Termal macun nedir?

Termal macun, işlemci ile ısı dağıtıcı arasındaki boşlukları kapatan, ısı iletkenliği yüksek bir maddedir. Kendisi işlemcinin ısısının kolay bir şekilde tahliye edilebilmesi için gerekli ve olmazsa olmaz bir maddedir. O olmazsa işlemcinizi yakabilme ihtimaline sahipsiniz.

Buraya da anlaşılması kolay olması için referans fotoğrafı bırakıyorum.

s2-a12-4-thermal-paste-imperfections-rwd.jpg.rendition.intel.web.480.270.jpg
 
Sürmek için büyük ihtimalle sırası ile laptopunuzu açmanız, içindeki bakır blokları sökmeniz, işlemci fanını sökmeniz, işlemci üzerini herhan gibir gözlük silme mendiline benzeyen bir mendilin üzerine etil alkol damlatarak silmeniz, termal macunu X şekli ile sıkmanız ve soğutucu fan, bakır bloğu sırası ile takmanız gerekiyor. (Genel olarak böyle fakat kesin bir şey için laptop modeliniz ile birlikte internete termal macun sürme diye aratmanızda fayda var.)
 
İşlemci, ekran kartı gibi ısınan bilgisayar bileşenlerinin üzerine sürülüp üzerine gelen metal plaka ile arasında hiç boşluk bırakmayarak ve ısıyı iyi ileterek sıcak havanın dışarıya atılımını kolaylaştırır.
 
Bilgisayarımın yavaşladığını düşünmeye başladım. Bazı arkadaşlarım termal macun kullanmamı önerdi fakat ne olduğunu bilmiyorum.
Ayrıca laptopa sürülür mü?

İşlemcisi olan her bilgisayara sürülür :) İyi verim almak istiyorsanız araştırıp kalitelisini almanız gerek.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı