Gelmiş yine motor üretemiyorsak gerisini 5 yaşındaki çocuk da yaparcılar.
Açıkçası ne diyeceğimi bilmiyorum. Mühendislik alanları hakkında fikriniz yoksa gidin sistem toplayın, ciddiyim.
Bir kere motor dediğiniz şey öyle deli gibi yatırımlar yapsanız da, manyak paralar dökseniz de üretebileceğiniz, kısa ve orta vaadede verim alabileceğiniz bir şey değil. Bu birçok ülkenin geliştirdiği platformlar için böyle.
Rusya ve ABD'nin neredeyse asırlık know-how bilgisinin yanında, Türkiye belki de çeyrek asır bile olmayan deneyimiyle projeler yapmaya çalışıyor. Yapılan birçok proje 15 - 20 - 25 senelik uzun vadeli planların ürünü.
Böyle durumlarda tabii ki de yerli üretebildiğiniz kadar üretip, kalan parçaları ithal edeceksiniz. Burada amaç uzun vadeli dönemlerde, yerli alt sistemlerin sayısını arttırarak devam etmek.
İster bir İHA, ister gemi isterse tank olsun, her farklı kategorideki bu sistemlerin onlarca belki yüzlerce alt yapısı var. Senelerce giçbir şey yapmamış, AR-GE kültürü de gelişmemiş bir ülke olarak, yapılmaya çalışılan olabilecek en yerli ve en az ithal imkanlarla ürünler ortaya çıkartmak.
Mühendislik öyle düşündüğünüz gibi bas parayı, bas nitelikli elemanı, al 5 10 senede sonucu değil. Hele ki motor için. Motorun şakası yoktur. Üretemeyecek kapasitedeyseniz, satın alırsınız.
Tamamen kendi üretimimiz gemiler, uçaklar, bilgisayarlar vb yaptığımızda emin olun biz sizden önce paylaşırız haberi. Ancak tüm okumuş gençlerini ülkeden kaçıran politikalarla da bunun yakın zamanda olabileceğini sanmayın.
Sanmıyorum zira onu ayırabilmek bile objektif bir bakış açısı ve her şeyden öte, durumu anlayabilme yetisi gerektiriyor.
Evet, çık acıdır ki gerek yanlış politikalar gerekse çalkantılı ekonomi nedeniyle kaçan çok genç var. Peki bu ürünleri kim yapıyor?
Siyasiler mi?
Türk mühendisleri mi?
Yalnız hocam böyle bir şey saçma olur bu dediğiniz şey saçma bir fikir lada nasıl BMW motoru kullanmıyor Ruslar kendi motorlarını üretiyorsa Türkler de kendi motorlarını yapmalı bence.
Üretiliyor ve geliştiriliyor ancak istenen dayanıklılık ya da performans seviyesine gelmesi çok ciddi uğraş istiyor.
Motor üzerine çalışma yok sanmayın.
Hocam bu söylediğiniz aşırı mantıksız ki?
Zaten para eden, zor olan kısım orası. ''Orayı yapmayalım dışarıdan alalım'' demek çok mantıksız.
Afrika'da birleştirir dış çerçeveyi. Motor olmadıktan sonra ne anlamı var? Altay tankını yaptık bitirdik prototipleri. Ama senelerdir seri üretime geçmiyor. Neden? O motor vermiyor diğeri güçsüz motor veriyor vs. Önemli olan zor olanı başarmak.
Motor bir geminin kritik sistemlerinden birisi ama tek olanı değil.
Çerçeve birleştirmek için bile elinde bir tasarımın olması gerekiyor.

Bu bile seneler ve ciddi deneyim gerektiren süreç.
Ki alt sistemlerine, radar ve füze sistemlerine, top sistemlerine ve elektronik harp altyapısına girmiyorum bile...
İlginç ya. Şükür ki güzel mühendislerimiz var... Yoksa motor yok diye hiçbir şeyimiz olmayacaktı...