Yoktan var olmak mümkün müdür?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Stephen Hawking'in bu konu hakkındaki teorisi;
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Başlığı dikkate almamanızı öneririm çünkü videoda evren ve oluşumu hakkında konuşuluyor.

İzledim ve doğru olabilir. Ama yine de bir tanrı yok diyemeyiz. Belki de evren böyle yaratılmıştır.

Öncelikle hiçliğin enerjisini açıklamak istiyorum. "termodinamik yasalarına göre evren her zaman en düşük enerji düzeyinde olmak ister ve sanal fotonlar en düşük enerji düzeyinde olabilir. Sonsuz sayıda sanal foton olması nedeniyle hiçliğin enerjisi olan sıfır noktası enerjisi pratikte kızılötesi fotonlardan, yani termal radyasyondan oluşur."

Bu durumda "evren boş değildir. Uzay boşluğundaki madde ve enerjiyi çıkarsanız bile hiçliğin enerjisi var ki enerjinin korunumu gereği evrenin hiçlikten oluşabilmesinin tek yolu hiçliğin enerjisinin olmasıdır."

Big Bang'e gelirsek eğer "evren büyük patlama anından beri sürekli genişliyor(kozmik enflasyon) ve karanlık enerji yüzünden sonsuza dek genişleyecek. büyük patlamadan (aslında büyük bir patlama değil) önce evren kısa bir süre için ışıktan hızlı şişti. Kozmik enflasyon sona erdiğinde serbest kalan enerji de yaşadığımız gözlemlenebilir evreni doğuran büyük patlamayı tetikledi." Böylece bildiğimiz gerçek uzay-zamanı oluşturdu.

Geri kalan çoğu bilgi matematiksel bilgiye giriyor.

Bu kadar şey tesadüf olamaz bence elbet bir yaratıcısı vardır ama konu yaratıcı nasıl oldu ya gelince insan beyni yetmiyor fazla düşünmemek lazım deli oluruz.

Hiçbir madde vardan yok olamaz yoktan var olamaz. Sadece durum değiştirerek farklı maddelere dönüşürler. Mesela örnek olarak cisim masaya vurmasını sağlayan kinetik enerjinin ses enerjisine dönüşmesi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Büyük patlama üzerinden gidecek olursak yoktan var olmak mümkün müdür?

Büyük patlama bir şeyin yoktan var olduğunu söylemez. Burada bir kavram karışıklığı vardır. Dilim döndüğünce anlatmak gerekirse büyük patlama evrenimizin dokusunun ve zamanının başlangıcını açıklar. Kullandığımız yasalar ve zaman dokusunu, test edemediğimiz fakat doğruluğunu teori düzeyine çıkardığımız şeyleri, hipotezlerimizin zeminini oluşturur. Büyük patlamadan öncesiyle ilgili birkaç farklı hipotez olmasına karşın bilim insanları genellikle bu konuyu bu açıdan değil yukarıda bahsettiğim açıdan değerlendirir çünkü bazı arkadaşların bahsettiği gibi büyük patlamayı ve öncesini maddenin yoktan var olmasıyla değerlendirirsek bu bizi bir paradoksa sokar ve bilim ilerlemez. Büyük patlama teorisi herhangi bir din ile ilgili bir yorum yapmaz. Bazı kısımları hariç gayet nettir. İhtiyacımız olanı karşılar. O yüzden bu konu büyük patlamadan öncesini tartışmakla ilgilendiği sürece bir yere varamaz. Bu arada özellikle hipotez ve teori kavramlarını kullandım iki farklı kavram ve bilmeyenlerin aralarındaki farklara kısa bir göz atmasını tavsiye ederim.

Benim düşüncem evrenin nasıl yaratıldığı veya nasıl oluştuğunu kesin olarak bilemeyeceğimiz. Biliyoruz sadece ipucunu buluruz, insan beyni o kadar da zeki bir beyin değil. Kısacası evrenin nasıl oluştuğu bilinemeyecek.

Benim düşüncem evrenin nasıl yaratıldığı veya nasıl oluştuğunu kesin olarak bilemeyeceğimiz. Biliyoruz sadece ipucunu buluruz, insan beyni o kadar da zeki bir beyin değil. Kısacası evrenin nasıl oluştuğu bilinemeyecek.
İpucu dediğiniz nedir hocam?

Büyük Patlama'dan önce ne vardı hala bilinmiyor, yani işin sonu deist argümanına çıkıyor. İşte klasik bir iş varsa o işi yapan olmalıdır felsefesi, fakat bu metafizik için geçerli mi bilmiyorum.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı