İnceleme The Last Of Us Evreni | Virüsün Ortaya Çıkışı ve Evreleri

Hocam tip hiç benzemiyor ama oyunculuğu gayet güzel bence sıkıntı yok.

Ayrıca inceleme harika olmuş elinize sağlık.
Oyunculuğu kötü değil ama bence diğer olabilecek aktörlerden kendini ayıracak çok çok iyi bir oyunculuk göremedim ben de, gayet olması gerektiği gibi oynamış ama bu performansı verecek ve Ellie'ye daha çok benzeyen illa ki birileri bulunabilirdi bence, Sarah gibi tamamen bambaşka bir tiple getirtmiyorsan, ona benzeyen birini koymaya çalışıyorsan o zaman insanın aklında orijinali çağrışım yapıyor ve benzememesi her ne kadar oyunculuğunda sıkıntı olmasa da bir eksi oluyor insan için.
 
Bu RAT King üniversitenin içinden geçip Ellie ve ata kapı açtığımız yerde ki mi? Duvara yapışık halde duruyordu. Sessiz bile yurusen duyuyordu.
 
Merhaba. Bu konuda The Last of Us evreninde tüm insanlığı yok eden cordyseps mantarının arka planını ve enfekte olanların geçirdiği evreleri anlattım. Hassass insanlar için rahatız edici olabilecek bazı görseller sürprizbozan içerisine alınmıştır.

Normal şartlarda karıncaları ve bazı böcekleri sporlarını yaymak için bir zombiye dönüştüren cordyseps mantarının mutasyona uğramış bir hali, 2013 Eylül ayında, Amerika birleşik devletleri'nde yayılmaya başlar. Mantarın Amerika'ya güney Amerika'dan ithal edilen, enfekte olmuş tarım mahsullerinden geldiği tahmin edilmektedir. Gıda ve ilaç idaresi (the food and drug administration) enfekte gıdaları raflardan geri toplamaya çalışsa da, mantarın kuluçka süreci aşırı hızlı olduğundan, mutasyona uğramış Cordyseps'in Amerika'da yayılması engellenememiştir.

731f388b00195f496c?width=700&format=jpeg&auto=webp.jpg

Oyunun başlarında, joel ve Sarah'ın evinde bulunan 26 Eylül tarihli Texas herald gazetesinde şunlar yazmaktadır:

Bu yaşananlardan birkaç ay sonra dünyanın %60'ı cordyseps yüzünden öldü ya da enfekte oldu. Hastalık tıpta "cordyseps beyin enfeksiyonu" olarak anılmaya başlandı. Enfekte olanların yaydığı sporlar yüzünden birçok şehir ve kasaba Cordyseps'e teslim oldu. İlk aşamada sadece enfekte olmuş gıdalarla yayılan hastalık, zamanla sporlar yüzünden hava yoluyla ve hastalıklıların ısırığıyla hızlı yayılmaya başladı.

Enfeksiyonun kuluçka süresi çok kısa olduğu için, konakçılar birkaç gün içerisinde dönüşmeye başlarlar. Enfeksiyon konakçının beynini ele geçirse de, onu tamamen öldürmez ve nefes almaya devam ederler. Fedra'ya göre hastalığın 4 aşaması bulunmaktadır.
Eki Görüntüle 1638192

1- koşucular​

Enfeksiyona yakalandıktan ortalama 1-2 gün sonra bu aşama başlar. Konakçı tüm önemli beyin fonksiyonlarını kaybettiği için insanlığını da kaybeder. Bu durum onları aşırı agresif yapar, etraflarındaki her canlıya saldırma eğilimi gösterirler. Enfeksiyonun sağladığı agresiflik sayesinde çok hızlı koşarlar. Derileri soluk ve beneklidir. Enfekte olduktan sonra saçlar dökülmeye başlar. Cordyseps insan beynine yayılırken gözleri de hedef aldığı için, koşucular görme yetilerini yavaş yavaş kaybeder. Hâlâ dışarıdan insan gibi gözükse de, artık içinde gerçek bir "kişi" yoktur.

Koşucular hareketsiz olduğu zamanlarda genelde kambur pozisyonda dururlar ve acı içinde inlerler. Bunun sebebi, mantar tüm vücudu ele geçirirken vücudun direnmeye çalışmasıdır. Hayatta kala bazı insanlar, enfekte olmuş kişinin zihnin hala hayatta olduğunu düşünmektedir. Bir koşucu, enfekte olmadan önce tanıdığı ve sevdiği bir insana saldırdığı zaman ağlamaya başladığını iddia edenler olmuştur. Koşucular, dönüşmemiş birini gördüklerinde korku içinde çığlık atarak saldırırlar.

yingkang-luo-runner-01-resized.jpg

the-last-of-us-part-2-runner.jpg

2- izciler​

İzciler, cordyseps mantarına 1 haftadan uzun bir süre maruz kalmış hastalıklılardır. Gözlerinin üstünden ve vücutlarının çeşitli yerlerinden büyümeye başlayan mantar plakaları vardır. Görüşlerinin azalması sebebiyle evrimleşerek bir ekolokasyon sistemine sahip olmuşlardır. Bu aşamada mantar enfeksiyonu konakçının vücudunun üzerinde çok büyük kontrol sahibi olduğundan, izciler çok seri hareket eder ve hızlı saldırılar yaparlar.

İzciler, sahip oldukları ekolokasyon sistemi sayesinde kurbanı çok uzaktan tespit eder ve ona sinsice, siper alarak yaklaşmaya çalışır. Eğer kimse onları rahatsız etmezse, büyük bir mantar yığının içinde, duvara yapışık olarak bir tür kış uykusunda sonraki aşamaya doğru evrilirler.

Eki Görüntüle 1638258
doğu colorado üniversitesi'nde bulunan bir izci röntgeni.

3- takırdayan​

Enfeksiyona bir yıl boyunca maruz kalanlar takırdayan'a dönüşür. Bu aşamada mantar enfeksiyonu, beyni ele geçirmekle kalmayıp, beynin dışına taşar ve konakçının tüm suratını mantar plakalarıyla kaplar. Vücudun her yerinde mantar izleri olduğu için, konakçı artık tanınamayacak haldedir. Yüzlerinde dişleri dışında hiçbir yer gözükmez. Takırdayanlar, saldırı durumunda değilken körlükten kurtulmaya çalışırcasına yüzlerindeki mantar plakalarını tırmalarlar. Yüzlerinde bulunan bu plakalar, mermilerin tahribatını azaltıp beyni korduğu için, takırdayanları silahla öldürmek daha zordur. Bu plakalar onları her ne kadar korusu da, yüzlerinin tamamen kapladığı için görme yetilerini tamamen kaybetmişlerdir.

Her ne kadar görme yetisi olmasa da, bir takırdayan yüzünü kaplayan mantar plakalarını bir sonar cihazı gibi kullanır ve kurbanının çıkardığı sesleri takip ederek yakalar. Özellikle yüzünün önünde bulunan mantarlar sese karşı daha hassastır. Takırdayanlar oldukça zekidir. Ayrıca koşuculara ve izcilere göre çok daha agresiftir.

Takırdayanlar bulunduğu yerde bir ses duydukları zaman, kaynağı bulana kadar asla oradan ayrılmazlar. Ses duyduklarında ise adeta çılgına dönerler ve kollarını sallayarak etrafta koşuştururlar. Bir insan, takırdayanın kolları arasında girdiğinde onun gücüne karşı koyamaz ve saniyeler içinde ölür.

jaehoon-kim-spring-clicker-torso-artstation.jpg

jaehoon-kim-spring-clicker-fullbody.jpg

4- şişkin​

Konakçılar uzun süre Cordyseps'e maruz kaldıktan sonra genelde ölse de, eğer hayatta kalır ve 10 yıldan uzun bir süre hastalığa maruz kalırsa şişkin'e dönüşür. Bu aşamada, konakçının vücudunun tamamı büyük mantar plakalarıyla kaplanır. Bu mantar plakaları şişkinleri aşırı derecede güçlü ve dayanıklı yapar. Bu yüzden her türlü silahtan gelen darbelere karşı dayanıklıdırlar. Agresif ve güçlü olmalarının yanı sıra, büyük kütleleri sebebiyle yavaş hareket ederler. Şişkinler de aynı takırdayanlar gibi kördür, ancak gelişmiş bir duyu sistemine sahiptirler.

Şişkin bir insanı yakaladığı zaman, insanın kurtulmak için hiçbir şansı yoktur. Şişkin yakaladığı kişinin omurgasını tek hamlede ikiye bölebilir, ya da çenesini parçalayabilir. Şişkinlerin yıllarca mantara maruz kalması sonucu üzerlerinde içi sporla dolu baloncuklar oluşmuştur. Şişkinler saldırmak için bu baloncuklara insanlara fırlatır. Bu baloncuk yuvaları şişkin'in karnında, sırtında ve göğsünde bulunur. İnsanlar bu yuvalara ateş ederse şişkin'i öldürmek kolaylaşır. Şişkinlerin ve cordyseps mantarının zayıf noktası ateştir.

danilo-athayde-03-bloater-full-body.jpg

danilo-athayde-02-bloater.jpg

bonus: RAT king​

RAT king, The Last of Us serisinde sadece bir kez görülen, takırdıyan, izci ve şişkinlerin birleşmesiyle oluşmuş bir süper organizmadır. Seattle şehrinde cordyseps enfeksiyonuna maruz kalan ilk insanlardan oluştuğu bilinmektedir. RAT king, seattle Hastanesi'nin en alt katında, aşırı derecede spora maruz kalarak 25 yıllık bir enfeksiyondan sonra oluşmuştur.

Tüm hastalık seviyelerinin özelliklerine sahip olan RAT king, aşırı güçlü olmasının yanı sıra yüksek bir zekaya da sahiptir. RAT king yeterince hasar alırsa, normalde iç içe olan hastalıklılardan birisi RAT King'den ayrılabilir. Ayrılan hastalıklı, görünüşünden bağımsız olarak herhangi bir aşamanın özelliklerine sahip olabilir. Örneğin RAT King'den ayrılan bir izci, şişkin'e ait olan spor bombalarını kullanabilir.

Eki Görüntüle 1638316

Eki Görüntüle 1638317
RAT King'den ayrılan bir izci.

The Last of Us serisi benim en sevdiğim oyun serisidir daha detaylı bilgiler için teşekkürler gazete detaylarını sizden öğrendim teşekkürler.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı