Teknik servisler neden bu kadar ilgisiz?

SapoBaskan

Centipat
Daha fazla  
Son zamanlarda bir şey satın alırken gerçekten içim rahat etmiyor. Monitör, ekran kartı gibi teknolojik aletlerde sorun yaşarsam acaba karşıma bir muhatap çıkar mı, ilgilenirler mi diye düşünmeden edemiyorum. Sadece ürünün kendisine değil, arkasındaki teknik desteğe güvenmek de gerekiyor ama çoğu zaman bu destek ya hiç yok ya da çok yetersiz.

Ürün bozulduğunda servise ulaşmak ayrı dert, ilgilenmeleri ayrı dert. Süreç uzadıkça insanın hevesi, sabrı kalmıyor. Garanti kavramı da çoğu zaman sadece kâğıt üzerinde gibi hissettiriyor.

Bu yüzden artık bir şey almadan önce iki kere düşünüyorum. Hatta özelliklerinden çok, servisi nasıldır, kullanıcıları memnun kalmış mı diye araştırır oldum.

Siz neler yaşıyorsunuz bu konuda? Güvendiğiniz markalar var mı? Ya da teknik serviste sıkıntı yaşadığınız firmalar? Deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Biz şu an servise muhtaç kalmadık ama servisler berbatlaşıyor...

Samsung ve ASUS teknik servis acisindan da cok iyi firmalar bizzat deneyimledim oneririm.
Samsung için kesin konuşamam ancak Asus'a katılmıyorum. Asus dünyadaki en kötü teknik servis hizmeti ile biliniyor. Türkiye'de de aynı durum söz konusu. Ancak şu da var Asus'un teknik servisi 2'ye ayrılmakta. 1.si resmi kendilerine ait olan servis, bu sadece belirli Asus parçaları ile ilgileniyor, örneğin PSU ve anakart. 2. ise üçüncü firma ila yaptıkları anlaşmalı servis (Servis Point gibi), bunlara giren ürünlerden birisi ise ekran kartları. Resmi olanında düşük ücretli olduğu sürece sorun yaşamıyorsunuz, ikincisinde ise gönderdiğiniz ürün daha da arızalı gelebildiği gibi her türlü kanun dışı işlemleri yapıyorlar.

Garanti servislerini yorumlarken basit düşük ücretli garanti gerektiren işlemler ile değil, haklarınızı kullanmaya çalışıp yüksek masraflı ürün değişimi gibi olayları incelediğinizde sorunsuz bir işlem süreci geçirdiğiniz sayılı deneyim var. Servislerin verdiği cevap çoğu zaman şu oluyor, "biz size bu ürünü verirsek zarara uğrarız o halde niye verelim".

Son düzenleme:
Teknik servislerin çoğunu yetersiz buluyorum. Bence kendileri de yardım etmek istiyordur ama bilgi ve becerileri kısıtlı olduğu için yardım edemiyorlar. Daha liyakatlı kişilerin alınması gerekiyor.

Son zamanlarda bir şey satın alırken gerçekten içim rahat etmiyor. Monitör, ekran kartı gibi teknolojik aletlerde sorun yaşarsam acaba karşıma bir muhatap çıkar mı, ilgilenirler mi diye düşünmeden edemiyorum. Sadece ürünün kendisine değil, arkasındaki teknik desteğe güvenmek de gerekiyor ama çoğu zaman bu destek ya hiç yok ya da çok yetersiz.

Ürün bozulduğunda servise ulaşmak ayrı dert, ilgilenmeleri ayrı dert. Süreç uzadıkça insanın hevesi, sabrı kalmıyor. Garanti kavramı da çoğu zaman sadece kâğıt üzerinde gibi hissettiriyor.

Bu yüzden artık bir şey almadan önce iki kere düşünüyorum. Hatta özelliklerinden çok, servisi nasıldır, kullanıcıları memnun kalmış mı diye araştırır oldum.

Siz neler yaşıyorsunuz bu konuda? Güvendiğiniz markalar var mı? Ya da teknik serviste sıkıntı yaşadığınız firmalar? Deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Bu konuda adeta paronayak bir şekilde önlemlerinizi alarak sipariş vermeniz gerekiyor. Ne yazık ki Türkiye şartları bu şekilde. Benim alışveriş yaptığımda özellikle elektroniklerde aldığım önlemler şunlar;
  1. Satıcı ve ithalatçısı ne kadar süredir bu işi yapıyor kontrol ediyorum. 6 ay altındaysalar kesinlikle uzak durmanız gerekiyor. Olası bir arıza durumunda iflas ettikleri gerekçesi ile garantiniz yanabilir.
  2. Satıcıdan ürün alırken her zaman ama her zaman Garanti Yönetmeliği kapsamında usulüne göre kendilerinden garanti belgesi talep ediyorum. Garanti belgesi var ancak yönetmeliğe uygun usulüne göre maddeleri içermiyorsa da aynı şeyi yapıyorum. Faturanın garanti belgesi yerine geçmesinin hiçbir önemi yok. Yönetmelik kapsamında bu talebinizi iletirseniz garanti belgesini kendileri düzenleyip ya da ithalatçıdan talep edip size iletmek zorundalar.
    • Bunu sorunsuz size göndermeleri biraz olsun kanunları umursadıkları ve işlerini düzgün yaptıkları anlamına geliyor.
      • Garanti belgesi düzenlemiyoruz diye tekrarlarlarsa Cimer üzerinden bağlı oldukları Ticaret Bakanlığına garanti belgesi düzenlenmesi reddedildiği için denetim yapılarak idari para cezası kesilmesi için şikayet bırakıyrum. Bu şikayeti satıcı belgeyi bana iletene kadar her 2-3 ayda bir tekrarlıyorum ve para cezaları almaya devam ediyorlar.
        • İdari para cezası alıp almadıklarını öğrendiğim memur yakınım var. İlgili kanun maddeleri ile usulüne göre doğru Ticaret Bakanlığına yönlendirerek yazarsanız ceza yiyorlar emin olabilirsiniz.
  3. Ürün elime ulaştığında her zaman ama her zaman videoya çekerek açıyorum. Bunun için normalde selfie standım var, onu sabitleyerek yapıyorum.
  4. Ürünün kutusu üzerindeki hasar veya üründe olan parmak izi/çizik gibi her detayı belgeliyorum. Bunun için ilk açılışını eldivenle yapmanızı öneririm. Eğer üründe parmak izi ve özellikle çizik varsa bunu hemen iade etmelisiniz. Bu ürünün tekrar paketlenerek satışa sunulduğu anlamına geliyor.
  5. Sorun ne olursa olsun her zaman ama her zaman yazılı görüşme yapmanız veya sözlü görüşmeniz sonrasında özetini yazılı bir şekilde karşı tarafa ileterek doğrulamasını istemelisiniz. Sözlü konuşmalar Tüketici Hakem Heyeti'nde geçerli değiller çünkü satıcılar konuşma kayıdını vermeyi mahkeme olmaması sebebiyle reddedebiliyor.
  6. Kargo takip ve servis işlem takip sistemleri gibi yerlerin ekran görüntülerini düzenli saklamanız gerekiyor. Servis takip sistemleri bazen kendileri tarafından değiştirilip kendilerini haklı çıkarmaya çalışabiliyorlar (Servis Point).
  7. Satıcıların "öyle bir hakınız yok", "öyle bir uygulamamız yok", "doğru değil", "yapamayız" gibi ifadelerinin hiçbiri kanunlara hakim olduğunuz (6502 ve Garanti Belgesi Yönetmeliği) ve birebir kendilerine ilettiğiniz sürece geçerli değil. Satıcıların kendi satış politikaları bu kanunlar üzerinde değil altında, yani kanunlarda yer alan bir ifadeyi geçersiz kılamazlar.

Güvenmediğim marka olarak kesinlikle Vatan'ı yazarım. Vatan iyi hoş ama ürün bozulursa ve siz vatan ile servise yollarsanız, saçma sapan protokol uyguluyorlar. Diyelim ki 20 iş günü doldu, değişim istiyorsunuz Vatan size "ürün gelmişti ama biz kontrol ettik, arıza çözülmemiş tekrar yolladık" gibi yasal olarak geçerliliği olmayan açıklama yapıyor. Bu örnekler uzatılır, kafalarına nasıl eserse öyle davranıyorlar.

Vatan'dan ürün aldığınızda ürünü servise kendinizin kargolmasını tavsiye ederim. O zaman da fiziksel mağazadan fazla fiyata almanın anlamı kalmıyor...

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı