Statik elektrik nasıl giderilir?

Glottis

Hectopat
Merhaba arkadaşlar.

Geçen pazar gününden başlamak üzere 3 gün boyunca bilgisayar içi ile uğraştım.

Öncelikle içini kompresör ile temizleyip, abartmadan ıslak mendil ile sildim ama birkaç kez fanlar boşa döndü. Sonra termal macunu yeniledim. En son olarak da yeni aldığım SATA SSD'yi bilgisayara takıp sabitledim.

Bunları yaparken parçaları söküp takmam gerekti. Kasanın arkasını açıp, SATA güç kablosunu çıkarmam gerekti. Sadece bir kabloyu oynatıp, her ne kadar olduğu gibi bırakmaya çalışmış olsam da arka kapağı geri takarken zorlandım. Bastırarak zar zor geri takabildim.

İşin kötüsü bunları yaptıktan sonra ellerimin fazla elektriklendiğini fark ettim.

Üstünden neredeyse 1 hafta geçti. Bilgisayarın fişleri takılı ama priz kapalı. Daha hiç açmadım.

BIOS pili ekran kartı altında kalıyor. BIOS pilini çıkarabilmem için onu da çıkarmam lazım.

Statik elektrikten kurtulmak için kolay bir yöntem/öneriniz var mı?

Merhaba arkadaşlar.

Geçen pazar gününden başlamak üzere 3 gün boyunca bilgisayar içi ile uğraştım.

Öncelikle içini kompresör ile temizleyip, abartmadan ıslak mendil ile sildim ama birkaç kez fanlar boşa döndü. Sonra termal macunu yeniledim. En son olarak da yeni aldığım SATA SSD'yi bilgisayara takıp sabitledim.

Bunları yaparken parçaları söküp takmam gerekti. Kasanın arkasını açıp, SATA güç kablosunu çıkarmam gerekti. Sadece bir kabloyu oynatıp, her ne kadar olduğu gibi bırakmaya çalışmış olsam da arka kapağı geri takarken zorlandım. Bastırarak zar zor geri takabildim.

İşin kötüsü bunları yaptıktan sonra ellerimin fazla elektriklendiğini fark ettim.

Üstünden neredeyse 1 hafta geçti. Bilgisayarın fişleri takılı ama priz kapalı. Daha hiç açmadım.

BIOS pili ekran kartı altında kalıyor. BIOS pilini çıkarabilmem için onu da çıkarmam lazım.

Statik elektrikten kurtulmak için kolay bir yöntem/öneriniz var mı?

Toprak tahta dokunarak statik elektrigi alabilirsiniz kasa için de güç vermeden Power tuşuna 20 saniye basılı tutun butun elektriği atar.

Diğer konularada baktım, herkes farklı yöntem yazmış. Basılı tutmam mı gerek yoksa art arda mı basmam lazım? Bir farkı var mı?

Bir de tamamen meraktan/öğrenmek için şunu sormak istiyorum. Priz anahtarı kapalıyken ya da sadece PSU anahtarı kapalıyken bu dediğinizi yapmak güvenli mi? Ya da diyelim ki bilgisayar içi bir parça takıp çıkarmam gerekirse?

PSU güç kablosunu çıkartıp, anahtarınıda çıkartıkdan sonra dediğinizi yapacağım.

Bilgisayar kapalı iken, PSU nun kendi üzerindeki anahtardan kapatıldığında yada fişi çekildiğinde, PSU içerisindeki kapasitörlerde yaklaşık 310V civarı enerji depolu halde bekler. Bu aşamada, kasanın güç düğmesine 1 defa bas-bırak yaparak bu enerji boşaltılabilir. Bunu yaklaşık 1-3 sn sürede sistemin hareketlenmesi ile görebilirsin.

Diğer taraftan statik elektrik dediğimiz şey ise tamamen insan vücudunun hava ile yada kumaş, giysi vs eşyalar ile sürtünmesi sonucu, insan vücudu üzerinde biriken enerji miktarıdır. Esasen bilgisayar parçalarının montajı ve demontajı esnasında zarar veren en büyük etken statik elektriktir.

Statik elektrikten ve oluşumundan korunmak her zaman mümkün olmasa da en aza indirmek mümkün. Bunlar; Antistatik bileklik kullanmak. Yün olmayan antistatik elbise ve antistatik ayakkabı kullanmak bunlara örnektir.

Kısacası; Bilgisayar fişten çekildikten sonra kasa düğmesine normalde bilgisayarı açarken nasıl basıyorsanız ( kısa - uzun - birkaç kere basçek vs ) basın, PSU içerisindeki enerji boşalsın. Kendinizde statik elektriğe dikkat edin. Daha sonra güvenle çalışılabilir.

Burada şuna da dikkat etmek gerekir. Priz üzerindeki anahtarlar ve kasa üzerindeki anahtarlar arızalanabilir. Zamanla bozulup enerjiyi kesme görevini yerine getiremeyebilir. Ek güvenlik olarak Kesinlikle fişten çekerek çalışılmalıdır.

Bilgisayar kapalı iken, PSU'nun kendi üzerindeki anahtardan kapatıldığında ya da fişi çekildiğinde, PSU içerisindeki kapasitörlerde yaklaşık 310v civarı enerji depolu halde bekler. Bu aşamada, kasanın güç düğmesine 1 defa bas-bırak yaparak bu enerji boşaltılabilir. Bunu yaklaşık 1-3 sn sürede sistemin hareketlenmesi ile görebilirsin.

Diğer taraftan statik elektrik dediğimiz şey ise tamamen insan vücudunun hava ile ya da kumaş, giysi vs eşyalar ile sürtünmesi sonucu, insan vücudu üzerinde biriken enerji miktarıdır. Esasen bilgisayar parçalarının montajı ve demontajı esnasında zarar veren en büyük etken statik elektriktir.

Statik elektrikten ve oluşumundan korunmak her zaman mümkün olmasa da en aza indirmek mümkün. Bunlar; antistatik bileklik kullanmak. Yün olmayan antistatik elbise ve antistatik ayakkabı kullanmak bunlara örnektir.

Kısacası; bilgisayar fişten çekildikten sonra kasa düğmesine normalde bilgisayarı açarken nasıl basıyorsanız ( kısa - uzun - birkaç kere basçek vs ) basın, PSU içerisindeki enerji boşalsın. Kendinizde statik elektriğe dikkat edin. Daha sonra güvenle çalışılabilir.

Burada şuna da dikkat etmek gerekir. Priz üzerindeki anahtarlar ve kasa üzerindeki anahtarlar arızalanabilir. Zamanla bozulup enerjiyi kesme görevini yerine getiremeyebilir. Ek güvenlik olarak kesinlikle fişten çekerek çalışılmalıdır.

Tamamdır. Detaylı anlatım için teşekkür ederim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı