Takdir, teşekkür belgesinin önemi var mı?

Belge sadece senin başarılı olup olmadığını gösteriyor. 92 ortalaman varsa başarılısındır ve takdir belgesi alırsın ancak sen matematikten kaldığın için başarısız sayıldın ve alamıyordun. Belgeler sana üniversite veya iş hayatında bir avantaj sağlamayacak. Sadece kendine, ailene ve çevrene başarılı olduğunu somut bir şekilde gösterme fırsatı verecek. Lisenin ilk senesinde takdir almam şartıyla bana karne hediyesi alacak olan babam, teşekkür aldığımda da söz verdiği karne hediyesini almıştı çünkü o benim başarılı olduğumu, en azından bunun için çabaladığımı biliyordu. Belgenin tek işlevi budur.

Aileler bir de kıyaslıyorya arada sırada bak komşu çocuğu belge almış diye ben ona sinir oluyorum belgenin bir cacığa yaradığı yok.
Kıyaslanmak elbette ki kötü ve insanların üzerinde her anlamda negatif etkiye sahip. Ancak onların derdi bir kağıt parçası değil, o kağıt parçasını almaya layık görülecek kadar başarılı olmak. Derdi belge olan gider kırtasiyeden fotokopi çıkartırdı yoksa.

Kıyaslanmak elbette ki kötü ve insanların üzerinde her anlamda negatif etkiye sahip. Ancak onların derdi bir kağıt parçası değil, o kağıt parçasını almaya layık görülecek kadar başarılı olmak. Derdi belge olan gider kırtasiyeden fotokopi çıkartırdı yoksa.

Benim arkadaşın ortalaması takdir için yetiyordu ama matematiği 1-2 puanla geçememişti. Ailesi direk o ortalamaya tebrik edeceğine neden belge alamadın demiş. Ve birçok aile böyle ortalama dışında belge var mı diye bakıyorlar.

Eğer aile belge için hediye alıyorsa belki ama sana başka hiçbir faydası yok. Ben lisedeyken aldığım belgeleri yırtıyordum. Sizlere böyle yapın demiyorum. Babam nerede belge diyordu. Bir önemi yok diyordum anlamıyordu. Biraz hocalara yakın olanlara da onur belgesi veriyorlardı. O da gereksiz. Bir olumlu pekiştirecin kağıt parçası olmaması gerekir diye düşünüyorum. Ailemin o zamanlarda beni kıyasladığı ve hala kıyaslamaya devam ettiği elin kızıyla elin oğluyla da hala tanışamadım. Tanışırsam iki çift lafım var diyecek. Bu tür kıyaslamalar öğrenciyi harekete geçireceğine tam tersine tepki vermesine neden olur. Kendimden biliyorum. Bunun yerine yapamadığınız konular üzerine cesaret verici konuşmalar daha faydalı olacaktır. Üniversite için de hangi bölümü okumak istiyorsan ona göre sınava hazırlan. Denemeler falan çöz. Her yılın not ortalamasına göre de mezuniyet puanın olur. Ona göre de üniversite sınavının sonucunun üzerine eklenir. O da yeri geldi mi güzel sıra atlatabiliyor. Ama belgenin bir önemi olduğunu düşünmüyorum. Eğitim hayatınızda başarılar bu arada.

Arkadaşlar, geçen dönemi 92 puanla bitirdim fakat matematikten kaldığım için belge alamıyordum. Hocaya yalvararak zar zor geçtik aldık belgemizi. Fakat bu sene için daha zor ve hasta olduğum için sınava da çalışamadım. Anlayacağınız geçen seferinden daha beter olacağım için geçme gibi bir lüksüm de olacağını sanmıyorum. Hep kalıyorum matematikten. Acaba takdir belgesi alamasam ama ortalamam yüksek olsa bir sıkıntı olur mu? Belgenin bir avantajlı ayrıcalığı var mı?

Lise 3'üm bu arada.
Hayır süs olsun diye veriliyor hiçbir işe yaramıyor.

Benim arkadaşın ortalaması takdir için yetiyordu ama matematiği 1-2 puanla geçememişti. Ailesi direk o ortalamaya tebrik edeceğine neden belge alamadın demiş. Ve birçok aile böyle ortalama dışında belge var mı diye bakıyorlar.
Birçok aile belge alma şartlarını bilmiyor. İlla ki dediğiniz gibi olan, tek derdi belge olan aileler var ancak şunu unutmamak lazım ki 1 puan farkla bile olsa bir dersten kalan öğrenci başarısız olmuştur. Eğitim sistemimiz öğrencileri yeteneklerine ve ilgi alanlarına göre sıralamıyor bu yüzden bütün derslerde aynı anda başarılı olmak zorundasınız.

Arkadaşlar, geçen dönemi 92 puanla bitirdim fakat matematikten kaldığım için belge alamıyordum. Hocaya yalvararak zar zor geçtik aldık belgemizi. Fakat bu sene için daha zor ve hasta olduğum için sınava da çalışamadım. Anlayacağınız geçen seferinden daha beter olacağım için geçme gibi bir lüksüm de olacağını sanmıyorum. Hep kalıyorum matematikten. Acaba takdir belgesi alamasam ama ortalamam yüksek olsa bir sıkıntı olur mu? Belgenin bir avantajlı ayrıcalığı var mı?

Lise 3'üm bu arada.

Belgenin olmaz fakat ortalamanin universite okuyacaksan OBP icin etkisi buyuk.

İnan hiçbir önemi yok bende 3 tane teşekkür belgesi aldım hepsini yırttım şimdi millet takdir alınca bir havalara giriyor.

Harbiden neden böyle bu aileler.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı