TC numarasının başka birisi tarafından bilinmesi tehlikeli mi?

• Konuyu başlatan Fx7
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 27
  • Görüntüleme 169.090

Fx7

Hectopat
Daha fazla  
TC kimlik numaramı birkaç alışveriş sitesinde, alışveriş yaparken mecburen vermek zorunda kaldım. Ayrıca notlarıma bakması için arkadaşlarıma vermişliğim bile var. Yeni reşit oldum ve bu durum beni tedirgin etmeye başladı. İleride başıma bir dert gelir mi?

Sanmam. Kimlik numarasından öte şeyler biliniyor. Zamanında 50 milyona yakın kişinin bilgileri sızdırılmıştı. 90-92 civarı bir tarih ve öncesi doğanları kapsıyordu. Hala ulaşmak mümkün. Ad, soyad, ana adı, baba adı, adres, kimliğinin kayıtlı olduğu adres, kimlik numarası bilgileri var. Bir şey yapılabiliyor olsa yaparlardı bence.

Sizin TC kimlik numaranız ile ticaret yapabilir, naylon şirket kurbanı olabilirsiniz. Bu dediklerim şaka değil. Bunun örnekleri ülkemizde istemediğiniz kadar var. Fakat son yıllarda hükumetin yaptığı çalışmalar ile naylon şirket kurulumları git gide azaldı. Şuan TC kimliğinizi sorgulayarak üzerinize kurulmuş / ortağı olduğunuz herhangi bir şirket var mı yok mu görebiliyorsunuz. Ayriyetten kimliğinizin çalındığı / düşürdüğünüz durumlarda kaybettiğinize dair dilekçe verdiğiniz vakit sizin bilgilerinizi kullanarak herhangi bir şekilde şirket oluşturulamıyor / ticaret yapılamıyor. Sistem otomatik olarak kilitliyor.

Arkadaşlarına verdiğin TC numarası sıkıntı yaratmaz. Alışveriş sitelerine verdiğine ise bir şey diyemeyeceğim. Çünkü her gün yüzlerce alışveriş sitesinin databasesi sızdırılıyor. Bu database içerisinde kredi kartlarından tutunda kullanıcı bilgilerine kadar her şey var. Bundan dolayı alışveriş yaptığınız sitenin SSL Sertifikası'na sahip olduğundan emin olun.

Sizin TC kimlik numaranız ile ticaret yapabilir, naylon şirket kurbanı olabilirsiniz.

Günümüzde böyle şeylerin yapılabildiğini sanmıyorum. Daha firma bile sorgularken kimlik seri numarası isteniyor. Sadece kimlik numarası ile şirket açılabilmesi absürt olurdu.

Günümüzde böyle şeylerin yapılabildiğini sanmıyorum. Daha firma bile sorgularken kimlik seri numarası isteniyor. Sadece kimlik numarası ile şirket açılabilmesi absürt olurdu.

Sizin T.C. kimlik numaranız ile tüm ailenizin soy ağacını çıkartabilecek programlar mevcut. Bu programların şahsiyetlere dağıtılması kesinlikle yasak, fakat ve lakin Türkiye'de yaşıyoruz. Şahsen ben kendi bilgisayarıma gereken şeyleri bulup kurabildiysem bir başkası da yapabilir :)

Son düzenleyen: Moderatör:
@@Vavien.
Haberleri izlemiyorsunuz sanırım. Evet T.C kimlik numaranızın başkaları tarafından bilinmesi risk taşır. Kimseyle paylaşmayın, kimlik fotokopisi vermeyin. Vermeniz gerekiyorsa üstüne paraf atın.

Sizin TC kimlik numaranız ile tüm ailenizin soy ağacını çıkartabilecek programlar mevcut.

Programa gerek yok siz de yapabilirsiniz. 4 işlem kullanmak yeterli. 9 basamağı ve 29999 sayısı gerekiyor sadece.
@@Vavien.
Haberleri izlemiyorsunuz sanırım. Evet T.C kimlik numaranızın başkaları tarafından bilinmesi risk taşır. Kimseyle paylaşmayın, kimlik fotokopisi vermeyin. Vermeniz gerekiyorsa üstüne paraf atın.
Etrafta Instagram, facebook, Steam hesaplarımı çaldılar diye gezenler de var. O kişilerin sadece kimlik numaraları yüzünden o durumda olduklarını sanmıyorum. Haberlerde beyne format at şeklinde şeyler de var. Onlara da mı inanıyorsunuz?

@@Vavien.
Hayır onlara inanmıyorum. Çok farklı şekilde dolandırma yöntemleri mevcut. Dolandırıcı olmadığım için ayrıntılı olarak bilmiyorum. Gidip araştırabilirsiniz. Ayrıca neden insanlar sizin T.C numaranızı bilsin? Adam boş kağıda imza attırır üstüne şirket kurar, bunlar yaşanıyor.

Sizin TC kimlik numaranız ile ticaret yapabilir, naylon şirket kurbanı olabilirsiniz. Bu dediklerim şaka değil. Bunun örnekleri ülkemizde istemediğiniz kadar var. Fakat son yıllarda hükumetin yaptığı çalışmalar ile naylon şirket kurulumları git gide azaldı. Şuan TC kimliğinizi sorgulayarak üzerinize kurulmuş / ortağı olduğunuz herhangi bir şirket var mı yok mu görebiliyorsunuz. Ayriyetten kimliğinizin çalındığı / düşürdüğünüz durumlarda kaybettiğinize dair dilekçe verdiğiniz vakit sizin bilgilerinizi kullanarak herhangi bir şekilde şirket oluşturulamıyor / ticaret yapılamıyor. Sistem otomatik olarak kilitliyor.

Arkadaşlarına verdiğin TC numarası sıkıntı yaratmaz. Alışveriş sitelerine verdiğine ise bir şey diyemeyeceğim. Çünkü her gün yüzlerce alışveriş sitesinin databasesi sızdırılıyor. Bu database içerisinde kredi kartlarından tutunda kullanıcı bilgilerine kadar her şey var. Bundan dolayı alışveriş yaptığınız sitenin SSL Sertifikası'na sahip olduğundan emin olun.
Korkutmayın ya. Sadece tc numarası ile şirket açmak bu kadar kolay mı? Bende rastgele 11 hane sayı salllayayım, illa ki birisinin tc sini tuttururum. 80 milyon vatandaş var ne de olsa. Bence yanlış biliyorsunuz, bu kadar basit olmamalı..

Technopat Haberler

Geri
Yukarı