Taksilerin Umursamazlığı ve UBER'in Kalkması

Katılım
22 Kasım 2016
Mesajlar
25.487
Makaleler
24
Çözümler
105
Yer
İstanbul
Türkiye'den kaldırıldı bari yurt dışında hatırı sayılır yerlerde kalsın, gelsin.

''Bir de bu Uber muber diye bir şey çıkmış. UBER işi bitti. Artık böyle bir iş yok. Bizim taksicilik sistemimiz var. Avrupa'da varmış. Bana ne Avrupa'dan?''

Ülkemizdeki taksileri kullandıktan sonra böyle bir cümle kullanır mıydı acaba çok merak ediyorum...

Neden sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN'ın bu sözünü eleştiriyorsunuz? Evet. Bazı taksiciler tacizde vs. bulunuyor. Ancak ülkede UBER olsa işini düzgün yapan taksi şoförleri ekmeklerini kazanamayacaktı. O yüzden yasakladı.

Bir konuda bu sözüme böyle bir eleştiri geldi. Hadi o zaman biraz ülkedeki, en azından İstanbul'daki taksilerden konuşalım. Örnekler üzerinden gideceğim.

Daha 2 gün önce, İstanbul'da şiddetli dolu beklentisi yüzünden ve çalıştığım yerin otoparkı kapalı olmadığı için arabamı garaja bıraktım. Her neyse o gün de gece vardiyasında (00.00-08.00) çalışıyordum. Sabah 08.30 gibi işten çıktım. Metroyla, aktarmayla falan uğraşmayıp direkt taksiyle eve gideyim dedim. Atatürk Havalimanı'nda çalışıyorum bu arada. Hiç abartmadan önümden tam olarak 15 tane boş taksi geçti, çevirdim biri bile durmadı :) Neden? Çünkü ileride dolandırılacak bir sürü turist topluluğu olduğu için. Artık adamlar o kadar profesyonelleşmiş ki 30 metre öteden turistleri tanıyabiliyorlar. En sonunda taksiyi falan boş verip aktarmalı bir şekilde toplu taşımayla evime gittim. Gideceğim mesafede öyle yakın bir yer değil ki durmadı diyeceğim. (Bakırköy --> Beşiktaş) Ki yakın olsa bile böyle bir şeye hakkı yok.

Geçenlerde de kız arkadaşım kısa bir mesafe için (5 KM) bir taksi çevirmiş. Binmeden önce gideceği yeri söylemiş, taksici kısa mesafe diye götürmüyorum demiş. Yasal olarak 2.5 KM idi sanırım kısa mesafe. Bunun üstüne tutarın daha üstünde bir miktar vereceğini söylemesine rağmen taksici götürmeyi reddetmiş :) Gel de sinirlenme.

Günümüzdekiler o Akasya Durağı filmindeki taksicilerden oluşmuyor. Şu kafaları bırakın yani artık. Savunulacak hiçbir yanları yokken bunları savunanları anlayamıyorum. Şimdi biri çıkıp ''emekçiler de'' var diyecek. Mesela yukarıdaki arkadaş da işini düzgün yapan taksicilere değinmiş. Eminim ki öyle insanlar vardır, bana ve çevreme hiçbir zaman denk gelmese de ben yine de öyle insanların olduğuna inanıyorum.

Böyle insanların da ekmek tekmeleri UBER yüzünden kapanmaz merak etme. Bu hayatta işini düzgün yaptıktan sonra aç kalmazsın. Adam parayla götürecek, baksana kapısına gelen ekmeği eliyle itiyor. İhtiyaçları yok gibi gözüküyor :)

Biraz gergin yazmış olabilirim, kusuruma bakmayın. Böyle konularda sakin olamıyorum.
 
Son düzenleme:
Bazen durup düşünürüm, ``Hiç fark etmesem de bugün yanımdan tonla sapık geçti. Bu insanlarla bir arada yaşamak normalde travma yapabilecek bir durumken, bakmayıp geçiyorum. Böyle bir gerçeklikte yaşamak çok karanlık.``
İnsanlar artık eskisi gibi değil sanırım. 2010`dan itibaren bunu seziyorum, belki de artık bir şeyleri kapmaya başladığım yaşlarımda olduğumdan. Bu beni de etkiliyor, her gün yanyana ilerliyoruz...
 
Bence de piyasada rekabet olmalı. Tekel piyasası sonlandırılmalı. Ayrıca emekçi taksiciler de UBER'e geçebilir diye düşünüyorum.
Devletin başında ki insanlar ayakkabı kutularından paraları çıkartıp insanlarımıza yardım etse onlar da UBER alabilir...
 
Yani özel taşıma biraz şans işi gibi. Ankara`da hiç rastlamadım. İnsanlar işinde gücünde, ama dünya büyük. Günde düşünüp en az iki defa kafamı kaşırım.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Böyle bir gerçeklik.
 
Son düzenleme:
Avrupa'da birçok ülkede UBER'in alternatifi uygulamalar var ve UBER'in karşısında çok değerleniyorlar. UBER yasaklansın veya yasaklanmasın ülkemizdede böyle girişimlerin olması mutlaka gerekir. Sadece UBER'e bağlı kalmamalıyız UBER'den daha iyilerini yapmalıyız.
 
Tüm dünyada taksiciler var ama genel açısından en güvenilmez taksiciler bizdekiler herhalde. Defalarca bir durak dolusu adama istediğim yere gitmediği için dümdüz sövdüm adamlar umursamadı bile. İstediğin yere gitmez, istediğin yere istediğin yerden gitmez. İstediğin yerden gider trafik var diye istediği yerde indirir.

Hem kısa mesafe ücreti var (10 mu 12 mi ne) hem de taksimetre açılış ücreti var. E açılış zaten kısa mesafeler içindi?

Eyüp'ün dik sokaklarında oturuyorum, Semte girmeye laf ediyorlar. Uber'de şoför "Haritada burası diyor doğru mu efendim?" diyerek kapımın önünde indiriyor.

Rekabet olmayan yerde yenilenme olmaz, yenilenme olmayan yerde köhnemişlik baş gösterir.
 
Durmayan taksilerin yada kısa mesafe gibi sözler sarf eden taksicileri şikayet edin. Ülke zaten Muz Cumhuriyetinden hallice olduğundan çok takılmayın böyle durumlara. Ukraynaya gidince UBER kullanıyoruz mesela, taksiden daha ucuz ve samimi insanlar ve orta seviye İngilizce biliyorlar neredeyse.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı