Tanrının amacı ve sınav çelişkisi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu sorulara verilebilecek olası yanıtlar çok soyut olacağından dolayı ve keşfedilecek somut bir yanıtlar dizisi varsa bile henüz zekamızın bu tarz şeyleri algılamakta yetersiz kalacağından dolayı işin içine dini inançları katmadan yanıt verebilmek olanaksızdır.

Öncelikle kainattan kasttım bütün görebileceğiniz şeyler uzay galaksi veya bir karınca.
Bu siteye bakmanızı tavsiye ederim yani ruh, hayalet(cin vb) gibi canlıların olduğunu kuran zaten bahsediyor yanı evrende bizim tek olmadığımızdanda bahsediyor devlerin olduğuda kuranda bazı yerlerde geçiyor paranormal olarak adlandırılan şeylerde ve bu paranormal canlılarında iyi ve kötüsünün olduğu tıpkı insanlar gibi iradesi olduğu.
Ayrıca egoistlik bölümünü sinirle yazdığınızı düşünüyorum ve şunu belirtmek istiyorum dinimiz 1 karıncayı dahi hakkını savunduğunu belirtiyor.
Yani sen ha 1 karıncayı ez ha bir fili öldür 2 sininde hesabını vereceğin yazıyor ve diyor hayvanlar benim sessiz kullarımdır hesap vakti konuşacaklar hesap vakti haklarını arayacaklar.
Yani bizden daha gelişmiş derken onu tam anlayamadım yani fiziksel olarakmı yoksa bilimsel olarakmı.

Tanrının yarattığı bütün bu kainat neden var?

Bunu henüz kimse çözebilmiş değil.

İnsanın amacı ve tanrının bir şeyler yaratırken amacı ne?

Tanrı kimseye muhtaç değildir. Bizim duamıza ya da ettiğimiz hiçbir ibadete muhtaç değildir tanrı. Biz tanrıya muhtacız. O bizi yaratdı biz onu yaratmadık.

Tanrının her bir atomunu yarattığı insanları sınava sokarken amacı ne?

Tanrının zekası ve stratejisi bir insanın zekası ve stratejisinden yüzlerce kat üstündür. Kadınlar tanıyorum bir erkeği sevmeden önce onu kaç sıvandan geçirirler. Aciz bir insanın sahip olduğu zekanın yüzlerce kat fazlasından bahsediyoruz tanrı hakkında. Sizce bunu bir insan aciz bir varlık dahi düşünüp yapıyorken. Sevdiğini sınıyorken. Bizim tanrımız bizi sınayıp sevmeyecek mi?

Sonucunun daha yaşanmadan belli olduğu sınavın amacı ne?

Kul kaderini yaşar. Hepimiz bir oyuncuyuz bu dünya da. Hepimiz gidiciyiz biz gideceğiz başkası gelecek yerimize. Senaryoyu yazan yazar biz sadece senaryodan habersiz olan doğaçlama oyunculuk sergileyen birer oyuncularız. Rolünü başarılı sergileyen herkes muhakkak rolünün hakkını alacaktır. Bu dünya da olmasa da öbür dünya da.

Sınav için yaratıp gönderdiği bazı insanları daha sınav yaşına gelmeden geri almasının amacı ne?

Sanırım bahsettiğin şey tecavüz taciz ölüm olayları küçük yaşlı çocukların yaşadığı. Bu olaylar da tanrı çocukları sınava çekmez bunu yapmaya çalışan şeref namus sahibi olmayan bir insanın sınavıdır.

Tanrı her şeyi yarattıysa tanrıyı ne yarattı?

Tanrıyı birinin yarattığını düşünmüyorum. Ama ilk sorunuza dediğim gibi bunu da şimdilik kimse bilmiyor.

Tanrı kendi kendine var olabiliyorsa yoktan var olmanın mümkün olduğu sonucu çıkmaz mı?

Yoktan var olmak denen bir kavram yok. Tanrının nasıl doğduğu nasıl var olduğu hakkında hiç birimiz bilemeyiz. Hiç bir kutsal kitap buna delil olarak sunulamaz. İnsanlar iki kişinin birleşmesi sonrası doğar. Yani biz insanlar yoktan var edilmedik. Küçücük bir sperm parçasından bu kadar insanların kimsenin yardımı olmadan yaratıldığını düşünmüyorsunuzdur umarım.

Hayır, sinirle yazmak değil; anlatamadım kendimi. Demek istediğim insanlık olarak bir ego içerisindeyiz zaten. Dünya bizim hakimiyetimiz altında, daha doğrusu biz böyle düşünüyoruz; bizim için insanlar zaten diğer hayvanlardan üstün görülüyor. Bir insanın hayatı, bir hayvanın hayatından daha değerli; biz insanlar için görüş böyle.

Hayvanların fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarını zaten görmezden geliyoruz. Yaşamasını istiyorsak, onlardan fayda istiyorsak fiziksel ihtiyaçlarını umursuyoruz belki ama psikolojik ihtiyaçları umurumuzda değil insanlar olarak. Bunları yapmakta da hiçbir çekince duymuyoruz, çünkü üstün olduğumuzu düşünüyoruz. Bunlara hakkımız olduğunu düşünüyoruz ve hiç çekinmiyoruz.

Şimdi iddia ettiğiniz şey ise, bu durumun sadece Dünya için geçerli değil, aslında tüm evren için geçerli olduğunu söylemeye benziyor. Bütün kainat, insanlar için yaratıldı diyorsunuz. Yani evet, Dünya üzerindeki bizden başka diğer canlıların varlığı bizim için değersiz düşüncesinden bir adım daha yükselerek tüm evren bizim için ve en üstünü biziz diyorsunuz. Eleştiri yaptığım nokta burası. Kastettiğim ego, işte bu. Bu ego öyle size ya da başkasına söylenmiş bir ego değil, insanlık adına düşünülen bir ego.

Yani bizden daha gelişmiş derken, onu tam anlayamadım. Yani fiziksel olarak mı yoksa bilimsel olarak mı?
Zeka olarak, teknoloji olarak.

Ben kendimi övüyor muyum? Aynı düzeyde felsefe yetisine sahip değilmişiz... ben, “gerçeği bilemeyiz, doğru olabilir.” Diyorum, sen dinlerin uydurma olduğunu kanıtlamış gibi tavırlar sergiliyorsun, üstüne de kendini övüyorsun. Diline bir dolamışsın, “Ortadoğu, Ortadoğu” Ne Ortadoğu kardeşim? Terör sadece Ortadoğu’da mı var sanıyorsun?

"Hayır, sinirle yazmak değil; anlatamadım kendimi. Demek istediğim insanlık olarak bir ego içerisindeyiz zaten. Dünya bizim hakimiyetimiz altında, daha doğrusu biz böyle düşünüyoruz; bizim için insanlar zaten diğer hayvanlardan üstün görülüyor."
Din bakışına geçersek insan şu yönüyle bütün hayvanlardan üstün(farklı anlamında ayırt edici özellik) görülüor irade yönüyle.
Ama din şunu da diyor ne sen insanlardan üstün değilsin sen hayvanların sahibi değilsin (evde beslenen kedi olarak değil onlardan üstün görerek onun itaat ettirilmesi)

"Hayvanların fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarını zaten görmezden geliyoruz. Yaşamasını istiyorsak, onlardan fayda istiyorsak fiziksel ihtiyaçlarını umursuyoruz belki ama psikolojik ihtiyaçları umurumuzda değil insanlar olarak. Bunları yapmakta da hiçbir çekince duymuyoruz, çünkü üstün olduğumuzu düşünüyoruz. Bunlara hakkımız olduğunu düşünüyoruz ve hiç çekinmiyoruz."

Buna da bir din bakışı atarsak dine göre hayvanlar insanların ihtiyacları için yaratılmıştır aslan kaplanda dahil ama bunlar dolaylı olarak ve eğer sen psikolojiyi bir ihtiyac görüyorsan o hayvana zarar vermeden onunla piskolojik ihtiyac alabilirsin ha şimdi senin sinirlendiğin noktaya gelelim psikolojik işimiz bitince onları dışarı atmak gibi şeylere sinrleniyorsun.
Burada eğer bir hayvanı sahiplendiysen ona acı vermemen lazım ve onlarında sokağa atılması gibi şeyler zarar veriyor yani bir mantık fırtınası yaparsak din bunada karsı yani sen sahiplendiğin etinden sütünden faydalanmak olsun dediğin gibi piskolojik olsun eğer sahipleniyorsak onlara düzgün bakmamızda lazım.

"Şimdi iddia ettiğiniz şey ise, bu durumun sadece dünya için geçerli değil, aslında tüm evren için geçerli olduğunu söylemeye benziyor. Bütün kainat, insanlar için yaratıldı diyorsunuz. Yani evet, dünya üzerindeki bizden başka diğer canlıların varlığı bizim için değersiz düşüncesinden bir adım daha yükselerek tüm evren bizim için ve en üstünü biziz diyorsunuz. Eleştiri yaptığım nokta burası. Kastettiğim ego, işte bu. Bu ego öyle size ya da başkasına söylenmiş bir ego değil, insanlık adına düşünülen bir ego."

Benim iddiam şuydu bütün evren evet insanın sınavı için yaratılmıştır ama yanlış anladığınızda şu insan için değil insanın sınavı için yani bu evren bizim değil yaratıcı allahındır biz sadece sınav için buradayız.
Ben en üstünü yüz demiyorum biz karıncadan daha dayanıklı değiliz mesela ben bizi bütün hayvanlardan ayıran bir şey var diyorum ve bu ayırac dinde bizi daha yukarı göstermiyor siz işte yanlış anlayarak buraya kızıyorsunuz.

Ve anladım şimdi sorunuzu yanlış hatırlamıyorsam diğer yazımda da verdiğim linkte uzaylıların dünyaya geleceği yazıyor yanlış hatırlıyorsam bilen biri düzeltsin
Buradan yola cıkarsak teknolojik bakımdan daha üstün olduklarını görebiliriz zeka bölümünü bilemeyeceğim.

Din bakışına geçersek insan şu yönüyle bütün hayvanlardan üstün (farklı anlamında ayırt edici özellik) görülüyor irade yönüyle.
Bu din bakışıyla. Din ve hayvancılık-tarım arasında devasa bir ilişki var aslında ve bu başlı başına bir konu olacak kadar büyük. Ona girmiyorum burada.
Gelelim hayata, burada zeka bakımından bir üstünlük olduğunu belirtmişsiniz. Peki bu bize onları sömürme hakkı verir mi? Ama biz sömürmekten çekinmiyoruz. Bunu belirtmek istemiştim.

"...eğer sen psikolojiyi bir ihtiyaç görüyorsan o hayvana zarar vermeden onunla psikolojik ihtiyaç alabilirsin. Ha şimdi senin sinirlendiğin noktaya gelelim, psikolojik işimiz bitince onları dışarı atmak..." burada tam olarak ne demek istediğinizi anlayamadım.

Psikolojiden kastım şu, hayvanları dilediğimiz gibi yetiştirip, onları daha yavruyken annelerinden ayırıp ufacık bir alana hapsetmek örneğin. Bu hangimizin umurunda? Ama onlar acı çekiyor.

Bir de sinirlendiğin nokta falan demişsiniz, bakın benim sinirlendiğim falan yok, eleştiri yapıyorum. Yoksa oturmuş Sosyal'de dolanıyorum, burada sizinle konuşuyorum. Sinir yok. Rahatım, siz de rahat olun.

Bu arada benim bahsettiğim esas nokta, Dünya üzerindeki diğer canlılardan kendimizi üstün görüyor olduğumuz gibi akıllı uzaylı yaşamları için de aynı görüşü mü benimsemiş olduğunuzdu. Yoksa burası zaten farklı bir olay. Buradan konuşarak bir miktar konu dışına da kaçmış oluyoruz. Hatta daha detaylı tartışma yapmak isterseniz konu açabilirsiniz. Burada konu din değildi; din, bizler ve diğer canlılar hiç değildi. Ben buradan bir örnek vermek istemiştim.

İşte demek istediğim nokta, örneğin bizim dışımızda akıllı bir yaşam formu varsa ve onların da tamamen bizim için yaratıldığını düşünüyorsanız, bu bizi fazla değerli kılıyor. Ama evrenin boyutuna bakınca aslında bir hiçiz. Bunu din bakımından tartışamayız. Fiziksel boyutlarla kıyaslama yapıyorum. Olay bundan ibaret.

Yazı dilinden anlamadığım için bende sizi sinirli sanıyorum bende sakinim sakin sakin cevaplıyorum no sinir.
"...Eğer sen psikolojiyi bir ihtiyaç görüyorsan o hayvana zarar vermeden onunla psikolojik ihtiyaç alabilirsin. Ha şimdi senin sinirlendiğin noktaya gelelim, psikolojik işimiz bitince onları dışarı atmak..." Burada tam olarak ne demek istediğinizi anlayamadım.
Burada cümleyi tam bitirmemişsiniz o gözümden kaçmadı o cümleden sonraki kısmı bir okuyun.
Din sana bir hayvanı sömürme hakkı vermez yani senin bir koyunu sadece somurme amaclı kesmen günah yani olamaması gereken bölümdedir ama sen onu yemek için karnını doyurmak için ailene bakmak için kesiyorsan veya hastalığa yakalandıysa acı çekmemesi için gibi nedenlerden yapıyorsan bu doğru olandır.
Psikoloji bölümünde dinimiz hayvanlara verdiğin bütün acıları kastediyor eğer o kedi psikolojik senin anlattığın yönden acı çekiyorsa bu da senin yaptığın günahtır yani cezasını çekeceksindir.
Biz küçükken bu şekilde sokakta bulduğum bütün kopekleri almaya falan calışıyordum o anda bir hocada bana sunu dedi ya onun annesi üzülürse ya oğlunu ararsa bu çok kötü bir şey diye uyarmıştı herhalde o günden sonra hiç böyle bir şeye kalkışmadım yani anlatmak istediğim herkesin umrunda değil demek yanlış olur ya çünkü bazı insanlar bunu her yönden insanın yanlış gördüğü vardır atesitte hristiyanda müslümanda zaten dinlerin içinde insani duygulara ters gelen şeyler yer almaz.
Bu güzel bir örnekti zaten bende dünyada bir eşitlik var demiştim ve şu örnekle destekledim bir karınca da insandan daha dahanıklı daha zeki değil mi?
Ama irade ile zeka aynı şey değildir.
Hiç şu sozü duydunuzmu hayvanlar masumdur işte tam olarak bu söz bunu destekler hayvanların masum olması bu yöndendir.
Ve kuranda diyor insan oğlu doyumsuzdur ama hiçbir canlıdan üztün değildir.
Ya onlar(uzaylılar) bize ceza vermek için yaratılmışsa o zaman bu bizim değerimizi arttırırmı.

İmtihan diğer adıyla sınav diye bişey olduğuna inanmıyorum. İmtihanı insanlara dayatan Kur'an'dır ve Kur'an ise insan ürünüdür. İnsan ürünü bir kitabın dediğine ne derece güvenilir. Peki Kur'an neden mi insan ürünü? Cevabı Kuran'a Neden mi İnanmıyoruz adlı makaledeki onlarca hata ve eksikliklerde saklı.

Dinozorlardan bahsetmiyor, deveden bahsediyor, o zaman insan ürünüdür...

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…