[Test] Actic MX-4 Termal Macun Öncesi ve Sonrası Değerler

Makaleler
1
Yer
Super Mario World
Bilgisayarım 2019 Ocak ayında 4 senesini dolduracak. Son zamanlarda örneğin, yatağa yatıp Chrome'dan dizi izlerken fan hızının (RPM) artmasından sinir olmaya başlamıştım, altı üstü dizi izliyoruz. Dedim ki artık buna dur demenin zamanı geldi. Laptop olduğundan, masaüstü bilgisayarlara göre biraz daha uğraştırıyor korkusuyla hep erteledim. 11 Eylül'de (denk gelmiş, bkz. 11 Eylül saldırıları) nanokatolog.com'dan Arctic MX-4 siparişi verdim, kargo dahil 40 Lira'ya geldi bana. 25 Eylül salı günü ulaştı, tam 14 gün yapıyor.

Bugün yenileme fırsatı buldum. Termal macunu uyguladıktan sonra fotoğraf çekmeyi unutmuşum ama sürerken tam 5 dakika uğraştım, ince ve eşit sürdüğümü düşünüyorum.

Sürme işleminden önce peçete yardımı ile eski macunu temizledim. Hava kompressörü olmadığı için, elektrikli süpürge ile dikkatlice tozları aldım. CPU için AIDA64, GPU için de FurMark programlarını kullandım. Fazla vaktim olmadığı için her bir CPU testine ortalama 15 dakika ayırabildim. GPU için de 30'ar dakika ayırabildim. Önce ve sonrası olarak toplamda 4 test yapmış oldum. "Dissembling" ve "Assembling" işlemlerini de sayarsak 2 saat sürdü toplamda.

Önce size teknik verileri görüntüler ile göstereceğim, sonra da kendi gözlemlerimle birkaç haftada oluşturduğum ortalama değerleri söyleyeceğim ki kendi söyleyeceğim değerler daha doğru. Testlerin kısalığından da olabilir "minimum", "maximum" ve "average" değerleri tam olarak doğru değil.

Boştaki CPU değerleri;
BoştaDeğerler.png

Yükteki CPU değerleri;
Screenshot_1.png
Bu test sırasında, test boyunca oluşan CPU Throttling %10 civarında.

Boştaki CPU değerleri (macun işlemi sonrası);
BoştaDeğerler2.png

Yükteki CPU değerleri (macun işlemi sonrası);
Screenshot_3.png
Maksimum 91 gözükmesinin sebebi, yanlışlıkla bir program açmış olmam, tekrarlamakla uğraşmak istemedim. Sonuç kısmında yazacağım değerler kesin değerlerdir.

Macun değiştikten sonra bu testte hiç CPU Throtting olmadı.

Boştaki GPU değerlerini söyleyemeyeceğim çünkü nVidia GPU sadece kendi ayarladığım programlarda çalışıyor, boşta işlemcinin üzerindeki grafik birimi çalışıyor.

Yükteki GPU değerleri (görüntü yok);
FurMark = 81 derece (sabitlendiği değer) 6 FPS gpu clock %100 mem %4 30 dk

Yükteki GPU değerleri (görüntü yok, macun işlemi sonrası);
FurMark = 65 derece (sabitlendiği değer) 6 FPS gpu clock %100 mem %4 32 dk

Eski termal macun;
eskiMacun1.JPG
eskiMacun2.JPG

Temizledikten sonra;
temizlemeSonrası1.JPG
temizlemeSonrası2.JPG

Ne yazık ki termal macunu sürükten sonra fotoğrafını çekmeyi unuttum.

Sonuç:
Öncesi;
*CPU boşta ısısının sabitlendiği zaman 42 derece.
*CPU yükte iken 101-104 derece arasında dolaşıyor bir süre sonra. %10 CPU Throtting mevcut.
*GPU yükte sabitlendiği ısı 81 derece.

Sonrası;
*CPU boşta ısısının sabitlendiği zaman 34 derece.
*CPU yükte iken 71-79 derece arasında dolaşıyor. Çok nadir anlık olarak 85'e kadar çıkıyor, hemen 70 lere geri dönüyor. CPU Throtting yok.
*GPU yükte sabitlendiği ısı 65 derece.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı