Tamamen objektif olmak mümkün mü?

Melys

Hectopat
Katılım
2 Nisan 2021
Mesajlar
2.530
Makaleler
4
Çözümler
18
Yer
Antalya
Daha fazla  
Cinsiyet
Kadın
Bir konuda tamamen objektif olmak mümkün müdür? Yoksa ne kadar tarafsız olmak istesekte hislerimiz, fikirlerimiz buna engel olur mu?
 
Hayır. İnsanız ve bir tarafımız ne olursa olsun ya merhamete ya da caniliğe çekiliyor. Kişiden kişiye farklılık gösterecek milyarlarca olay var ve bu olayların sonunda vereceğimiz tepkiler yaşanılan olaydan sonra ki duyguya göre değişiklik gösterir. Sevin sevilin. :)
 
Hayır. İnsanız ve bir tarafımız ne olursa olsun ya merhamete ya da caniliğe çekiliyor. Kişiden kişiye farklılık gösterecek milyarlarca olay var ve bu olayların sonunda vereceğimiz tepkiler yaşanılan olaydan sonra ki duyguya göre değişiklik gösterir. Sevin sevilin. :)
Bende böyle düşünüyorum tam olarak.
 
İnsan duygularının yeterince farkındaysa neden olmasın? İnsanın fikirleri de sağlam temeller üzerine kuruluysa objektif yorum yapmaya yardımcı olur. Bunu çok basit bir olay üstüne çok uzun düşünerek test edebilirsiniz, eninde sonunda düşüncenizin duygulardan arındırabilecek kadar farkına varabilirsiniz.
 
Bir takım evrensel ve toplumu etkileyebilecek durumlar varsa ilgili alanın bilim metodolojisi ile açıklanması gerekir ve bilim objektiftir.
ne kadar tarafsız olmak istesekte hislerimiz, fikirlerimiz buna engel olur mu?
Ama hepimiz insanız ve bilimsel gerçeklikleri reddedip inanmak istediğimiz her neyse ona inanmaya devam edebiliyoruz o yüzden bu sorunun cevabı bence evet.
 
Tarafsızlık ile ilgili güzel bir örnek ve kendi anımı vereceğim size bilgi vermesini düşünüyorum.

Objektif olmak için sadece "objektiflik" kelimesinin veya içeriğinin tanımını bilmek yetmez. Esas önemli olan kısım bunu titizlik ile uygulamak ve sürdürmektir.

Objektiflik dediğimiz şey aslında tarafsızlık olarak lanse edilse bile insani duyguları dışa koyarak en tarafsız ve tutarlı değerlendirmeyi sağlamaktır

TDK'nin sözlük tanımına göre: "Nesnel, subjektif karşıtı." olarak tanımlanır felsefi ve psikolojik olarak ise daha çok kamera gibi olaya tamamen tarafsız yaklaşmaktır objektif olmak.

Objektif olmak ve öyle düşünmek için bazı kazanımları edinmek gerekir:
  • Tarafsızlığı esas almak.
  • Olayı değerlendirirken kişileri veya kendinizi değil nesnelliği her zaman kullanmak.
  • Tarafsızlık sonucunda sadece statü ve statükritik olarak gözlemci pozisyonun muhafaza edilmesi.
  • Her zaman Gri Adam olarak yani olayla alakası olmayan sonradan sadece gözlemci olan gibi düşünmek.
Psikolojik ve ruhsal çözümlemeleri içeren romanların yazım kalitesi ve sanatı iyi ise yazar hep objektif olmuştur bunu gözlemlemek için bu yöntemi ayrıca deneyebilirsiniz.

Anım:
Genel olarak çok fazla yaşamayı seven birisi olduğum öne sürülemez daha çok Nietzsche severler gibi "Amor Fati" ve genel olarak "Bir kere doğarız ve ölmenin en güzel yani bir kez ölmektir" ilkesi hep beğendim fikirler olmuştur. Bir gün genel olarak yaşam ile ölüm ile ilgili konuşurken bir kişiye "Zaten kişi çok iyi bir hayat yaşamıyorsa acısız bir şekil içinde yok olmayı seçecektir en azından ben olsam öyle yaparım sürünmenin manası yok." demiştim.

Ardından düşünen taraf bana şu önermeyi sundu "Eğer öyle bir şeyin olmasını istiyorsan fakat mücadele edecek insanlar varsa ne yapacaksın?" bu soru üzerine şu cevabı kısaca yönelttim: "Objektif olarak bakacağım.". Bunu dedikten sonra ise ona şu objektif analizi sunmuştum: "Eğer mücadele edip daha iyi hayat şartları için savaşacak kişiler varsa elbet mümkün olacaktır lakin ben olsam onu seçerdim fakat tarafsızca bakınca ölmek yerine mücadele edecek hatta daha iyi koşullar için arayışa girelener olacaktır." dedikten sonra tarafıma şunu yöneltmişlerdi: "Az önce ölmek isteyen sen değil misin? kafamız karıştı." bunu duyduktan sonra onlara "Evet, öyle bir çıkmazı yaşasam ölmek isterdim" diye belirttim ve ardından "Fakat, objektif bakmam gerekti ve ben öyle olanı yaptım ve asla kendi fikrimi dahil etmedim."

Kısaca, genel olarak bir şeyi düşünürken kendinizi ve duygu olarak sizi etkileyecek faktörleri ortadan kaldırdığınız an bu anı içindeki gibi ölmek isterken mücadeleye etmeye çalışan adam bile olabilirsiniz asıl önemli olarak 4 ilkeyi sağlamaktır.
 
Bir konuda tamamen objektif olmak mümkün müdür? Yoksa ne kadar tarafsız olmak istesekte hislerimiz, fikirlerimiz buna engel olur mu?

Kendi duygularına bu kadar hakim olan bir insanın olmadığını düşünüyorum. Bence insan doğası gereği istemeden de olsa bir tarafı savunacaktır.
 

Geri
Yukarı