Suriye Türkmeni olarak zorunlu askerlik yapmak

inNoV8r

Femtopat
Katılım
7 Nisan 2025
Mesajlar
6
Daha fazla  
Cinsiyet
Diğer
Öncelikle iyi akşamlar. İsmim önemli değil, Suriye Türkmeniyim. Aynı zamanda Türk vatandaşıyım. İleride zorunlu askerliğim var. Kısa bir sorum olacak, sonrası deneyimlerimle ilgili. Askerlikte tekmil verirken Suriye/Suriyenin ili mi olarak tekmil vermeliyim, yoksa geldiğim yer olarak mı? Ve askerde Suriyeli olduğumu söylersem ırkçılık, ayrımcılık ya da zorbalama yaşar mıyım? Deneyimlerimden yola çıkarsak Suriye'de doğmuş bir Türkmenim. Soyum sopum komple Türkmen, yani Türküm. Aslım Antep, Nizip. Ama bunu Türkiye'deki insanlara anlatamıyorum. Bildiğiniz Arap muamelesi görüyorum. Anadilim Türkçe ve söylemesem kimse Suriyeli olduğumu anlamıyor, hatta kimisi inanmıyor. Türkiye'deki insanların Suriyeli Türkmenlere mesafeli olduğunu düşünüyorum. Koyu bir Türk milliyetçisiyim. Sizce Türkiye'deki insanların (kendi çevremde hep aynı fikirdelerdi genel olarak) kollayıp kucaklaması gerekirken, terslemeleri ne kadar doğru? (Yani bir Balkan Türkleri kadar değer görmediğimizi düşünüyorum. Belki de haklısınızdır.) Ve Suriye Türkmenleri hakkındaki görüşleriniz neler? Tabii benim görüşüm nerede bir Türk varsa onun en iyi şekilde kabul edilmesi. Yani bana vatandaşlık hakkının yanlış olmadığını düşünüyorum.
 

Öncelikle cevaplar için herkese teşekkür ederim.
Çoğu kişi Türkmen olduğum halde neden Suriyeliyim dediğime kızmış ya da şaşırmış. Tamam da doğduğum yer orası değil mi?
Osmanlı dağılana kadar Nizip'te yaşamışız. 23'te (Lozan vb. anlaşmalar) sınırlar çizilince sınırın diğer tarafında kaldık. Hatta bizim köy ile Türkiye sınırı yaklaşık 1 km. Ve Türkmen köyü olarak geçiyor.
Antepliyim desem Antep'te yaşamadım. Yani olduğum yeri söylemek biraz tepki çekmeme neden oluyor, ama Antepliyim falan demem de biraz yalan gibi oluyor. Ne orada yaşadım, ne de orada doğdum.
Aynı zaman da bana en çok sahip çıkması gereken Türk milliyetçileri beni zorbalıyor. Türkmen olduğumu söyldiğim halde bana sen Suriyelisin diyorlar, Türk kimliğimi geriye atıyorlar. Ve bundan gerçekten bıktım. Ya yalan söyleyip geçiştireceğim. Ya da kafama takmayıp biraz ayrımcılık yaşayacağım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Suriye vatandaşlığı olan, sınırın diğer tarafında kalan bir Türksünüz. Yunanistan'da da kalan ve nüfus mübadelesine dahil edilmeyen pek çok Türk var. Türk vatandaşlıkları yok ve Yunanistan vatandaşlıkları var. Sizin de kendinize ırk olarak Türk deyip vatandaşlık olarak iki tarafı da kullanma hakkınız var. Benim tavsiyem ülkede Suriyelilere karşı olan tavır belliyken ata bağınızın olduğu uyruğunuzu kullanmanız.


Ben doğal ya da değil demiyorum. Ülkemizde doğup büyüyen ve Türk vatandaşlığı olan Kürt, Arap, Laz vs. kökenli kişilerin varlığını inkar da etmiyorum. Atatürk milliyetçiliğine inanıyorum ve Atatürk milliyetçiliğinin ne olduğunu biliyoruz.
 
Cevabınız için teşekkürler.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…