunu dediğin seriden Ocarina of Time gibi bir başyapıt çıktı döneminde oynayabilen nesil çok şanslı.
Metacritic puanından da anlayabilirsin en yüksek puanlı oyun kendisi. Dünyada da gelmiş geçmiş en iyi oyun olarak anılır ve seri olarak da Zelda en iyilerden hatta en iyisi olarak söylenir. Şahsen oyunlarını çıktıklarından çok sonra oynadım ama zamanında yaptıkları şeyleri rahatlıkla anlayabiliyorum. Son iki oyun da farklı bir noktaya gidip yine başyapıt işler çıkarmışlar. Ha şunu da söyleyeyim bence GOTY'i Baldur's Gate almalı ama Nintendo'nun ve Zelda'nın olduğu yerde bir ödül almak çok zor Sony lobisi bile geçemez Nintendo lobisini. Baldur's Gate daha önce görmediğimiz bir şey yaptığı için hak ediyor bence bu kadar iyi sunumla RPG'yi birleştirmek bu kadar iyi diyaloglarla mükemmel ve daha önce benzerini pek görmediğimiz bir şey. Bu yüzden de hak ediyor bence GOTY'i. Geçen sene GoW Ragnarok vs Elden Ring de GoW Ragnarok şu ana kadar oynadığım en iyi oyun olmasına rağmen Elden Ring almalı demiştim çünkü daha önce benzerinin pek olmadığı bir oyundu.

Disket Kutusu, Multiplayer, Enis Kirazoğlu, Emin Çıtak videolarını izledim. 2 saat falan sürdü. Daha önce bir oyun için hiç bu kadar inceleme izlediğimi hatırlamıyorum. Baldur's Gate 3 bende olmasa belki onun için bu kadar inceleme izlerdim. Oyun hakkında beklentim de fikrim de oturdu. Oynamış kadar oldum bile diyebilirim.

Silah ve düşman çeşitliliği hakkında oynamadan net konuşamam ama vuruş hissiyatı yetersiz. Modlamak lazım. Kombat açısından sıkıntı bu, kombatın sıkıntı olması da oyun açısından sıkıntı. Oynanış aksiyona dayalı sonuçta. Buradan puan kırılması lazım.

İşinizin olduğu NPC'ler iyi tasarlanmış ama diğerleri tırt gözüküyor. Bundan ne kadar eksi verilir bilemiyorum. RDR 2'nin NPC'leri ders niteliğindeydi. Ama RDR 2'deki toplam NPC sayısı New Atlantis'teki kadardır ancak. Bu yüzden Bethesda'ya çok kızamıyorum ama biraz daha iyi olmasını isterdim. Yaşayan dünya imajının önündeki en büyük engel bu NPC mevzusu. Kişisel olmakla beraber buradan da puan kırardım ben. 10/10 bir açık dünya oyununun açık dünyası yaşamalı benim için. Bunun da yolu NPC'lerden geçiyor. Bu yüzden tek 10/10 açık dünya oyunum RDR 2. Dediğim gibi kişisel oluyor biraz, basın bundan ne kadar puan kırar bilmiyorum.

Sunum sıkıntı. Baldur's Gate 3 oynadıktan sonra bunu görünce daha da bir sıkıntı oldu. Karakterlerdeki o mimikler, jestler arasında dağlar kadar fark var. Bu açıdan eski hissettiriyor hâlâ Starfield.

Diyalogların derinliğini ve seçimlerin önemi ne kadardır bilemiyorum oynamadığımdan. Videolardan da çıkarım yapmak zor. Ama çok beklentim yok bu kısımdan. Sonuçta oyunun odak noktası bu değil.

Siyah ekranların sıklığı oynanış akıcılığı açısından kötü. Creation Engine sağ olsun. Emin Çıtak'ın videosunda detayı vardı bunun, isteyen bakabilir.

Yukarıda bahsettiğim eksikler dışında çok sağlam gözüküyor. Oyunun iyi yönlerini herkes söylediği için onları yazma gereği pek duymadım. İçerik çeşitliliğinin ne kadar devasa olduğunu anlatmama gerek yok herhalde.

Ne yalan söyleyeyim pek aklımda değildi yakın zamanda oynamak. Ama önümüzdeki yaz oynamak için para ayırmaya başladım şimdiden. Hem YKS biter hem güzel modlar çıkar. Oyuna puan versem 9/10 civarı olurdu. Bakalım bitirdikten sonra bu puandan ne kadar farklı olacak vereceğim puan.

GOTY mevzusuna gelirsek hâlâ Baldur's Gate 3 spor. Starfield alsa kendimi yerlerden yere vurmam, sadece bir yerden birine vururum. Beni böylesine fanboyu yapacak oyun bir elin parmakları kadar. (Zaman zaman daha da az oluyor hatta.) Bunun keyfini çıkarayım biraz. :D

Zamanında bir konuda Last of Us'a o kadar da iyi değil dedim diye "Kendi türünü yaratarak oyun sektörüne yön verdi." gibi boş beleş cümleler gördükten sonra Last of Us fanboyları hiç çekilmez diyordum. Ki genel olarak Sony fanboyları çekilmeyecek insanlar. Fakat Baldur's Gate 3'ün fanboylarının da altta kalır yanı yokmuş. Ha fanboylar olmasa bile ben o oyunu yine oynamazdım. RPG türü bana hitap etmediği için Baldur's Gate 3 zaten 1- 0 geride başlayacak bende.

Geçen sene GoW Ragnarok kaybedince Sony'ciler ağlamış, hiç alakası vs. olmayanlar bile Elden Ring'ci olmuştu.

Bakalım juri korkusundan yıllardır kaybettirmediği Nintendo lobisine mi oynayacak yoksa Baldur's Gate lobisine mi?

Ben 7 Aralık için mısırımı hazırlasam iyi olur. 2-3 jurinin karar verdiği ve büyük firmaların umursamadığı ödüller için fanların birbirini yediğini görmek iyi olacak.

Baldur's Gate resmen param parça etti Starfield'ı. Arkadaş bir baldurs da ki karakter modellemelerine bakıyorum bir de Starfield'ın 2015'ten kalma modellerine gülsem mi üzülsem mi bilemiyorum.
Hem firmaya hem oyuncu kitlesine üzülmelisiniz. Firma yıllardır bu huyundan vazgeçmiyor fakat oyuncular da bu yarım oyunları modlar ile düzeltip sonra modlar ile iyi diye övmekten vazgeçmiyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı