Çözüldü Tekrarlayan kodları yazmak için dil önerisi

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Belgrad

Femtopat
Daha fazla  
Uzun süredir bu sorumun cevabını aramaktayım. Hiçbir site, hiç kimse yardım edemedi. Sorum çok kolay ancak tam olarak bilmediğimden dolayı sorum pek net değil.

Web dev. üzerine bir soru bu. Ben temel dilleri biliyorum. HTML, CSS biraz da JS. Birkaç Framework de öğrendim zaman içinde. Ancak tıkandığım soru şu:

Bir web sitesindeki tekrarlayan kodları yazabilecek daha kolay bir dil var mı?

Bu soruyu biraz açmak gerekirse: linkte sıralanmış şirketler var. Ben bunları pekala HTML ile yazabilirim. Ancak 300 tane şirketi tek tek sırayla nasıl dizeceğim? Bu şirketlerin değerleri anlık olarak değişiyor. Onları ben elimi sürmeden otomatik olarak değiştirecek olan sistemi nasıl yaratabilirim? Ya da daha da ilerisi bu şirketlerin kendi sayfalarını oluşturdum diyelim, her şirket için bu sayfaları tekrar tekrar mı yazacağım (elbette değil)?

Belki de sorunun cevabı çok basit ama ben sorarken zorlanıyorum. PHP ve MySQL öğrenmeye adım atmadım. Tam olarak bu işe yarayıp yaramadığını anlayamadım. İlerleme konusunda sıkıntı çekiyorum tıkandım.

Cevaplarsanız harika olur. Saygılar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
PHP ve MySQL tam olarak bu işe yarıyor. Sayfa her açıldığında güncel verileri çekebileceğin bir alt yapı oluşturabilir. MySQL bu verileri tuttuğun veri tabanın olacak. Eğer veri tabanına ihtiyacın yoksa PHP ile her seferinde sayfaya talep oluşturabilirsin.

Veri tabanı kullanmanın sana şöyle bir avantajı olur. PHP'de CRON işleri yardımıyle belirli bir periyotta sitedeki verileri okuyup veri tabanına kaydedersin ve PHP ile gösterirken kendi veri tabanını okuduğun için sayfan daha hızlı açılır.

Bu işlem için de veri tabanı bağlantısı (INSERT, UPDATE, DELETE) işlemlerini ve döngüleri bilmen gerekiyor.

Bahsettiğim PHP ile siteden veri çekme işlemi için de CURL ile siteye bot atman gerekiyor.

Tabi PHP ve MySQL için başlangıç kısmı için yeterli olur. Her markaya açıklama açarsan da sana yeter. Fakat ileride işler büyüdüğünde çeşitli fonksiyonlar getirdiğinde nesne tabanlı programlama ile MVC bir proje sana daha çok yardım eder. PHP tabanlı olarak Laravel var. Çözmen çok zor olmaz.

Ancak ben daha profesyonel sistemler yapmak istiyorum dersen. ASP.NET öğrenmelisin. .NET Core veya Framework şu an çok yaygın olarak kullanılıyor.
PHP ve MySQL tam olarak bu işe yarıyor. Sayfa her açıldığında güncel verileri çekebileceğin bir alt yapı oluşturabilir. MySQL bu verileri tuttuğun veri tabanın olacak. Eğer veri tabanına ihtiyacın yoksa PHP ile her seferinde sayfaya talep oluşturabilirsin.

Veri tabanı kullanmanın sana şöyle bir avantajı olur. PHP'de CRON işleri yardımıyle belirli bir periyotta sitedeki verileri okuyup veri tabanına kaydedersin ve PHP ile gösterirken kendi veri tabanını okuduğun için sayfan daha hızlı açılır.

Bu işlem için de veri tabanı bağlantısı (INSERT, UPDATE, DELETE) işlemlerini ve döngüleri bilmen gerekiyor.

Bahsettiğim PHP ile siteden veri çekme işlemi için de CURL ile siteye bot atman gerekiyor.

Tabi PHP ve MySQL için başlangıç kısmı için yeterli olur. Her markaya açıklama açarsan da sana yeter. Fakat ileride işler büyüdüğünde çeşitli fonksiyonlar getirdiğinde nesne tabanlı programlama ile MVC bir proje sana daha çok yardım eder. PHP tabanlı olarak Laravel var. Çözmen çok zor olmaz.

Ancak ben daha profesyonel sistemler yapmak istiyorum dersen. ASP.NET öğrenmelisin. .NET Core veya Framework şu an çok yaygın olarak kullanılıyor.

Çözüm
Uhm, asp.net ile veri tabanını bağlamayı düşünebilirsin. Visual Studio kurduğunuz zaman MSSQL ile ilişkilendirmeleri oldukça basit. Bununla ilgili araştırma videolarını da izleyebilirsiniz. Insert Update delete fonksiyonlarını ise zaten template üzerinde kendisi sunuyor. Size sadece birkaç basit düzenleme yapmak kalıyor. Neredeyse kod bile yazmadan veri tabanınıza bağlayarak basitçe çözebilirsiniz.

Bunu PHP-HTML ile yapabilirsin.

Bu sıralama, veri tabanından gelen verilere göre yapıyor. En basit şekilde; kaç tane kayıt varsa, hepsini çeker ve yazar. Yani kimse o sayfaları tek tek oturup yazmıyor. Veri tabanında olan verileri, satır satır ekrana yazıyor.

Herkese teşekkürler. Başından beri isimlerini vırt zırt bildiğim bu dillerin tam olarak ne işe yaradığını bir türlü anlayamamıştım. Şimdi sıradaki dil PHP ve MySQL. Sonra geliştikçe ASP.NET vs. Sağolun dostlar.

PHP dilinde bir adet foreach döngüsü kuracaksın. Lütfen yanlış anlama ama senin temel dil olarak gördüklerin buz dağının görünen yüzü.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı