Stepper motor ile direksiyon seti yapmak için hangi malzemeler gerekli?

Hocam siz bir yazıcı söktüğünüzden eminseniz, evet hassas olur. 400 düşük bir hassasiyet. Şeffaf yuvarlak disk gibi olurlar.
Örnek de değil, direkt öyle. 360 dereceyi bilgisayarda 2150 kez uyaracak ayarda. Bunu dediğim gibi, deneyerek bulabiliyorsunuz.
Heh,şimdi oldu işte hocam.Dediğiniz kısmı yazıcıda gördüm,hatta sökme videosu da izledim.Benim dediğim yüksek ihtimal ile bir DC motordu, silindirik bir şey.Enkoderi daha sökmedim ama sökmesi gayet kolay duruyor.

Yani benim enkoder zannettiğim aslında bir DC motordu yüksek ihtimal ile 🙂.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu videodan gördüm,bu da Canon E400 serisinden bir cihaz olsa gerek, çok benziyorlar.Siz ve Affansen'in konularına bakarak artık tamamlarım umarım (Canon encoderler hakkında bir konuda şema gibi bir şey görmüştüm) 🙂.Yaza doğru bitirmeyi planlıyorum şu sıralarda vakit ayıramıyorum.

400 düşük bir hassasiyet.
Yüksek ihtimal stepper ile yapacak olsaydım PPR öyle olacaktı.Şu diyagrama göre tabii,

PPR=Motorun faz sayısı x 360 / (Motor kaç derece ise) x Redüktör oranı

Bendeki 2 fazlı ve 1.8 dereceydi,redüktör de olmadığı için diyagrama göre 1 almamız lazım.Yani 400 PPR,vazgeçtiğim fena da olmamış.

Projeye bu hafta itibariyle başlıyorum. Almam gerekenlerde step motorun sürücüsü,kasnaklar ve kayış olacak, bunları FFB için kullanacağım. Enkoder için videosunu attığım bir eski yazıcım var,onun enkoderini kullanacağım. Yazılımsal işleri sizin NFFB Direksiyon Seti yapımı konusundan izleyerek yapacağım.
Ama aklıma hala yatmayan bir durum var, bunları nasıl birleştireceğim?
Direksiyonu step motor yani FFB'den almak istiyorum, enkoderi döndürmesi için.
Youtube'da izleyip yapabileceğim birisini bulamadım yazıcı enkoderi ile yapan, kafamı bu kurcalıyor..
Konuyu tekrar okuduğumda 2150PPR demiştiniz, Canon yazıcı encoder sökümü videosunda da öyle yazıyor. Peki bu, standart bir enkoder kadar hassas olabilecek mi?
Ayrıca step motordan direksiyona da bir çubuk gerekecek, o çubuğu nereden almam gerekiyor onu bilmiyorum.
Düşüncelerinizi, önerilerinizi ve yardımınızı bekliyorum. @Akif9748

Heh,şimdi oldu işte hocam.Dediğiniz kısmı yazıcıda gördüm,hatta sökme videosu da izledim.Benim dediğim yüksek ihtimal ile bir DC motordu, silindirik bir şey.Enkoderi daha sökmedim ama sökmesi gayet kolay duruyor.

Yani benim enkoder zannettiğim aslında bir DC motordu yüksek ihtimal ile 🙂.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu videodan gördüm,bu da Canon E400 serisinden bir cihaz olsa gerek, çok benziyorlar.Siz ve Affansen'in konularına bakarak artık tamamlarım umarım (Canon encoderler hakkında bir konuda şema gibi bir şey görmüştüm) 🙂.Yaza doğru bitirmeyi planlıyorum şu sıralarda vakit ayıramıyorum.

Yüksek ihtimal stepper ile yapacak olsaydım PPR öyle olacaktı.Şu diyagrama göre tabii,

Bendeki 2 fazlı ve 1.8 dereceydi,redüktör de olmadığı için diyagrama göre 1 almamız lazım.Yani 400 PPR,vazgeçtiğim fena da olmamış.

Projeye bu hafta itibariyle başlıyorum. Almam gerekenlerde step motorun sürücüsü,kasnaklar ve kayış olacak, bunları FFB için kullanacağım. Enkoder için videosunu attığım bir eski yazıcım var,onun enkoderini kullanacağım. Yazılımsal işleri sizin NFFB Direksiyon Seti yapımı konusundan izleyerek yapacağım.
Youtube'da izleyip yapabileceğim birisini bulamadım yazıcı enkoderi ile yapan, kafamı bu kurcalıyor..
Konuyu tekrar okuduğumda 2150PPR demiştiniz, Canon yazıcı encoder sökümü videosunda da öyle yazıyor. Peki bu, standart bir enkoder kadar hassas olabilecek mi?
Ayrıca step motordan direksiyona da bir çubuk gerekecek, o çubuğu nereden almam gerekiyor onu bilmiyorum.

@Akif9748 hocam sizi etiketliyorum ama bildirim galiba ulaşmıyor, rahatsızlık veriyorum hakkınızı helal edin lütfen.

Son düzenleme:
Düşüncelerinizi, önerilerinizi ve yardımınızı bekliyorum.
Bugün yazdığım kısım burası hocam.

Step motorunki de pek zayıf değilmiş aslında ama efektif kullanılabilir mi hiç denemediğim için bilmiyorum. Zaten encoder edinmişsiniz.

Hocam, yazıcı encoderi canon olunca zor değil bizim konuda var şeması. Olmazsa resmini atarsanız biz şema veririz size. Basit yapıda oldukları için çözmek zor değil.
Yazıcı encoderi ile yapan ytde var mı hiç görmedim ama forumda 5 civarı kişi var. Çeşitli videolar atmışlardı daha önce, ben de atabilirim.

Standart bir encoder gibi değil. Çok daha hassas. 2150ppr çeyrek daireymiş onu keşfettim. Arduino ile kod yazarken ben 600ppr encoder kullandım bir arkadaş için, çeyrek turda 600 değer değişiyor, tam turda 2400. 400ppr encoderde tam tur 1600 yapıyor. Ve hassasiyetle ilgili hiç sorun olmuyor.

2150 pprde ise 8600 civarı atım veriyor. Bayağı yüksek bir değer. Asansör encoderi gibi.

Çubuk için ben içi boş bir plastikle 2 çubuğu birleştirip yanlardan vida atmıştım. Birisi encoderin çubuğudu diğeri ise simide yapıştırdığım rastgele bir mil. Olay ikisini bağlamada tamamen. O kısımda dediğim gibi ben vida delikleri olan plastik kullandım.
Bu aralar en baştan direksiyon yaptığım için bayağı resim çektim, atabilirim. Düşündüğünüzden daha hassas oluyor.

Step motorunki de pek zayıf değilmiş aslında ama efektif kullanılabilir mi hiç denemediğim için bilmiyorum. Zaten encoder edinmişsiniz.
Bu bağıntıyı GPT 4 kullanan Bing'den edinmiştim, ChatGPT'ye sorarsak 360'ı 1,8'e bölüp 200PPR buluyor. Faz değerini hesaba katmak gerekiyor mu bilmiyorum. Step motorlar da aslında bir servo olduğu için aslında servo sistemler de buna benziyor ama yapmak kolay değil, özel kartlar satın almak gerekiyor. Ben elimdekileri en iyi şekilde değerlendirmek istiyorum.

Standart bir encoder gibi değil. Çok daha hassas. 2150ppr çeyrek daireymiş onu keşfettim. Arduino ile kod yazarken ben 600ppr encoder kullandım bir arkadaş için, çeyrek turda 600 değer değişiyor, tam turda 2400. 400ppr encoderde tam tur 1600 yapıyor. Ve hassasiyetle ilgili hiç sorun olmuyor.
PPR değeri gerçekten muazzam, FFB sistemini güzelce yaparsam sistem G29'lardan çok daha iyi olacak hassasiyet ve tork konusunda. Tek sorun vites sistemi, vites sistemi kafamı çok karıştırıyor.
Bu aralar en baştan direksiyon yaptığım için bayağı resim çektim, atabilirim. Düşündüğünüzden daha hassas oluyor.
Sabırsızlıkla bekliyorum hocam. Resimleriniz bana da ilham kaynağı olabilir.

Mesajlarınız için teşekkür ediyorum hocam.

@Akif9748
Selamün aleyküm hocam, yine rahatsız ettim sizi. Enkoderin bağlantı şemasını alabilir miyim sizden?

Son düzenleme:
1721136288033.png

Aleyküm selam hocam. Önceki konudaki buydu.

Fotoğrafları da telefondan alacağım atmak için.

@Akif9748 başkanım merhabalar elimde imkan var robotik bi şirkete çalışıyorumda malzeme önerebilirmisin liste halinde kendim yapmak istiyorum kodlamayıda halledecek kişiler tanıyorum teşekkürler

@Akif9748 başkanım merhabalar elimde imkan var robotik bi şirkete çalışıyorumda malzeme önerebilirmisin liste halinde kendim yapmak istiyorum kodlamayıda halledecek kişiler tanıyorum teşekkürler
Encoder (Direksiyon ana sensör)

GERİ BESLEME olacaksa motor sürücüsü ve 12V güç kaynağı, ayrıca motorlar, kasnak veya dişli sistem.

Arduino Leonardo
Pedaller için Potansiyometreler
Ara bağlantılar için seri port kablosu ve jakları tavsiye ederim.
Vites için de elimde potansiyometreli bir model var onu verebilirim.
Dış gövdeler için vida ve 3D baskı öneririm.

Yakın zamanda yeni konu açacağım bu detaylar üzerine.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı