Tembellikten kurtulup daha zeki birisi nasıl olabilirim?

Bu aslında gayet iyi bir gelişme. Kendinizi bulmanız iyi bir şey. Öyleyse şöyle yapın, kendinize ödül koyun. Mesela ben 20 soru çözünce 10 dk. telefona bakacağım deyin. Fakat şu bitsin gibi bahaneler uydurmayın. Son olarak da sakın diğerlerine özenip 200 soru çözmeye falan çalışmayın. Çok çabuk sıkılınılıyor. Bunu ders çalışmaya yeni başlamış birisi olarak söylüyorum.
Hocam odaklanma problemim çok var. Sadece ders için geçerli. Sınavlarda hiç çalışmamama rağmen okulun %70’ini geçiyorum ama tüm günümün boş geçtiğini düşünüp kendi kendime moralimi bozuyorum.

Hocam bilmiyorum. Mesela ders çalışıyorum bir konu geliyor 100 kerede tekrarlasam o konuyu zor anlıyorum. İş yerinde bana bir şey söylendiğinde anlayamıyorum kafamda 100 kere farklı senaryo canlandırıyorum istemsizce.

Hocam bu bende de çok fazla oluyor. Sadece istediğim dersleri çalışabiliyordum önceden. Ama bunun farkına varınca, kendimi yavaş yavaş zorlamaya başladım. Dikkatlim çok çabuk dağılır video izlerken bile. YouTube'da 20dk videoyu 1 saatte zor bitiririm. Komik, ilgi çekici olması hiç fark etmez. Ama artık fareden elimi çekiyorum video izlerken. Ellerimi bağlayıp öyle izliyorum. Sizde dikkatinizin dağıldığını fark ettiğiniz an, geri dönün olduğunuz anı yaşamaya çalışın.

Hocam odaklanma problemim çok var. Sadece ders için geçerli. Sınavlarda hiç çalışmamama rağmen okulun %70’ini geçiyorum ama tüm günümün boş geçtiğini düşünüp kendi kendime moralimi bozuyorum.
Aynı kafadanız. Soru çözmeye geçen gün başladım. Eğer sorarsanız yine çok çalışmadığımı söylerler (50-100 arası) ama bana göre gayet iyi bir başarı. Senin yapman gereken şeyleri söylüyorum.
1) Küçük hedef belirle: Diğerleri 300-500 soru çözüyor diye sen de çözmek zorunda değilsin. Çözdüğün soruyu anlıyor musun? Evet ise yeterli. Arada bir arttır 10 soru gibi küçük küçük.
2) Ödül koyun: Basit ama hoşunuza gidecek bir ödül koy. Mesela de ki: "Ben 100 soru çözersem film izleyeceğim.". Eğer ki 100 çözemedim ama 60 çözdüm derseniz ödül almayın. Bu bağımlılıkla alakalı bir şey.
3) Sevidiğiniz dersi bölün: Eğer sevdiğiniz bir ders varsa önce ondan hedefinizin yarısını çözün. Mesela en sevdiğiniz dert Türkçeyse ve 20 soru çözecekseniz önce 10 soeu çözün besmeleyle. Ardından diğer sorular bitince kalan 10 soruyu da çözün. Bu da ödül sistemine benziyor ama farkı görevi yapmanız.
4) Ek yöntem olarak pomodoro: Size pomodoro yöntemini tavsiye ederim, bayağı etkili. Soru çözerken zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyorsun.
5)Canınız çözmek istemiyorsa çözmeyin: Eğer bir gün canınız hiç çözmek istemiyorsa çözmeyin. Bu istikrarlı devam etmeye yardımcı olur. Fakat gözünüzü kapatıp ben bugün çözmeyi gerçekten istemiyor muyum yoksa zor mu geliyor? Kendinize dürüst olunca zaten ihtiyaç halinde sadece çözmüyorsunuz.
Bunun haricinde daha çok yöntem var ama en etkilileri ve benim de uyguladıklarım bunlar.

Aynı kafadanız. Soru çözmeye geçen gün başladım. Eğer sorarsanız yine çok çalışmadığımı söylerler (50-100 arası) ama bana göre gayet iyi bir başarı. Senin yapman gereken şeyleri söylüyorum.
1) Küçük hedef belirle: Diğerleri 300-500 soru çözüyor diye sen de çözmek zorunda değilsin. Çözdüğün soruyu anlıyor musun? Evet ise yeterli. Arada bir arttır 10 soru gibi küçük küçük.
2) Ödül koyun: Basit ama hoşunuza gidecek bir ödül koy. Mesela de ki: "Ben 100 soru çözersem film izleyeceğim.". Eğer ki 100 çözemedim ama 60 çözdüm derseniz ödül almayın. Bu bağımlılıkla alakalı bir şey.
3) Sevidiğiniz dersi bölün: Eğer sevdiğiniz bir ders varsa önce ondan hedefinizin yarısını çözün. Mesela en sevdiğiniz dert Türkçeyse ve 20 soru çözecekseniz önce 10 soeu çözün besmeleyle. Ardından diğer sorular bitince kalan 10 soruyu da çözün. Bu da ödül sistemine benziyor ama farkı görevi yapmanız.
4) Ek yöntem olarak pomodoro: Size pomodoro yöntemini tavsiye ederim, bayağı etkili. Soru çözerken zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyorsun.
5)Canınız çözmek istemiyorsa çözmeyin: Eğer bir gün canınız hiç çözmek istemiyorsa çözmeyin. Bu istikrarlı devam etmeye yardımcı olur. Fakat gözünüzü kapatıp ben bugün çözmeyi gerçekten istemiyor muyum yoksa zor mu geliyor? Kendinize dürüst olunca zaten ihtiyaç halinde sadece çözmüyorsunuz.
Bunun haricinde daha çok yöntem var ama en etkilileri ve benim de uyguladıklarım bunlar.
Pazartesi yazılım var sabah uyanır öğlen gibi dediklerinizi uygulamaya çalışırım iyi sonuç alırsam yazarım 😀

Ben 11. Sınıfım. LGS’ye hiç çalışmadan 405 aldım. Hala ders çalışmıyorum. Ders çalışsam beni kimse tutamaz. Ama içimizde yok, biz ne yapalım 😀
İçinde varsa ders çalışabilirsin, yoksa imkanı yok.
Bence bu yanlış bir tavır. Şu an üniversite 3. sınıf öğrencisiyim. Ben, liseye geçiş sınavında yüzde 1’lik dilime girip fen lisesine geçmiştim, ama sonra hiç ders çalışmadım. O liseye geçiş döneminde internet kafeye kaçıp LoL oynardık. Ancak lise farklı bir şeymiş; çalışmayınca çok fazla olmuyor. Sınıf geçiliyor, evet, sınavlardan 80-90 alınıyor sınav haftası çalışınca, ama YKS geldiğinde kafan dank ediyor. Bir bakıyorsun, o 1 gün çalıştığın dersten hiçbir şey kalmamış. TYT’ye giriyorsun, AYT denemelerine giriyorsun, eyvah diyorsun. Yani, en azından ben de öyle oldu. Lisede çalışın, en azından derse nasıl çalışılır onu öğrenin. Anlama kabiliyetinizi geliştirin; her şey anlamaktan geçiyor. Ben gerçekten kitap okumanın faydasını çok gördüm. Matematik dahil tüm derslerde çok işime yaradı. Bence geçmişte şunu başardım, “Ooo neler yaparım!” gibi şeylerle kendinizi kandırmayın, ben de öyle yaptım. O yüzden diyorum. Bu şey gibi: “Ooo Osmanlı filan ne büyük devletmiş, biz neymişiz?” deyip yatmak gibi. Şu an olduğumuz duruma bakmamiz lazım. Benim naçizane tavsiyelerim bunlar, kimine göre yanlış, kimine göre doğru olabilir. Ama bir işe ucundan da olsa başlayın, çok kâr edersiniz. Ben bunları yapmadım, bayağı ceremesini çektim. Olduğum lisede EA yoktu, ben de “EA’dan gireyim” filan dedim, kendimce yattım. “Hukuk fakültesine gideriz” dedim, “Halledilir ya” dedim ama aslında kendimi kandırmışım. Ben EA’cı bile değilmişim. Mezuna bıraktığım sene sayısala döndüm, çok zorlandım, siz zorlanmayın. Kendi yolunuzu çizin, oturun düşünün ama düşünce alemine dalıp gitmeyin. Oturun, ders çalışın be olum! Ha, hayattan zevk almayı bırakıp kendinizi mahvetmeyin. Orta yoldan gidin, her gün elinizi vicdanınıza koyun ve “Bugünü iyi değerlendirebildim mi?” diye sorun. Sorumluluk sahibi olmaya çalışın. Elbette bazen başarısız olacaksınız ama yılmayın, hiçbir başarı kolay kazanılmıyor. Zorlu yollardan geçeceksiniz, sabrınızı yitireceksiniz ama devam edeceksiniz ki başarıyı yakalayabilesiniz. Umarım yazdıklarım yanlış anlaşılmaz ve hayalinizi kurduğunuz bölüme, üniversiteye kavuşursunuz. Hepinize bu yolda kolaylık diliyorum, Allah yolunuzu açık etsin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı