Telefonu tam şarj olmadan çekmek zararlı mıdır?

dr1.6

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci/ Müzisyen
Sorum başlıktaki gibi. Genelde tam şarj olmasını beklerim fakat bazen acil bir işim çıkıyor ve dolduğu kadar çekip gidiyorum. Bunun bataryaya veya telefona herhangi bir eksisi var mı acaba? Kime sorsam hangi siteye baksam farklı cevaplar alıyorum sizin fikirleriniz nedir?

Aksine sürekli tam dolum yapmak daha zararlı. %40-%80 arası en optimal kullanım olsa da %20-%80 arası kullanım önerilir. Çok endişeliyseniz yüzdeyi %20'nin altına düşürmeyin.

Telefon bataryası %80 şarjdan sonra aşınıma uğruyor. Yani tam dolmadan çekmek zararlı olmaktan çok yararlıdır.

Umursamayın. İstediğiniz zaman çıkarıp istediğiniz zaman takın. Piliniz ne yaparsanız yapın 1-2 sene içinde şarj tutmamaya, 3-4 sene içinde 20% gibi bir oranda şarj tutma kabiliyetini kaybedecek. Telefonun ömrü boyunca telefonunuz hiç kasmadan çalışsa bile pilini değiştirmeniz büyük ihtimal gerekecek. Telefonunuzu hiç kullanmasanız bile pilinin ömrü yıllar geçtikçe benzer bir şekilde şarj tutma kapasitesini kaybedecektir.

Herhangi bir doğruluğu yok benim teyzem kafasına göre hep şarj olduğu zaman çıkarır çocuğu çizgi film izlediği için yıllarca kullanır sonra bize verir bizde kullanırız.
@O Görkem Türkiye'nin en büyük teknoloji kanalı herhangi bir yalan haberini görmedim ben.

Türkiye'nin en büyük ama en gereksiz teknoloji kanalı*.
Konudaki herkes benimle aynı fikirde, neden hala ısrarlısın? Kendin araştırıp doğru sonuca ulaşabilirsin.

Konuda ki herkes seninle aynı fikirde mi :D, tamam.

Hocam, bu sorduğunuz sorudaki etkilenim şekli; aslında bu bataryaların raflarda çok uzun süre kullanılmadan olan bekletilmelerinde ömür faktörüne olacak olumsuz etkisidir. Günlük, anlık kullanımlarda ise pil şarjının bir nedenle eksik kesilmesinin burada pile doğrudan etkisi söz konusu değildir. Uzun süre kullanılmadan bekletilecek bataryaların % 65-70'li şarj seviyesinde bırakılması toplam pil ömrü için en uygun olanıdır, yani % 20 alt ve % 80 üst şarj sınırı inilmeden ve geçilmeden bu yüzdeler arasında çok uzun sürelerle hiç kullanılmadan bırakılabilir.

Şarj-deşarj döngüsü (saykıl) sayısı 0 olan lityum esaslı pillerde bile her geçen yıl kapasite kaybı zaten otomatik olarak kendiliğinden gerçekleşir, pilin iç kimyasal yapısı gereğince bu olur. Ancak günlük, anlık kullanımlarda değil de uzun süre hiç kullanmadan bırakılacak olan lityum esaslı pillerde, pil kapasitesi ve ömür faktörünün olumsuzluğunda bu belirlenen şarj seviyelerinde bırakmak bu olumsuzluğu en aza indirebilmede en uygunudur. Kolay gelsin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı