Çözüldü SYS_FAN1 girişine takılan fan dönüyor LED'i çalışmıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

DreaminquE

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
i5 10400F / SAPPHİRE Pulse RX 6600 / Asus Tuf B460-Plus / 16 GB DDR4 Xpg D30 Ram / Dark Diamond PRO 600w Kasa / 1 Tb Toshiba HDD / 250 GB Samsung EVO SSD.
Kasanın ön kısmında 3 adet fan var en üsttekini SYS_FAN1'e taktım fan dönüyor ama LED'i yanmıyor Dark Diamond Pro kasa ve MSI B460M- a Pro anakart kullanıyorum. En üstteki fande Molex girişi yok yardımcı olursanız sevinirim.

Çözüm
Peki BIOS'a girip bu fanın hız ayarlarını yaptınız mı? Bakın aşağıda şöyle bir yorum var.

Anakarta bağlayıp fan hızını ayarladığınızda ışık da ona göre yanacak muhtemelen. Maksimum hızda tam ışık, düşük hızda 0 ışık veya çok güçsüz ışık yayacaktır. En azından benim kasadaki fanlar bu şekilde çalışıyordu.

BIOS'unuza girip F7'ye basın, Hardware Monitör kısmına gelin, orada SYS_FAN1 girişine taktığınız fanın girişi 3 pin ise DC olarak ayarlayın. Smart fan modunu kapatın ve hızı fulleyin, bakalım ışık yanacak mı?

Görsel:

MSI_SnapShot.png

Bu dediğim yolla çözülmezse:

Bu anakartın SYS_FAN1 girişi için RGB desteği yokmuş.

Kaynak: https://www.reddit.com/r/buildapc/comments/tsvz15/comment/i2ttjdx/?utm_source=share&utm_medium=web2x&context=3

A-PRO ve PRO bu iki modelin kullanım kılavuzu birleşik ve bu kılavuzda maalesef sadece PRO olan modelde RGB ve JRGB girişleri olduğu yazıyor.

msedge_iZTjawIPJa.png

msedge_Xb095ffohB.png

Yani Molex'e bağlamadıkça RGB'yi çalıştırma imkânınız olmayabilir, bilmiyorum belki BIOS'tan bir ayar vardır.

Fan Hub yani fan kontrolcü alıp tüm fanlarınızı ona takıp, onun bağlantısını da anakarta taksanız bile yine olmayacak çünkü anakart RGB desteklemiyor. Ama hızlarını kontrol edebilirsiniz.

Ayrıca; üstteki fanınızın Molex bağlantısı olmadığına emin misiniz? Aşağıdaki konuyu inceleyin:

Peki BIOS'a girip bu fanın hız ayarlarını yaptınız mı? Bakın aşağıda şöyle bir yorum var.

Anakarta bağlayıp fan hızını ayarladığınızda ışık da ona göre yanacak muhtemelen. Maksimum hızda tam ışık, düşük hızda 0 ışık veya çok güçsüz ışık yayacaktır. En azından benim kasadaki fanlar bu şekilde çalışıyordu.

BIOS'unuza girip F7'ye basın, Hardware Monitör kısmına gelin, orada SYS_FAN1 girişine taktığınız fanın girişi 3 pin ise DC olarak ayarlayın. Smart fan modunu kapatın ve hızı fulleyin, bakalım ışık yanacak mı?

Görsel:

MSI_SnapShot.png

Kaynak: https://www.reddit.com/r/buildapc/comments/tsvz15/comment/i2ttjdx/?utm_source=share&utm_medium=web2x&context=3

A-PRO ve PRO bu iki modelin kullanım kılavuzu birleşik ve bu kılavuzda maalesef sadece PRO olan modelde RGB ve JRGB girişleri olduğu yazıyor.

msedge_iZTjawIPJa.png

msedge_Xb095ffohB.png

Yani Molex'e bağlamadıkça RGB'yi çalıştırma imkânınız olmayabilir, bilmiyorum belki BIOS'tan bir ayar vardır.

Fan Hub yani fan kontrolcü alıp tüm fanlarınızı ona takıp, onun bağlantısını da anakarta taksanız bile yine olmayacak çünkü anakart RGB desteklemiyor. Ama hızlarını kontrol edebilirsiniz.

Ayrıca; üstteki fanınızın Molex bağlantısı olmadığına emin misiniz? Aşağıdaki konuyu inceleyin:

Son düzenleme:
Çözüm

BIOS'unuza girip F7'ye basın, hardware monitör kısmına gelin, orada SYS_FAN1 girişine taktığınız fanın girişi 3 pin ise DC olarak ayarlayın. Smart fan modunu kapatın ve hızı fulleyin, bakalım ışık yanacak mı?

Görsel:

Eki Görüntüle 1506879

A-PRO ve Pro bu iki modelin kullanım kılavuzu birleşik ve bu kılavuzda maalesef sadece Pro olan modelde RGB ve JRGB girişleri olduğu yazıyor.

Eki Görüntüle 1506835

Eki Görüntüle 1506836

Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi yaptım BIOS'tan tam yük verince SYS_FAN1'de sorunsuz yanıyor LED'ler. Ama şunu merak ediyorum gücü anakarttan aldığı için anakartta ısınma vs problem oluşturur mu? Diğer fanlara nazaran verimli çalışır mı? Fan'ın LED'leri sabit renk olduğu için fan kontrolcü almak istemedim. LED yansın kasanın ön görüntüsünü bozmasın yeterli benim için :)

Ama şunu merak ediyorum gücü anakarttan aldığı için anakartta ısınma vs. problem oluşturur mu? Diğer fanlara nazaran verimli çalışır mı?
Molex'e takınca bildiğiniz üzere kontrol etme imkânınız olmayacak ve tam devirde dönecek fanlar.

Anakarta taktığınızda ise DC (Direct Current) ile fan hızını kontrol edebileceksiniz. Teoride evet ufak kayıplar olabilir ama bununla ne karşılaştım ne de karşılaşanı gördüm. Anakartta gözle görülür, ekstra bir ısınma olmaz. O konuda içiniz rahat olsun. Diğer fanlarla da çok yakın performansta çalışacaktır.

E tabii ki, bazı anakartların fan kontrol üniteleri iyi değil ama bunlar da nadir modeller. Zaten kullandıkça anlamanız lazım bir sıkıntı olduğunda.

Dediğiniz ısınma sıkıntısı, anakarttaki tek fan girişine fan çoklayıcı kullanarak 3, 4, 5 hatta daha fazla fan taktığınızda oluşabilir. Öyle bir durum da olmadığına göre endişelenmeniz gerek yoktur. Bu dediğim fan çoklama genelde sizin anakartınız gibi tek fan girişi olan modellerde kullanılıyor, kaliteli bir çoklayıcıysa problem olmuyor tabii orası ayrı bir konu. Ama yine de o kadar fanı tek bir fan girişine yüklemek sağlıksız olabilir.

Şimdi Smart Fan Mode'u tikleyip, DC üzerinden farklı CPU sıcaklıklarında farklı voltaj ayarı yapabilirsiniz.

3 pinli DC fanlarda maksimum voltaj 12V. Diyelim ki CPU 70 derecedeyken %100 çalışsın istiyorsunuz fanlarınız. Yani en yüksek RPM'de. Burada Smart Fan kısmında 4. nokta için 70 derece seçip 12V verdiğinizde maksimum hızda çalıştığını göreceksiniz işlemciniz 70 derecedeyken.

Son düzenleme:
jr62cS.jpg

Molex'e takınca bildiğiniz üzere kontrol etme imkânınız olmayacak ve tam devirde dönecek fanlar.

Anakarta taktığınızda ise DC (Direct current) ile fan hızını kontrol edebileceksiniz. Teoride evet ufak kayıplar olabilir ama bununla ne karşılaştım ne de karşılaşanı gördüm. Anakartta gözle görülür, ekstra bir ısınma olmaz. O konuda içiniz rahat olsun. Diğer fanlarla da çok yakın performansta çalışacaktır.

E tabii ki, bazı anakartların fan kontrolcüleri iyi değil ama bunlar da nadir modeller. Zaten kullandıkça anlamanız lazım bir sıkıntı olduğunda.

Dediğiniz ısınma sıkıntısı, anakarttaki tek fan girişine fan çoklayıcı kullanarak 3, 4, 5 hatta daha fazla fan taktığınızda oluşabilir. Öyle bir durum da olmadığına göre endişelenmeniz gerek yoktur. Bu dediğim fan çoklamayı genelde sizin anakartınız gibi tek fan girişi olan modellerde kullanılıyor, kaliteli bir çoklayıcıysa problem olmuyor tabii orası ayrı bir konu. Ama yine de o kadar fanı tek bir fan girişine yüklemek sağlıksız olabilir.

Şimdi Smart fan Mode'u tikleyip, DC üzerinden farklı CPU sıcaklıklarında farklı voltaj ayarı yapabilirsiniz.

3 pinli DC fanlarda maksimum voltaj 12v. Diyelim ki CPU 70 derecedeyken %100 çalışsın istiyorsunuz fanlarınız. Yani en yüksek RPM'de. Burada Smart fan kısmında 4. nokta için 70 derece seçip 12v verdiğinizde maksimum hızda çalıştığını göreceksiniz işlemciniz 70 derecedeyken.

Resimde gördüğünüz gibi kasanın ön 2 fan ı ve arka egzoz fanı bu şekilde güç kaynağından gelen Molex kablosuna bağlamıştım. Fanlar standart hızlarda çalışıyor oyunlarda vs ısıya göre hızlanıyor. Her Molex'e ayrı fan mı bağlamalıyım yoksa 1 Molex'e tüm fanları bağlasam olur mu? SYS fan ayarlarını dediğiniz gibi ayarladım diğer fanlarla aynı ışık yüksekliğinde çalışıyor.

Fanlar standart hızlarda çalışıyor oyunlarda vs. ısıya göre hızlanıyor.
Fanlar sadece Molex'e bağlıysa hızlarının tamamen sabit ve her zaman en yüksek devirde olması lazım. Hızlandığını duyduğunuz fanlar yüksek ihtimalle ekran kartı ve işlemci soğutucusunun fanları.

Her Molex'e ayrı fan mı bağlamalıyım yoksa 1 Molex'e tüm fanları bağlasam olur mu?
Normalde kasanızdaki 4 fan birbirlerine Molex ile direkt bağlı olarak geliyormuş.

Bu konuda şunu tekrar paylaşayım, ikinci mesajdaki resimde olduğu gibi olması lazım. Mesela arkadaş aynı kasada 4 tane fanı aynı bağlantıya yerleştirmiş.

Bir de şu konu var:

Fanlar sadece Molex'e bağlıysa hızlarının tamamen sabit olması lazım. Hızlandığını duyduğunuz fanlar yüksek ihtimalle ekran kartı ve işlemci soğutucusunun fanları.

Normalde kasanızdaki 4 fan birbirlerine Molex ile direkt bağlı olarak geliyormuş.

Bu konuda şunu tekrar paylaşayım, ikinci mesajdaki resimde olduğu gibi olması lazım. Mesela arkadaş aynı kasada 4 tane fanı aynı bağlantıya yerleştirmiş.

Bir de şu konu var:

Şimdi daha iyi anladım çok teşekkür ederim. Fanların sabit çalışmasının bir zararı yoktur umarım.
Kontrolcu alsam daha iyi olacak sanırım :)

Kendi kasamda öndeki 3 fanı anakartta tek SYS_FAN girişi olduğu için bir süre öyle kullandım, farklı anakarta geçince anakarttakilere bağladım. Herhangi bir sıkıntı yaşamadım, böyle kullanabilirsiniz.

Veya kontrolcü alabilirsiniz dediğiniz gibi. Bunun için farklı konu açmakta fayda var, kontrolcülerle ilgili pek bir bilgim yok. Anakartınıza ve fanlara uygun olacak şekilde kaliteli bir kontrolcü iş görecektir.

Kendi kasamda öndeki 3 fanı anakartta tek SYS_FAN girişi olduğu için bir süre öyle kullandım, farklı anakarta geçince anakarttakilere bağladım. Herhangi bir sıkıntı yaşamadım, böyle kullanabilirsiniz.

Veya kontrolcü alabilirsiniz dediğiniz gibi. Bunun için farklı konu açmakta fayda var, kontrolcülerle ilgili pek bir bilgim yok. Anakartınıza ve fanlara uygun olacak şekilde kaliteli bir kontrolcü iş görecektir.

Aynen idare etsin şimdilik yeterli. Yardımcı olduğunuz için çok teşekkürler.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı