Technopat hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kullanıcı kitlesi çok sınırlı. Reddit ve diğer platformlardaki gibi her yaştan ve meslekten kullanıcı fazlaca yok. Çoğunluk küçük yaşta. Mühendis, pilot, doktor, müzisyen ve benzer mesleklerden olan birisiyle konuşmak istediğinizde bulmanız çok zor oluyor. Kadınsanız ve kadınlar ile alakalı bir konu açacaksanız onun için de cevaplayacak çok kişi olmaz. Tabii ki Valorant veya teknik destek konusu açarsanız çokça kişi yazabiliyor. :D

Yahu, Reddit gibi bir platformla teknoloji forumunu nasıl tam anlamıyla karşılaştırabiliriz ki bunu söylüyorsunuz? Reddit tam anlamıyla bir sosyal medya platformu ve yapısı onu bu kadar çok çeşitli yapıyor, büyük de bir platform ve bundan dolayı istemeyeceğiniz kadar çeşitli subreddit ve insan var. Reddit kadar çeşitli insan bulundurabilen tabii ki bir sürü sosyal medya platformu var, tabii ki dünya çapında platformlar ama yapılarından dolayı Reddit gibi bir çeşitlilik sunamiyorlar. Instagram'de Reels gezerek Reddit'te bulabileceğiniz kadar bulabilecek misiniz aradığınız şeyi?

Diğer yönlerine gelecek olursak Türk bir forum olmasının da etkisi var. Henüz Avrupa kadar gelişmiş değiliz çoğu yönden ve bilgili kadar cahil, hatta fazlası var. Bu gelişmişlik düzeyi forum kitlesini de etkiliyor çünkü refah olmayan yerde zevke, hobiye zaman ayrılamaz ve de okumuş kişilerde bile bu bir bakıma böyle çünkü bu insanlar büyürken böyle şeyleri görmediler, haliyle sonradan da zor oluyor. Bu yüzden kitlenin yaşı küçük.

İkinci unsur ise TP'nin teknoloji ağırlıklı olması. Bırakın bahsettiğiniz konuları (kadın, mühendis vs.), çoğu kategoride bilgili üye yok ve cevaplanamayan sorular oluyor. PC toplama ve Windows üzerindeki hatalarda vs. bulunabiliyor cevap ama zaten forumun büyük bilgisi olan kısmı burada. Belki teknoloji ağırlıklı olup sizin bahsettikleriniz olduğu ve her kategoride aşağı yukarı cevaplanan soruların olduğu bir yer olabilir ama üstte yazdığımı doğrular şekilde böyle bir yer yok ama ilgi alanlarını ele alanlar mevcut. Turkrock gibi. Sadece müzik bazlı mesela.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yahu, Reddit gibi bir platformla teknoloji forumunu nasıl tam anlamıyla karşılaştırabiliriz ki bunu söylüyorsunuz?
Tam olarak Reddit'in site genelinden bahsetmiyordum. Örneğin r/Apple bölümünü ele alabiliriz. Apple bölümünde iPhone ile ilgili bir konu açtığınızda en güncel Apple ürünlerini kullanan bir sürü kullanıcı bulabiliyorsunuz. Müzisyen de oluyor, mühendis de oluyor. Buradaki iPhone bölümünde iPhone 14 Pro Max ile ilgili bir konu açtığınızda aynı cihazı kullanan çok fazla kişi olmuyor. Donanım Haber'de bile sayfalarca kullanıcısı olan bir ana konu var. Şimdiden 895 sayfa olmuş. Aynı şekilde müzik için MacBook ile alakalı bir konu açacaksanız da pek profesyonel cevap bulamayabilirsiniz.

Gayet iyi bir forum. Girince çıkamıyorum. Tek anlam veremediğim şey bazen açtığım konu sebebsizce reddediliyor. Sebebini söyleseler hiçbir sıkıntı yok :)

Tam olarak Reddit'in site genelinden bahsetmiyordum. Örneğin r/Apple bölümünü ele alabiliriz. Apple bölümüne iPhone ile ilgili bir konu açtığınızda en güncel Apple ürünlerini kullanan bir sürü kullanıcı bulabiliyorsunuz. Müzisyen de oluyor, mühendis de oluyor. Buradaki iPhone bölümünde iPhone 14 Pro Max ile ilgili bir konu açtığınızda aynı cihazı kullanan çok fazla kişi olmuyor. Donanım Haber'de bile sayfalarca kullanıcısı olan bir ana konu var. Şimdiden 895 sayfa olmuş. Aynı şekilde müzik için MacBook ile alakalı bir konu açacaksanız da pek profesyonel cevap bulamayabilirsiniz.
Hocam, Reddit'in site genelinden de bahsetmiyorum zaten, sadece düzgün bir karşılaşma olmayacağı (nasıl yaparsanız yapın) üzerinden bahsettim. Bahsettiğiniz şeylerin geri kalanından yazında bahsettim zaten. Donanım Haber'in kitlesi ile burayı bir tutamayız, çünkü en başta daha eski DH. Ayrıca oranın aktifliğinin çoğu sıcak fırsatlar ve siyaset diye hatırlıyorum. Bahsettiğiniz cevap bulamama konusu yazımda var zaten.

Hocam, Reddit'in site genelinden de bahsetmiyorum zaten, sadece düzgün bir karşılaşma olmayacağı (nasıl yaparsanız yapın) üzerinden bahsettim. Bahsettiğiniz şeylerin geri kalanından yazında bahsettim zaten. Donanım Haber'in kitlesi ile burayı bir tutamayız, çünkü en başta daha eski DH. Ayrıca oranın aktifliğinin çoğu sıcak fırsatlar ve siyaset diye hatırlıyorum. Bahsettiğiniz cevap bulamama konusu yazımda var zaten.

Yabancı siteler, içerik dili sebebiyle daha çok kullanıcıya ulaşabiliyor. Benzer Türkçe siteler de kuruluş tarihi nedeniyle daha fazla kişiye ulaşabiliyor. Şu anda kullanıcı kitlesinin bu durumda olmasının bir eksiklik olduğundan ve geliştirilmesi gerektiğinden bahsediyordum zaten. Karşılaştırmanın tamamen eşit koşullarda olmasına gerek yok. :) Reddit sadece örneklerden birisiydi. İçerik dili sebebiyle daha çok kişiye ulaşması çok daha kolay. Linus Tech Tips, Apple Support Community, Donanım Haber ve Stack Exchange gibi bir sürü farklı site de var. Aynı sorular için çok daha farklı gruplardan insanlar ile konuşabiliyorsunuz.

Yabancı siteler, içerik dili sebebiyle daha çok kullanıcıya ulaşabiliyor. Benzer Türkçe siteler de kuruluş tarihi nedeniyle daha fazla kişiye ulaşabiliyor. Şu anda kullanıcı kitlesinin bu durumda olmasının bir eksiklik olduğundan bahsediyordum zaten. Karşılaştırmanın tamamen eşit koşullarda olmasına gerek yok. :) Reddit sadece örneklerden birisiydi. İçerik dili sebebiyle daha çok kişiye ulaşması çok daha kolay. Linus Tech Tips, Apple Support Community, Donanım Haber ve Stack Exchange gibi bir sürü farklı site de var. Aynı sorular için çok daha farklı gruptan insanlar ile konuşabiliyorsunuz.
Hocam kullanıcı kitlesi ile alakalı söylediklerinize katılıyorum, mevzu orası değil. Eğer siz burası boyle orası şöyle diyorsanız karşılaştırma eşit olmalı. Üstelik karşılaştırdığınız bir Türk forumu ise ki önceki mesajda da bu mesajda da yazdıklarınızı ilk mesajımda belirttim. Ama mesele olan şey o sitelerin aynı grup içinde olabilmesi, kimi forumlar genel, kimisi tek şeye yönelir, Türk rock örneği gibi. O yüzden mesela AppleSC ile burası hakkında bir karşılaşma olmaz.

Ama mesele olan şey o sitelerin aynı grup içinde olabilmesi, kimi forumlar genel, kimisi tek şeye yönelir, Türk rock örneği gibi. O yüzden mesela AppleSC ile burası hakkında bir karşılaşma olmaz.
Bazı açılardan eşit sayılabilir. Ben de eşit olan bir noktadan karşılaştırdım: Çok daha büyük platform olan Reddit'te r/Apple, sadece Apple ile ilgili. Donanım Haber'deki ve Technopat'taki Apple ile ilgili kategoriler de aynı konularla ilgileniyor ve sitelerde yalnızca küçük bir parça şeklinde bulunuyor. İnternette arama yapan kullanıcılardan örnek olarak mühendis olanlarının diğer sitelere gitmesi kalite açısından çok fark yaratıyor.

Mesela Apple Watch'taki Döngü İzleme özelliği ile ilgili bir soru sorulursa burada kolaylıkla cevap alınamaz. Teknolojiyle alakalı bir yerde böyle bir soruya kolaylıkla cevap bulunabilmeli.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı